Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2007

Ενα απο τα καλύτερα blog ειναι του Γιάννη Γκροσδάνη απο όπου κι αντιγράφουμε την παρακάτω λίστα. Στα περισσότερα συμφωνούμε αλλά θα θέλαμε και τις δικές σας γνώμες.
2006 - Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΕΚΑΔΑ

Κρατάω επιφυλάξεις για τρεις ταινίες επειδή δεν τις έχω δει ακόμη (ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΦΟΡΟΥΣΕ ΠΡΑΝΤΑ, ΠΤΗΣΗ 93) ωστόσο η λίστα μου για την σούμα του 2006 είναι εδώ και περιμένει τα σχόλια σας. Διαβάστε και θαυμάστε:

1. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΡΟΚΜΠΑΚ ΜΑΟΥΝΤΕΝ – ΑΝΓΚ ΛΙ(ο μεγάλος τιμονιέρης του σύγχρονου σινεμά γεννήθηκε στην Ταιβάν και χορεύει το Χόλυγουντ στο ταψί)

2. ΒΑΒΕΛ – ΑΛ. ΓΚΟΝΖΑΛΕΘ ΙΝΙΑΡΙΤΟΥ (Το ισπανόφωνο σινεμά ανεβαίνει όλοενα και περισσότερο. Το σενάριο της ταινίας λεπτοδουλεμένο σταυροβελονιά από ένα απίστευτο μυαλό, τον Γκιγιέρμο Αριάγα. Τον ζηλεύω που γράφει τόσο υπέροχα πράματα!)

3. ΚΑΠΟΤΕ – Μπένετ Μίλερ (εναλλακτικός τίτλος «Στο μυαλό του Τρούμαν Καπότε». Από τα δικαία Όσκαρ η βράβευση του Φίλιπ Σειμουρ Χόφμαν)

4. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ – Τζορτζ Κλοούνει (γιατί είναι σταρ που δεν μασάει να τσαλακώσει την όμορφη εικόνα του εκφράζοντας πολιτικό λόγο και πολύ περισσότερο γιατί γουστάρει την δουλειά του περισσότερο από αυτή την εικόνα του)

5. Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ – Στήβεν Φριάρς (από τις πιο εύστοχες πολιτικές ταινίες και ταυτόχρονα από τις πιο ακριβείς βιογραφίες για ένα εμβληματικό πρόσωπο στην κουλτούρα των Άγγλων)

6. ΜΠΟΡΑΤ – Σάσα Μπαρόν Κοέν (χρειάζεται να το εξηγήσω αυτό? Όποιος το είδε καταλαβαίνει)

7. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ – Σουζάνε Μπίερ (η ταινία βγαίνει στις αίθουσες τον Ιανουάριο 2007. Ωστόσο εγώ την είδα Νοέμβριο του 2006 στο φεστιβάλ και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Οι σεναριακές ανατροπές και η έξυπνη χρήση της κάμερας στα συν της ταινίας)

8. Ο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ – Μάρτιν Σκορτσέζε (ο γνωστός Μάρτιν που όλοι αγαπήσαμε από τα ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ και το ΚΑΖΙΝΟ. Ντι Κάπριο, Ντέιμον, Γουόλμπεργκ, Νικολσον, Σην και Φορμίγκα εξαιρετικό καστ. Περιμένω να δω την κρίση της Ακαδημίας σε 15 μέρες που θα ανακοινώσει τις υποψηφιότητες)

9. ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ – Πέδρο Αλμοδόβαρ (για μένα το ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ παραμένει η καλύτερη του. Ωστόσο και εδώ έχουμε άλλη μια σπουδαία στιγμή του σπουδαιότερου Ισπανού δημιουργού την τελευταία 20ετία)

10. ΗΤΑΝ Ή ΔΕΝ ΗΤΑΝ – ΚΟΡΝΕΛΙΟΥ ΠΟΡΟΜΠΟϊΟΥ (στη θέση της βάλτε όποια άλλη βαλκανική θέλετε, το ίδιο μου κάνει – βλέπε ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΣΕ ΑΓΑΠΩ. Έχω μια ειδική αγάπη στην ΡΟΥΜΑΝΙΑ και έτσι η ταινία μίλησε μέσα μου. Αφήστε που σε 4 μέρες μπαίνουν στην Ε.Ε. και θα κάνουν θαύματα. Η μετα-Τσαουσέσκου εποχή μόλις ξεκίνησε!)

ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2006

Και εδώ επιφυλάσσομαι για ΠΑΝΔΩΡΑ και ΓΙΟ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΑ. Η 5αδα μου είναι:

1. ΕΝΤΟΥΑΡΤ – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Μια διεθνής ταινία από μια νέα γυναίκα σκηνοθέτιδα με ταλέντο. Υπάρχει και άλλο ελληνικό σινεμά εκτός από τον Τεό)



2. ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΥ (Μου άρεσε περισσότερο και από το ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙΣ. Με δυνατό σενάριο γραμμένο από συγγραφέα με φαντασία)

3. ΡΟΖ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ (Η παρέα των 50 για τα Κρατικά Βραβεία αρνήθηκε να τολμήσει να δει το νέο σινεμά που έρχεται. Δεν πειράζει…θέλουν δεν θέλουν θα το καταλάβουν ότι ήρθε ένας υπέροχος γενναίος κόσμος που γουστάρει να κάνει σινεμά, όπως κάποτε ξεκίνησε ο ΝΕΚ. Αλέξανδρε συνέχισε!)

4. ΟΥΡΑΝΙΑ – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΑΚΑΣ (και πάλι το ΠΕΠΕΡΜΙΝΤ είναι ταινία αναφοράς. Ωστόσο ο Καπάκας είναι σκηνοθέτης – γοητευτικός κλέφτης ιδεών με όμορφες αναφορές και εικόνες.)

5. ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΚΗΝΕΣ ΡΟΚ – ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΙΤΗΣ (το λάτρεψα! Το πιο κεφάτο ντοκιμαντέρ της χρονιάς είναι εδώ! Ανήκει σε αυτή τη νέα γενιά που έλεγα και πιο πριν με όραμα, ιδέες, ιδανικά κινηματογραφικά που θα μας δικαιώσουν)



ΔΕΚΑ + 1 ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟ 2006
(αφορά σάουντρακ που βγήκανε στο εμπόριο μέσα στο 2006, άσχετα από το αν βγήκαν ή όχι οι ταινίες στις ελληνικές αίθουσες)

1. ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΡΟΚΜΠΑΚ ΜΑΟΥΝΤΕΝ – ΓΟΥΣΤΑΒΟ ΣΑΝΤΑΟΛΑΓΙΑ(το φετινό Όσκαρ μουσικής πανάξια)

-. ΒΑΒΕΛ – ΓΟΥΣΤΑΒΟ ΣΑΝΤΑΟΛΑΓΙΑ (το Όσκαρ μουσικής για το 2007? Δεν έχει σημασία. Βάζεις το άλμπουμ στο στέρεο και απλά απολαμβάνεις τους δύο μουσικούς κόσμους της ταινίας, ένας του Γουστάβο και ένας των ηρώων της Βαβέλ)

2. ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ (από τα καλύτερα ελληνικά σάουντρακ της χρονιάς)



3. HAPPY FEET – VARIOUS (φόρος τιμής στην ροκ και ποπ. Η τανία είναι μιούζικαλ με καρτούν)

4. ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΜΑΙΜΙ – VARIOUS (Ο Μαικλ Μαν έγινε dj ιδού το μουσικό αποτέλεσμα)

5. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ – ΝΤΑΙΑΝ ΡΙΒΣ (Η κυρία τραγουδάει τζαζ και μπλουζ σε ένα από τα καλύτερα αλμπουμ της χρονιάς)


6. ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ – ΧΑΝΣ ΖΙΜΕΡ (Υπέροχη δουλειά για έναν μουσικό που τα τελευταία χρόνια δεν προσέχτηκε όπως θα του άξιζε)

7. ΡΕΝΤ – ΤΖΟΝΑ8ΑΝ ΛΑΡΣΟΝ (από τα καλύτερα μιουζικαλ του Μπροντγουει που μεταφέρθηκε στο σινεμά απλώς αξιοπρεπώς μεπολύ δυνατό σάουντρακ που… δεν κρύβεται. Ανεβάζεις την ένταση και το απολαμβάνεις)

8. ΜΠΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ – ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ (από τις χαρές που πήραμε διεθνώς στον κινηματογράφο έστω κι αν ήταν για τούρκικη ταινία)

9. Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ /
ΣΥΡΙΑΝΑ/
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΤΕΣΠΛΑ (από τα νέα φυντάνια του Χόλυγουντ. Με πολυετή προϋπηρεσία φυσικά στην πατρίδα του, την Γαλλία. Το 2005-2006 ήταν μια καλή αρχή μιας νέας πορείας για τον ίδιο)

10. ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ – ΓΚΡΕΓΚ ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ (μελωδικός, ατμοσφαιρικός αρκεί να θυμηθείτε τις υπέροχες μουσικές του για ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ, ΜΟΥΛΕΝ ΡΟΥΖ, ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ)
και


11.URANYA - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Γλυκός, τρυφερός, νοσταλγικός, μελωδικός)
Περισσότερα στο blog : rota958.blogspot.com

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ.ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΟΣ ΓΚΡΟΣΔΑΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑΝΝΗΣ.CHECK

Seven Film Gallery είπε...

ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΚΤΗ
ΝΙΚΟΥ ΓΚΡΟΣΔΑΝΗ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.

Ανώνυμος είπε...

Θα την πω την κακία μου γιατί την κρατάω από το πρωί. Κάθε μέρα που ξυπνάω ανοίγω το laptop και κοιτάζω για νέα θέματα στα αγαπημένα μου blogs.
PLS θέλω νέο άρθρο!

Σε μία ελαφριά νότα! Ήταν τα πιο "πυρετικά" Χριστούγεννα της ζωής μου με όλη την οικογένειά μου (και εμένα) να παλινδρομούμε μεταξύ παρακεταμόλης, ομεπραζόλης και λοπεραμίδης. Και τώρα γύρισα στην αγαπημένη μου πόλη και επιτέλους μετά από 25 μέρες (όχι δεν ήταν 30 όπως η απαισιοδοξία μου μέτραγε) βρέθηκα ξανά με το +1 μου! Αλλά όχι. Το 2007 δε θέλει να μου χαμογελάσει ακόμα. Το +1 μου κόλλησε κάτι λίγο πριν έρθει και τώρα βήχει ασταμάτητα. Από χτες το βράδυ.
Και εγώ βγήκα για να κάνω κάποιες δουλίτσες το πρωί. Μεταξύ των άλλων να επιστρέψω dvd. Και για άλλη μία φορά πρέπει να ζητήσω συγνώμη από κάποια κοπέλα που αυτή τη φορά δεν ξέρω αν θα ξαναδώ σύντομα. Γιατί μπήκα μέσα με ύφος 15 ξινισμένων γιαουρτιών αγνώστου γαλακτοβιομηχανίας, δεν έβγαλα τα ακουστικά μου, δεν έκλεισα τη μουσική μου και σχεδόν δεν άκουσα πόσο έπρεπε να πληρώσω.

Γιατί μας είναι τόσο εύκολο να ξεσπάμε ότι άσχημο έχουμε σε ανθρώπους που δε γνωρίζουμε και κυρίως είναι εκεί για να μας εξυπηρετήσουν και ότι για να τρώνε στη μούρη την κακία μας?

Και κυρίως! Γιατί το Μποράτ στην 6η θέση? Απαιτώ να δει άμεσα τον Διάβολο που φόραγε Prada. Η Streep ήταν ΘΕΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

βαρεθηκα αυτο το post. 14 του μηνος εχουμε. ας αλλαξει!

Ανώνυμος είπε...

"1. ΕΝΤΟΥΑΡΤ – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ (Μια διεθνής ταινία από μια νέα γυναίκα σκηνοθέτιδα με ταλέντο. Υπάρχει και άλλο ελληνικό σινεμά εκτός από τον Τεό)"

Συγγνώμη, στα πόσα χρόνια παύεις να είσαι "νέα γυναίκα" και στις πόσες ταινίες "νέα γυναίκα σκηνοθέτιδα";

Το "ταλέντο", όπως είδατε, το αφήνω ασχολίαστο.