Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2006


47ο Διεθνες Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Οικογενειακοι Δεσμοί
ΑΡΓΥΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Μια Παρασκευη Απόγευμα
ΣΕΝΑΡΙΟ Οικογενειακοι Δεσμοι & Ο Ουρανος του Σουελί
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ Ο ουρανος του Σουελί
ΑΝΤΡΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ Ανακτηση
ΚΑΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΜΑ Ο ουρανος του Σουελί
FIPRESCI ΔΙΕΘΝΕΣ Ο ουρανος του Σουελί
FIPRESCI ΕΛΛΗΝΙΚΟ Εντουαρντ
ΠΕΚΚ Η ψυχη στο στόμα
ΕΤΕΚΤ Εντουαρντ

Αναλυτικότερα από το in.gr :

Η νοτιοκορεατική ταινία «Οικογενειακοί δεσμοί» του Κιμ Τάε Γιονγκ κέρδισε το φετινό Χρυσό Αλέξανδρο - το πρώτο βραβείο (37.000 ευρώ) του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ίδια ταινία κέρδισε άλλα δύο βραβεία: ένα εξ ημισείας με την βραζιλιάνικη παραγωγή «Ο ουρανός της Σουελί» για το σενάριο, ενώ οι τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί της (οι Μουν Σορί, Γκοχ Ντουν-σιμ, Κονγκ Χίο-ζιν και Κίμ Χάε-οκ) μοιράστηκαν το βραβείο καλύτερης ηθοποιού.




Το βραβείο καλύτερου ηθοποιού απονεμήθηκε στον Αντόνι Παβλίτσκι για την ερμηνεία του στην ταινία «Ανάκτηση», της οποίας ο σκηνοθέτης Σλαβομίρ Φαμπίσκι πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας.

Ο Αργυρός Αλέξανδρος (22.000 ευρώ) απονεμήθηκε στη ιρανική ταινία της Μόνα Ζαντί Χαγκίρι «Μια Παρασκευή απόγευμα».


Το βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος απονεμήθηκε στην ταινία «Ο ουρανός της Σουελί».



Την ίδια βραζιλιάνικη παραγωγή επέλεξε για το βραβείο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος και η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) , ενώ η ίδια επιτροπή για το τμήμα του ελληνικού κινηματογράφου επέλεξε την ταινία «Εντουαρτ» της Αγγελικής Αντωνίου.


Το βραβείο που θεσμοθέτησε φέτος για πρώτη φορά το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (με χρηματικό έπαθλο 15.000) και τίτλο «Καθημερινότητα : Υπέρβαση ή συμφιλίωση» απονεμήθηκε στην ταινία του Αλγερινού Ταρίκ Τεγκιά «Προτιμώ τη Ρώμη από σένα».

Το βραβείο «Γυναίκα και ισότητα ευκαιριών» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ) απονεμήθηκε στην ταινία «Σεράγιεβο σ΄αγαπώ» της Γιασμίλα Ζμπανιτς.

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων (συνοδευόμενο από έπαθλο 15.000) ευρώ δόθηκε στην Μεξικάνικη ταινία «το βιολί» του Φρανσίσκο Βάργκας.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών αφού σε ανακοίνωση της εκφράζει την αντίθεση της με το θεσμό των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας (θα απονεμηθούν τη Δευτέρα σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) , απένειμε το δικό της βραβείο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Η ψυχή στο στόμα».

Το ειδικό βραβείο αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Ελλάδος Κινηματογράφου τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ) για ελληνική παραγωγή δόθηκε στην ταινία «Έντουαρτ» της Αγγελικής Αντωνίου.

Βραβείο σεναριακής διασκευής για ταινία μεγάλου μήκους (συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ) απένειμε επίσης το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο βιβλίου) στο σενάριο της ταινίας του Μανόλη Τσίπου «Πάπισσα Ιωάννα» που βασίστηκε στο ομότιτλο έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη.

Τα βραβεία κοινού τέλος είναι: Για το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» (συνοδεύεται από 2.000 ευρώ): στην ταινία «Ηταν ή δεν ήταν» του Κορνέλιου Πορουμπόιου από τη Ρουμανία. Για το τμήμα DigitalWave στα «Ονειρα θερινής Επαρχίας» του Γιώργου Ακσεχερλίδη.

Της τελετής λήξης ακολούθησε η προβολή της τελευταίας ταινίας του 84χρονου σήμερα Γάλλου σκηνοθέτη Αλέν Ρενέ «Ιδιωτικοί φόβοι σε δημόσιους χώρους» που κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στο φετινό φεστιβάλ της Βενετίας .



Η τελετή λήξης και απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 20:30 το βράδυ της Κυριακής στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» παρόντος του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη.


Την τελετή - όπως και αυτή της έναρξης του Φεστιβάλ την περασμένη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου- σκηνοθέτησε ο Αγγελος Φραντζής ενώ παρουσιαστές ήταν οι ηθοποιοί Γιώργος Πυρπασόπουλος και Αθηνά Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: