Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2006

12 νέα βαλκανικά σενάρια
Δώδεκα νέα σενάρια επελέγησαν για να πάρουν μέρος στη διεθνή συνάντηση του Βαλκανικού Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίων στο πλαίσιο του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το Balkan Fund συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του για τέταρτη χρονιά ενισχύοντας σενάρια από την περιοχή των Βαλκανίων, ενώ, όπως τονίζει και η διευθύντρια του φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη, η πολιτική του θεσμού για τα Βαλκάνια ενισχύεται περαιτέρω από «το τμήμα του προγράμματος Balkan Survey καθώς και από τη φετινή πρωτοβουλία μας "Works in Progress", με την οποία παρουσιάζονται στη διεθνή αγορά έργα από την περιοχή σε εξέλιξη και σε αναζήτηση συνεργατών. Τα Βαλκάνια διαθέτουν ένα κινηματογραφικό δυναμικό με προοπτική και το ΦΚΘ είναι εδώ για να του δώσει την ευκαιρία στη διεθνή αγορά!».Μετά την επιτυχία της ταινίας «Grbavica» της Βόσνιας Γιασμίλα Ζμπάνιτς, που κέρδισε ένα από τα βραβεία του Balkan Fund το 2003 για την ανάπτυξη του σεναρίου της και θριάμβευσε στο τελευταίο Φεστιβάλ του Βερολίνου, κερδίζοντας τη Χρυσή Αρκτο, αλλά και της ταινίας Tunin«The g», του Σλοβένου σκηνοθέτη Ιγκορ Στερκ, που συμμετείχε στο Balkan Fund το 2003 και κέρδισε βραβεία στα Φεστιβάλ του Mannheim και της Νάπολης, το Balkan Fund συνάντησε φέτος ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από Βαλκάνιους κινηματογραφιστές. Τα δώδεκα σχέδια σεναρίου που επελέγησαν θα παρουσιαστούν από τους σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς τους κατά τη διάρκεια της τριήμερης διεθνούς συνάντησης (18 έως 20 Νοεμβρίου). Η πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή θα ανακοινώσει τη νικητήρια τετράδα και θα βραβεύσει καθένα από τα σχέδια με 10.000 ευρώ. Παράλληλα, οι συντελεστές αυτών των σχεδίων θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με έναν επιλεγμένο αριθμό επενδυτών, παραγωγών, διανομέων και sales agents, οι οποίοι θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, ειδικά για τις εργασίες του Balkan Fund, όπως και τις προηγούμενες χρονιές. Τα σχέδια σεναρίου τα οποία επελέγησαν είναι:
«The Boy» (Το Αγόρι) του Δ. Αθανίτη (Ελλάδα),
«Cairo» των Β. Ραΐση-Στ. Νιζήρη (Ελλάδα),
«Circus Fantasticus» του Γιάνετς Μπούργκερ (Σλοβενία),
«The Deepest Scar» του Στεφάν Μαβρόντιεφ (Βουλγαρία),
«Firefly Season» του Μίροσλαβ Μάντιτς (Βοσνία και Ερζεγοβίνη),
«Fish Out of Water» (Στη στεριά δεν ζει το ψάρι) του Στ. Κατσαρού -σκηνοθέτις Μαρία Ντούζα (Ελλάδα),
«Α Heart Shaped Balloon» των Μόγκνταν Μουστάτα και Καταλίν Μιτουλέσκου (Ρουμανία), «Here and There» του Ντάρκο Λουνγκούλοφ (Σερβία),
«Lara» του Μπλαζ Κούτιν (Σλοβενία),
«Lodos» του Ντίτεμ Εράιντα (Τουρκία),
«Principles of Life» του Ραζβάν Ραντουλέσκου, σκηνοθέτης Ραντού Τζουντ (Ρουμανία),
«Tilt» του Βόκτρο Τσουτσκόφ (Βουλγαρία).

Δεν υπάρχουν σχόλια: