Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

"Ιστορία 52" του Αλέξη Αλεξίου

Η Ελληνική ταινία του Αλέξη Αλεξίου συμμετέχει στο Φετινό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.
Είναι η πρώτη ευχάριστη κινηματογραφική είδηση της χρονιάς.
Το work in progress της ταινίας είδαμε στο τελευταιο Φεστιβαλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

ΙΣΤΟΡΙΑ 52

Μια παράξενη ιστορία

Με τέσσερις μικρού μήκους ταινίες στο ενεργητικό του, ο 31χρονος σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου, αποφάσισε και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους.

Φλερτάροντας μέχρι τώρα με το σινεμά του φανταστικού, ο Αλεξίου συνεχίζει σε αυτόν το δρόμο και με την «Ιστορία 52», μια όχι και τόσο συνηθισμένη ταινία, βασισμένη σε μια ασυνήθιστη ιστορία που μπορεί όμως να συμβεί στον καθένα!

Ας δούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει στον Ιάσονα, τον ήρωα της ταινίας του Αλεξίου κι ας αναλογιστούμε αν όντως θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στη θέση του. Όλα ξεκίνησαν όταν γνώρισε την Πηνελόπη σε ένα σπίτι κοινών φίλων. Σύντομα οι δυο νέοι «τα έφτιαξαν» και η Πηνελόπη μετακόμισε στο σπίτι του Ιάσονα. Ως εδώ όλα μοιάζουν φυσιολογικά κι όμορφα, όπως και η αίσθηση που έχει ο Ιάσονας, πως μπορεί να μοιραστεί τα πάντα με την αγαπημένη του, ακόμη και εκείνο τα παιδικό παιχνίδι που καθοδηγεί τα όνειρά του. Κι αφού μπαίνουν τα όνειρα στη μέση, κάτι αρχίζει «να ξεφεύγει» και επί πλέον όλα φαίνονται να είναι τέλεια, τόσο τέλεια που αμφιβάλει κανείς αν μπορεί να είναι αληθινά. Και ξάφνου η αλήθεια εμφανίζεται δραματική, όταν ένα πρωί ο Ιάσονας ξυπνά και η Πηνελόπη έχει εξαφανιστεί. Γιατί έφυγε, που πήγε; όλα μοιάζουν μπερδεμένα και περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αφού δεν μπορεί να θυμηθεί τι έχει μεσολαβήσει! Είναι κι εκείνοι οι επίμονοι πονοκέφαλοι που τον βασανίζουν, είναι και ένα μυστικό από το παρελθόν που έρχεται συνεχώς… Κάτι πρέπει να κάνει, πρέπει να αντιδράσει, να προσπαθήσει να κερδίσει πίσω τη μνήμη του και τη ζωή του. Μόνο που κάτι τον εμποδίζει, κάτι που δεν ξέρει τι είναι. Μήπως το παιδικό παιχνίδι που επιστρέφει; Μήπως κάποια ψυχική διαταραχή; Ή, μήπως, κάποιο ανεξήγητο (!) φυσικό φαινόμενο, μια χρονική δίνη που τον «ρουφάει» όλο και πιο βαθιά μέσα της; Στ’ αλήθεια, φαίνεται πως η ταινία του Αλέξη Αλεξίου, είναι όντως, μια πολύ παράξενη ταινία.

Η «Ιστορία 52», βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του μοντάζ. Είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή της Tugo Tugo Productions, και ξεχωρίζει τόσο για την αφηγηματική και αισθητική της ιδιαιτερότητα, όσο και για τις τεχνικές της προδιαγραφές, καθώς για την ταινία έχει χρησιμοποιηθεί μια τεχνολογικά εξελιγμένη και καινοτόμος διαδικασία. Γυρισμένη σε φιλμ σούπερ 16 χιλιοστών, η «Ιστορία 52» στη συνέχεια επεξεργάστηκε σε High Definition και θα μεταφερθεί τέλος σε φιλμ 35 χιλιοστών. Συνδυάζοντας στοιχεία από το σινεμά του φανταστικού, το ψυχολογικό θρίλερ, ακόμα και την επιστημονική φαντασία, ο Αλέξης Αλεξίου δημιουργεί ένα αυτόνομο κινηματογραφικό υβρίδιο.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι
ο Γιώργος Κακανάκης (γνωστός multi-media καλλιτέχνης και συν-σεναριογράφος της ταινίας «Κινέττα» του Γιώργου Λάνθιμου)
και η Σεραφίτα Γρηγοριάδου («Σπιρτόκουτο»),
ενώ συμπρωταγωνιστούν και
οι Δάφνη Λαμπρόγιαννη («Είσαι το ταίρι μου», «Ήρθε κι έδεσε»),
Αργύρης Θανάσουλας («Ροζ»),
Ορφέας Ζαφειρόπουλος
και η γνωστή μας από το θέατρο Γιασεμή Κηλαηδόνη.
Τη φωτογραφία της ταινίας έχει κάνει ο Χρήστος Καραμάνης («Μια Μέρα τη Νύχτα»),
το μοντάζ ο Πάνος Βουτσαράς («Ροζ»),
τα σκηνικά η ζωγράφος Πηνελόπη Βαλτή,
ενώ τη μουσική υπογράφει ο Felizol, κατά κόσμον Γιάννης Βεσλεμές.

Στρατος Κερσανιδης από το
www.kersanidis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: