Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2006


Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Το 19ο που διοργανώνει η «Ελευθεροτυπία» και ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και από φέτος και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ).
Ξεκινάει σήμερα (10 μ.μ.) ανεπισήμως με την αβάν πρεμιέρ, στο «Ιντεάλ», των «Δίδυμων Πύργων» του Ολιβερ Στόουν.
Επισήμως κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη (9.15 μ.μ.) με την καινούργια, αλλά ήδη πολυσυζητημένη ταινία «Πεθαίνοντας στην Αθήνα» του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο «Τριανόν Filmcenter». Και θα ολοκληρωθεί στις 22 του μηνός με την αβάν πρεμιέρ της νέας ταινίας «Scoop» του Γούντι Αλεν. Ενδιαμέσως ξεδιπλώνεται ένα πρόγραμμα ενδιαφέρον, με 85 παλιές και καινούργιες ταινίες, παράλληλες εκδηλώσεις κι αφιερώματα, με απρόβλεπτες κι ανατρεπτικές πτυχές.
Τόσο ανατρεπτικές, ώστε με «άλλες δημοτικές αρχές θα ξεκινήσει το "Πανόραμα" και άλλες θα υπάρχουν όταν θα τελειώσει», είπε ο διευθυντής της «Ε» και της «Κ.Ε.» Σεραφείμ Φυντανίδης, αναφερόμενος στη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών την Κυριακή. Αστειευόταν φυσικά. Αλλωστε οι κάθε είδους πολιτικές «αναταράξεις» δεν επηρέασαν όλα αυτά τα χρόνια τη διοργάνωση. «Το 1988, εποχή μεγάλων πολιτικών αλλαγών στην Ευρώπη, αλλά και εσωτερικών περιπετειών», θυμήθηκε ο κ. Φυντανίδης, «μας έλεγαν "εδώ ο κόσμος χαλάει κι εσείς κάνετε φεστιβάλ;" Απαντούσαμε ότι ακριβώς επειδή ο κόσμος χαλάει, αξίζει κανείς να σταθεί στην τέχνη. Και μάλιστα στη δημοκρατικότερη τέχνη, στην οποία έναντι μικρού αντιτίμου έχουν πρόσβαση οι πάντες. Αυτή υπήρξε η επιδίωξή μας όλα αυτά τα χρόνια, όταν φέρναμε κοντά σας όχι μόνο σπουδαίες ταινίες αλλά και σπουδαίους ανθρώπους του κινηματογράφου που μέχρι τότε μόνον από μακριά ήταν γνωστοί».


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
* «Κινηματογράφος-Μια Ανατρεπτική Τέχνη». «Φιλοξενούμενοι», εκείνα τα ανένταχτα πνεύματα που επιστράτευσαν τη φρέσκια στην εποχή τους, και γι' αυτό ανοχύρωτη, τέχνη του σινεμά για να δώσουν νέα πνοή σε μια προσεκτικά οριοθετημένη πραγματικότητα. Θα προβληθούν ταινίες των Βιγκό, Μακαβέγιεφ, Ρενουάρ, Μπουνιουέλ, Κοκτό κ.ά.

* Σαμ Πέκινπα, έναν σκηνοθέτη «συνειδητά παράνομο, παράδοξα ρομαντικό», «λυρικά σχιζοφρενή». Θα προβληθούν 7 από τις χαρακτηριστικότερες ταινίες του.

* «Η Επόμενη Μέρα - Ποιο Μέλλον;», με ταινίες επιστημονικής φαντασίας, που εστιάζουν στο θέμα της ολέθριας συνέπειας που μπορεί να έχουν οι ανθρώπινες αδυναμίες. Θα προβληθούν ταινίες των Τζόζεφ Λόουζι Φλάισερ, Τριφό, Σάφνερ, Μπούρμαν, Μάρκερ, Κιούμπρικ, Γουάιρ, Γουότκινς, Ολτμαν.



Μικρά αφιέρωματα θα γίνουν ακόμη
α) στον Μπρεχτ, με την προβολή της «Οπερας της Πεντάρας», καθώς και μιας ταινίας που είχε γυρίσει στην Αμερική,
β) στον Ροσελίνι, με την προβολή των χαρακτηριστικότερων αριστουργημάτων του, αλλά και (σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Κινηματογράφου «Ερμείας») του ντοκιμαντέρ «Τα Παιδιά της Ανοχύρωτης Πόλης» (Λ. Μουσκάρντεν), με «ήρωα» τον 70χρονο σήμερα πρωταγωνιστή της «Ρώμης, ανοχύρωτης πόλης», ο οποίος τότε ενσάρκωνε το 10χρονο αγοράκι της Αννας Μανιάνι. Στην προβολή θα παραστεί και ο γιος του παραγωγού της ταινίας, Κλάουντιο Βεντουρίνι,
γ) στην Κολίν Σερό, με την πρώτη ελληνική προβολή της καινούργιας της ταινίας «Αγιος Ιάκωβος... η Μέκκα» και της πρώτης ταινίας της καριέρας της, ενός φεμινιστικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μα τι θέλουν τέλος πάντων οι γυναίκες»,
δ) στον Αλέξη Μπίστικα, με αφορμή τη 10η επέτειο από το θάνατό του.



Δέκα και οι ταινίες που θα προβληθούν σε αβάν πρεμιέρ.
Πρόκειται για τις:
«Johnny Was» του Μ. Χάμοντ,
«Borat» του Λ. Τσαρλς,
«The-Oh-in Ohio» του Μπ. Κεντ,
«Silentium» του Β. Μούρνμπεργκερ,
«Anche libero va bene» του Κ. Ρόσι Στιούαρτ,
«Funny ha-ha» του Α. Μπουζάλσκι,
«The short life of Jose Antonio Gutierrez» της Χ. Σπεκόνια,
«Mr Lumiere... I'm back»
«Ερημος και μόνος για να μου φύγει ο πόνος» του Ν. Αλευρά,
«The Illusionist» του Ν. Μπέργκερ.


Με χαρά θα περιμένουμε από τους φίλους της Αθήνας τις ανταποκρίσεις τους
Στο v7svolou@hol.gr για το blog μας www.sevenfilmgallery.blogspot.com



1 σχόλιο:

basik-ly είπε...

ΚτΤμΓ (Κατά την Ταπεινή μου Γνώμη) το World Trade Center είναι μια στατική ψιλοφόλα, με τον Oliver Stone να προσπαθεί να θίξει για άλλη μια φορά τα τραύματα που του άφησε το Βιετνάμ. Άν δείτε τους παγιδευμένους στα ερείπια των πύργων ως στρατιώτες, θα καταλάβετε...
Ακόμη περιμένουμε την άνοιξη του κ. Στόουν.