Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2006




«Drama/Mex»,

του Gerardo Naranjo Mexico

(Διεθνές Διαγωνιστικό)


Εξαιρετικά ενδιαφέρον το φιλμ του Gerardo Naranjo Mexico που μας έρχεται -όπως υποδηλώνεται από τον τίλτο- από το Μεξικό, και που αξίζει την προσοχή μας μια και ‘παίζει’ στο διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβαλ.
Ο φακός παρακολουθεί στιγμές από τη ζωή 5 ανθρώπων στο σημερινό -ημιπαρακμιακό- Ακαπούλκο, οι οποίοι διασταυρώνονται ασυναίσθητα και ανεπαίσθητα, μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλει ο από αυτούς να ξεφύγει από το αδιέξοδο που του έχει δημιουργήσει η πραγματικότητα: μια κοπέλα καλείται να διαλέξει ανάμεσα στον πόθο που νιώθει για τον πρωην της -ένα μικροκακοποιό που κατάφερε να την πληγώσει βαθιά κι ας μην το παραδέχεται- και την αγάπη που νομίζει πως νιώθει για τον νυν, ο οποίος συνειδητοποιώντας πως κινδυνεύει να την χάσει, κάνει τα πάντα για να την κρατήσει κοντά του.. Στην άλλη πλευρά του λιμανιού, ένας μεσήλικας με τάσεις αυτοκτονίας παρασέρνεται σε μια ημέρα ξεγνοιασιάς με μια κοπελίτσα που βρίσκεται εγκλωβισμένη στις αγοραίες μικροσυμμορίες της περιοχής παρά την πραγματική θελησή της, βρίσκοντας μια μικρή σανίδα σωτηρίας στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει.
Άνθρωποι που ενώνουν τις μοναξιές τους στη διάρκεια μιας νύχτας και βιώνουν την λύτρωση βρίσκοντας εντέλει την πολυπόθητη φυγή- έστω και αν αυτή δεν έρχεται στη μορφή που αρχικά την επιδίωκαν. Κι όλα αυτά επενδεδυμένα από το υπέροχο μοτίβο της σονάτας του Σεληνόφωτος του Μπετόβεν, που κάνει ακόμα και τις πιο μικρές και αδιάφορες στιγμές να αποκτούν ποιητική διάσταση.
Τη δική μου πάντως ψήφο την πήρε..!
Μαριάννα Ράντου

Δεν υπάρχουν σχόλια: