Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007



Τεταρτη 19/9/07
Αττικον - Persepolis
Ηταν όλοι εκει και πιο πολλοι απ΄εξω. Μια συνωμοτικη συναντηση για το τελος του καλοκαιριού. Για την αρχη του Χειμώνα. Οι ζεστες αίθουσες και το σκοτάδι. Οι μεγάλες οθόνες και τα νεα έργα. Τα ονειρα των αλλων που θα γίνουν δικά μας.
Οι Νυχτες ξεκίνησαν με το best seller comic ΠΕΡΣΕΠΟΛΙΣ, μια εξαιρετικη ταινία κατ ευθείαν με το Βραβείο της Επιτροπης του φετινου Φεστιβαλ Καννων. Μια τρυφερη και σκληρη περιπετειώδη ιστορια ενηλικίωσης και μια πιστη τοιχογραφια της Ιστοριας του Ιραν, που το περιμένουν μεγαλοι μπελάδες. Ξεκινώντας από το 1978 και φτάνοντας μέχρι την δεκαετία του ’90, το φιλμ ζωντανεύει μέσα από τις λιτά σχεδιασμένες φιγούρες και τις ιδανικά επιλεγμένες φωνές (η Κατρίν Ντενέβ και η κόρη της Κιάρα Μαστρογιάννι ερμηνεύουν το ζεύγος μητέρας-κόρης) την γεμάτη συγκινήσεις και μικρές επαναστάσεις ζωή της ηρωίδας του - ενός alter ego της σκηνοθέτιδας Μαρζάν Σάτραπί.
Σκηνοθεσία: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Πεμπτη 20/9/07
Απόλλων Όμορφοι Άνθρωποι
Ισορροπώντας ανάμεσα στην εξερεύνηση της σεξουαλικότητας και την αξιοπρέπεια, μια ανασφαλής 26χρονη κι ένας υπέρβαρος έφηβος θα χρησιμοποιήσουν ως όχημα την ιδιότυπη φιλία τους για να ξεπεράσουν τις μικρές τους τραγωδίες. Έχοντας στη διάθεσή του πενταροδεκάρες, ο Νέιτ Μέγιερ μεταμορφώνεται σε άνθρωπο-ορχήστρα και μας χαρίζει ένα απέριττα ρεαλιστικό διαμαντάκι, που λάμπει μέσα από τον κόκκο της φωτογραφίας του και τον αυθορμητισμό των διαλόγων του. Κάπου ανάμεσα στο «Ροζ» του Βούλγαρη και την πιο μοντέρνα τάση του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου (στην οποία ανήκουν σκηνοθέτες όπως ο Άντριου Μπουζάλσκι) το «Όμορφοι Άνθρωποι» ξεπηδά ως μια χειροποίητη, DIY ευχάριστη έκπληξη.
Σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία, μοντάζ: Nate Meyer
Απόλλων Άνι Λίμποβιτς: Ζωή Μέσα απ’ το Φακό
Πίσω από το όνομα Αν Λίμποβιτς απλώνονται τετραγωνικά χιλιόμετρα φωτογραφιών, όπου έχουν αιχμαλωτιστεί μια για πάντα η Χίλαρι Κλίντον αλλά και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος αλλά και ο Μάικλ Μουρ. Η αδερφή της φωτογράφου, Μπάρμπαρα, καταγράφει με τον δικό της φακό το άλμπουμ μιας καριέρας που ξεκινάει από τα ταραγμένα χρόνια του περιοδικού Rolling Stone (η full monty φωτογραφία του Τζον Λένον λίγο πριν τον θάνατό του προκαλεί ρίγη συγκίνησης), διασταυρώνεται με κορυφαίες προσωπικότητες όπως η συγγραφέας Σούζαν Σόνταγκ, για να καταλήξει σε φαντασμαγορικές φωτογραφήσεις-υπερπαραγωγές που ξεπερνούν σε τόλμη την πιο παιχνιδιάρικη χολιγουντιανή φαντασία.
