Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

58th Berlinale



















day 6









Otto or up with dead people
Του Μπρους λα Μπρους
Παρακαλώ επιτρέψτε μου να συστηθώ. Είμαι ένα συνηθισμένο αγόρι φτωχό και δυσλεκτικό. