Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

37 International Film Festival Rotterdam


Σάββατο 26 Ιανουαρίου
Ο κόσμος πληθαίνει, οι αίθουσες γεμίζουν ,οι συζητήσεις, οι γνωριμίες, νέες αφίξεις πολλές ταινίες νέος κόσμος που μπλέκεται με μεγαλύτερους, όλοι συνυπάρχουν ειρηνικά στο Ρότερνταμ, το παλιο με το καινουργιο ακόμα και το εξωφρενικό...
Biùtiful cauntri των Esmeralda Calabria, Andrea D'Ambrosio, Peppe Ruggiero Ιταλία 2007

Ένα οικολογικό ντοκιμαντέρ που καταπιάνεται με ένα θέμα που η Ιταλική πολιτεία έντεχνα αποσιωπά. Οι ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην υγεία των βιομηχανικών αποβλήτων, που ρίχνονται στη περιοχή της Καμπανίας, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ζώα και να κινδυνεύουν άμεσα οι κάτοικοι από τις διοξίνες . Το σκάνδαλο όμως είναι μεγαλύτερο γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει πολλά χρήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα οποία πήγαν στις τσέπες ημετέρων. Πολύ ενδιαφέρον στην καταγγελία του και συναφές με την απουσία παρόμοιας πολιτικής στη χώρα μας.
Rail Road Crossing (Pas a nivell) του Pere Vilà Ισπανία 2008
Ο νεαρός ηρωας μόλις τελείωσε το σχολείο και έρχεται αντιμέτωπος με το φάσμα της ανεργίας, η άμεση λύση να ξαναγυρίσει στο σχολείο απορρίπτεται από την διευθύντρια στη μόνη αστεία σκηνή της ταινίας.
Κι αρχίζει η μικρή του Οδύσσεια . Η δουλειά που βρίσκει είναι να φωτογραφίζει τους τουρίστες που κάνουν θαλάσσια σπορ, καθισμένος σε μια εξέδρα στο μέσο της θάλασσας και να τους πηγαινοφέρνει από το ξενοδοχείο στη παραλία. Βρισκόμαστε την νότια Καταλανία, είναι καλοκαίρι και τον φιλοξενεί η πρόθυμη αλλά βαρετή για τα ενδιαφέροντα ,γιαγιά του.
Αυτό το πρώτο του καλοκαίρι, θα ανακαλύψει τον έρωτα τη ζωή και τον θάνατο.
Στο πρόσωπο μιας τουρίστριας, στη σκληρότητα των συνεργατών του και στον ξαφνικό θάνατο της γιαγιάς του αντίστοιχα.
Έτσι, αυτό το σημαδιακό του καλοκαίρι τελειώνει με την βαθύτερη εξικοίωσή του με την ιστορία , το παρελθόν που κουβαλά τις παραδόσεις και τις επιθυμίες, ένα σινεμα σύγχρονο, τολμηρό με στέρεο σενάριο και πολύ καλή ερμηνεία από τον νεαρό Marc Homs, που σε κάποια σημεία θυμίζει την τεράστια επιρροή του Θόδωρου Αγγελόπουλου στους νέους Ευρωπαίους κινηματογραφιστές.
La France του Serge Bozon Γαλλία 2008
Ένα παράξενο οδοιπορικό στη Γαλλία του Α παγκόσμιου πολέμου με αφορμή ένα γράμμα πολεμιστή που ζητάει από την γυναίκα του να διακόψουν. Η γυναίκα ντύνεται αντρικά, εισχωρεί σε ένα τάγμα κι αρχίζει μια περιπέτεια πρωτότυπη όσο και απρόβλεπτη. Το tip είναι τα μουσικά μέρη αυτής της ταινίας κι η εξαίρετη ερμηνεία της Σιλβί Τεστί.
Ένας κριτικός έγραψε εύστοχα, « ο Μπρεσόν συναντά τους Μπήτλς».


My Marlon and Brando του
Hüseyin Karabey Τουρκία-Ολλανδία-Αγγλία 2008

Να λοιπόν που η Τουρκία μπορεί να πείσει ότι αξίζει να την εμπιστευτούν σε μια συμπαραγωγή οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που η Ελλάδα όσο δεν τολμάει να προωθήσει το νέο και ανατρεπτικό δυναμικό της, θα μείνει να χαίρεται για τα βραβεία που μοιράζει σε συγγενείς και φίλους.
Μια ταινία ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και την μυθοπλασία. Μια ερωτική ιστορία αναζήτησης και ταυτόχρονα ένα σχόλιο για την κατάσταση στην εμπόλεμη Τουρκία λίγο πριν την επίθεση της Αμερικής στο Ιράκ. Μια πραγματική ιστορία που κινηματογραφείται με ειλικρίνεια και γνώση τεχνικής.


Mange, ceci est mon corps (Eat, for This Is My Body) της
Michelange Quay Γαλλία-Αιτή 2008
Φάτε, αυτό είναι το σώμα μου…
Μια εξαιρετική ιστορική καταγραφή της σχέσης των Γάλλων αποικιοκρατών με τους Ντόπιους, με ένα απόλυτα συμβολικό και λυρικό σουρεαλιστικό τρόπο. Οι σχέσεις Άσπρου μαύρου. Οι σχέσεις εξάρτησης κι υπεροχής. Η ταύτιση και η ανακάλυψη μιας ταυτότητας πέρα από την αρχική με την μίξη των πολιτισμών. Ένα ποίημα και ταυτόχρονα μια ανελέητη καταγγελία. Μια ταινία ουσιαστικά καλλιτεχνική που απευθύνεται σε γνώστες της Ιστορίας και της Ανθρωπολογίας με μερικές έξοχες όσο και πρωτότυπες σκηνές. Ίσως η καλύτερη ταινία που είδα μέχρι στιγμής στο Ρότερνταμ. Παίζει και πάλι η Σιλβί Τεστί κι ερασιτέχνες ηθοποιοί.
Ο συμβολισμός των 10 μικρών νέγρων είναι τουλάχιστον αξιοθαύμαστος ως έμπνευση κι εξέλιξη μιας πνευματικής-οικονομικής ανθρωποφαγίας, παρά ως ένα γεγονός που βοηθά να δούμε μερικά ακόμα όμορφα πλάνα .

Το Σαββατο συνεχίζεται στο Vesten...





Δεν υπάρχουν σχόλια: