Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2007


Περιμένοντας τα...Oscar
Βγήκαν και οι πολυαναμενόμενες υποψηφιότητες των Οσκαρ ενω η 25η Φεβρουαρίου πλησιάζει με βήμα γοργό. Αγαπημένες διαδικασίες, οι δικές μας μινι ψηφοφορίες, το κράξιμο για τους left-outs αλλά και οι προβλέψεις για το τί θα επιλέξουν τελικά οι .. «ακαδημαϊκοί».
Με μια πρώτη ματιά, απορώ και εξανίσταμαι για την απουσία του «Stranger than fiction», ειδικά από την κατηγορία του πρωτότυπου σεναρίου, αλλά και στο δεύτερο ρόλο για την Εμα Τομσον.
Στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας καταρχας, δεν υπάρχει φαβορί αλλά ούτε και.. favorite της γράφουσας. Κατά τις προβλέψεις, η μάχη παίζεται μάλλον ανάμεσα στον Πληροφοριοδότη και τη Βαβελ.
Στους πρώτους ρόλους η υπόθεση παρουσιάζεται ως τελειωμένη για την «βασίλισσα» Ελεν Μιρεν (συμφωνώ) και τον αφρικανό δικτάτορα του Φορεστ Γουιτακερ (θα ξέρουμε από..βδομάδα!), ενώ στη σκηνοθεσία ο Σκορσέζε θα κάνει τάμα για να μην τον παραβλέψουν και αυτή τη χρονιά -αν και η γράφουσα θα προτιμούσε να τον τακτοποιήσουν σε κανα δυο χρονάκια με το τιμητικούλι (έχει κάνει και πολύ καλύτερες σκηνοθεσίες απο τον Πληροφοριοδότη για να βραβευθεί φέτος) και να το δώσουν τον θείο Οσκαρ στον Ινιαρίτου (για τον Γρινγκρας κρατάω επιφύλαξη μια και δεν έχω δει το United).
Στους δεύτερους ρόλους αγαπάμε τον ηρωινομανή πορνόγερο του «Little miss Sunshine», Αλαν Αρκιν, αλλά και ο Ντζιμον Χουνσου από το «Ματωμένο Διαμάντι» ήταν εξαιρετικός και τον υποστηρίζουμε στα κρυφά, ενω αναρωτιόμαστε για την απουσία του Νικολσον.. Στις γυναίκες, η Ρινκο Κικουτσι ήταν συγκλονιστική ως κωφάλαλη στην πολύβουη «Βαβελ» του Τοκυο και.. κέρδισε την υποστήριξή μου, ενω δευτερευόντως ας σιγοντάρουμε και την μικρή Αμπιγκαιηλ Μπρεσλιν του Sunshine.
Στα σενάρια, αφού έφαγαν το «Stranger than fiction», αγαπάμε το απολαυστικά δυσλειτουργικό «Little miss sunshine», και στα διασκευασμένα η εσωτερική μάχη είναι έντονη ανάμεσα στο ξεκαρδιστικό «Borat» (γιατί λείπει από την κατηγορία καλύτερης ταινίας;! ;p) και το συγκλονιστικό «Children of Men» (που παρεμπιπτόντως λείπει από πολλές κατηγορίες, με πρώτη και καλύτερη αυτή του δεύτερου ρόλου για τον Κειν).
Στα κινούμενα σχέδια μάλλον χορεύουμε στους ρυθμούς του Mumble «Ηappy Feet» (με ην επιφύλαξη των αυτοκινητακίων όμως), ενω ο Αλ Γκορ αφού δεν μπόρεσε να βγάλει ευχαριστήριο λόγο ως εκλεγείς πρόεδρος, προβλέπεται να τον βγάλει τώρα αγκαλιά με το αγαλματίδιο για το ντοκυμαντερ «An inconvinient truth».
Στην ξενόγλωσση ταινία δαγκωτό το εκπληκτικό «Leben Der Anderen» (οι ζωές των άλλων) -έκπληξη για πολλούς η απουσία του Αλμοδόβαρ (που πάντως, κατά τη γνώμη μου, έχει κάνει πολύ καλύτερες ταινίες για να νιώθει αδικημένος εν προκειμένω).

Όλα τα παραπάνω με την επιφύλαξη πάντα των «Letters From Iwo Jima»,
«Dreamgirls», «Pan’s Labyrinth», «Half Nelson», «Venus», «The Pursuit Of Happyness», «Notes on a Scandal», «Cars», «United 93»..
Σχόλια, προβλέψεις, διαφωνίες, στο κυτίο παραπόνων..

Μαριάννα Ράντου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

LITTLE MISS SUNSHINE KALYTERH TAINIA
OI ZWES TWN ALLWN KALYTERH XWENH TAINIA
GREENGRASS SKHNO8ESIA