Σκηνοθεσία: Barbara Leibovitz
Παρασκευη 21/9/07
Δαναός 1 Οι Παλαιστές
Στο άγριο, φυσικό σκηνικό της Βεγγάλης ξετυλίγεται ένα ιδιόμορφο, ερωτικό τρίγωνο. Ο Νιμάι και ο Μπαλαράμ, συνάδελφοι στον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό, συνδέονται από μια βαθιά σχέση φιλίας και περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους ασκούμενοι στην πάλη. Οταν ο δεύτερος παντρεύεται την όμορφη Ουτάρα, η εισβολή της αθώας ομορφιάς της θα διαταράξει τον δεσμό των δύο φίλων. Ταυτόχρονα, η άφιξη μιας ομάδας φονταμενταλιστών θα προκαλέσει μια αναπάντεχη έκρηξη βίας στο μικρό χωριό. Μια αινιγματική αλληγορία-στοχασμός πάνω στα κάθε είδους ανθρώπινα πάθη, διανθισμένη με εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς και σουρεαλιστικές σκηνές. Βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Βενετίας το 2000. Σκηνοθεσία: Buddhadeb Dasgupta
Απόλλων Ο Νονός της Ντίσκο
Ο Μελ Σερέν -"ο νονός της ντίσκο μουσικής" του τίτλου αυτού του ντοκιμαντέρ- ένας από τους ελάχιστους ζωντανούς πρωταγωνιστές της βιομηχανίας διασκέδασης των 70's, μιλάει συγκινητικά για τη σεξουαλική απελύθέρωση, για την gay "επανάσταση" της Νέας Υόρκης και για τη θρυλική δισκογραφική εταιρία του West End που έδρευε στο ίδιο κτίριο που άνοιξε αργότερα το Studio 54, για τους εραστές του και την εκατόμβη του AIDS... Συγκινητικό και πολύτιμο όσον αφορά στο αρχειακό υλικό που προβάλλει, το ντοκιμαντέρ ανατέμνει σε βάθος τις συνιστώσες της ντίσκο και αναδεικνύει το μουσικό και κοινωνικό φαινόμενο μιας εποχής που ταυτίστηκε άδικα με την ασημένια μπάλα στην οροφή και με τις άφρο περούκες. Το παρασκήνιο πίσω από τις ηχογραφήσεις σπουδαίων τραγουδιών της West End και η ατμόσφαιρα μιας πόλης που κοχλάζει κάνουν πολύτιμο κάθε λεπτό αυτής της απολαυστικής ταινίας.
Σκηνοθεσία: Gene Graham
Δαναος 1 Οι Φύλακες της Μέρας
Η προαιώνια μάχη του Καλού και του Κακού συνεχίζεται στα εδάφη της σύγχρονης Ρωσίας, με μια μεσαιωνική ανακωχή να κρατά τις αντίπαλες δυνάμεις σε μια συνύπαρξη γεμάτη εντάσεις. Για όσους ξέχασαν την φορτωμένη πλοκή του ρώσικου μπλοκμπάστερ «Οι Φύλακες της Νύχτας», το σίκουελ της ταινίας ξαναπιάνει το νήμα της αφήγησης με μια επεξηγηματική εισαγωγή και ύστερα? πατάει γκάζι: φύλακες του Καλού, βαμπίρ και μάγοι, θεαματικές συγκρούσεις και τραγικά διλήμματα, όλα ξέφρενα χορογραφημένα σε μια sci-fi ταινία δράσης με κόμικ αισθητική, που κάνει τα αντίστοιχα χολιγουντιανά φιλμ κυριολεκτικά να φάνε τη σκόνη της. Ειδική προβολή στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Σκηνοθεσία: Timur Bekmambet

Δεν υπάρχουν σχόλια: