Κυριακή 19 Αυγούστου 2007

Tony Wilson in memoriam



Ο Τόνι Γουίλσον , ο κος Μαντζεστερ, είναι νεκρος. Στην ταινία 24 Hours Party People , που γυρίστηκε με βάση τη πολυτάραχη και δημιουργική ζωή του, ανήκει η παραπάνω σκηνη, όπου μετα από ένα τζοιντ, συναντα τον Θεο.
Ο κος Μάντζεστερ, ο ανθρωπος που δημιούργησε ουσιαστικα τη σκηνη του Μαντζεστερ, ποτέ του δεδ υπολόγισε τα χρήματα και γι αυτό τα ξοδευε στις…απολαυσεις , με αποτέλεσμα να πεθάνει πάμφτωχος και χτυπημένος από τον καρκίνο. Φίλοι του. Μέλη συγκροτημάτων που αυτος ανέδειξε, με εράνους τον συντηρούσαν ως το τέλος.
Τελευταία cameo εμφανισή του στο σινεμα. είναι στην ταινία Control που θα βγει στις αίθουσες τελος Σεπτεμβρη από την Seven Films.
Άλλος ενας που φευγει αυτό το καλοκαίρι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο την Καθημερινη:
Τόνι Γουίλσον, «ο κύριος Μάντσεστερ»
Ο Τόνι Γουίλσον πέθανε στα 57 του χρόνια από καρκίνο. Ποιος ήταν ο Τόνι Γουίλσον; Ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας (Factory Records) και νυχτερινού κέντρου (Hacienda), τηλεοπτικός παρουσιαστής (Granada TV), ιμπρεσάριος, «ο κύριος Μάντσεστερ». Ο Αντονι Γουίλσον ήταν γνωστός για πολλά πράγματα... Ο άνθρωπος που τοποθέτησε το Μάντσεστερ στο χάρτη για τη νυχτερινή του ζωή και τη μουσική που παρήγαγε, ανακάλυψε τους New Order, έδινε στους καλλιτέχνες όλα τα δικαιώματα από τα τραγούδια τους. Ο Τόνι Γουίλσον πρόλαβε να δει την επαγγελματική του ζωή να γυρίζεται σε ταινία («24 hour party people») από τον Μάικλ Γουίντερμποτομ και να προβάλλεται το 2002 στο 55ο Φεστιβάλ των Καννών, με τον Στιβ Κούγκαν να τον ενσαρκώνει. Πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να θυμόμαστε έναν μύθο:

1. O Γουίλσον που εργαζόταν σαν ρεπόρτερ για την Granada TV ευθύνεται για το ντεμπούτο των Σεξ Πίστολς στην τηλεόραση το 1976. Τους είχε πρωτοδεί λάιβ λίγο καιρό πριν, τους είχε κλείσει και για την επόμενη σεζόν για το μουσικό πρόγραμμα «So it goes», στο κοινό διέκρινες ταλέντα όπως ο Μορισέι και ο Μικ Χάκναλ, που εμπνεύστηκαν από το σόου του και δημιούργησαν δικά τους γκρουπ.

2. Οι Joy Division, οι Νew Order, οι Happy Mondays και οι Electronic ήταν ορισμένα από τα ονόματα που είχαν υπογράψει συμβόλαιο με τη Factory Records.

3. Λέγεται ότι ο Γουίλσον έγραφε τα συμβόλαια με αίμα (το δικό του αίμα), λέγοντας ότι όλα ανήκουν στους καλλιτέχνες και η εταιρεία δεν διεκδικούσε τίποτα. Ηταν μια δυναμική και επαναστατική άποψη περί δημιουργικής ελευθερίας και ταυτόχρονα οικονομική αυτοκτονία.

4. Ο Γουίλσον λέει ότι η εταιρεία του ήταν σε διαπραγματεύσεις με τους Οασις και τους Παλπ λίγο προτού πτωχεύσει το 1992.

5. To κλαμπ Hacienda ιδρύθηκε από τους New Order και τη Factory Records. Εκεί έγινε η πρώτη εμφάνιση της Μαντόνα σε βρετανικό έδαφος τo 1983. «Το Hacienda άλλαξε το Μάντσεστερ για πάντα», λέει ο Βόαν Αλεν, επικεφαλής του κέντρου Urbis της πόλης, που φιλοξενεί αυτόν τον καιρό έκθεση για το κλαμπ. «Εκανε πριν από 25 χρόνια αυτό που κάνει σήμερα το MySpace, φέρνοντας κοντά δημιουργικούς ανθρώπους για να φτιάξουν κάτι καινούργιο».

cheaptalk είπε...

Για το Control έχει βγει επίσημο τρέιλερ, εδώ και κάτι μέρες, "αποκλειστικά" στο Yahoo! Movies UK. Είναι το ίδιο που είχε βγει και στο AlloCiné καναδυο βδομάδες πριν, βασικά. Επειδή από το Yahoo! δε μπορώ να το ριπάρω και το γαλλικό είναι.. γαλλικό, μπας και μπορούμε να το βρούμε πουθενά όσο είναι σχετικά φρέσκο? ;)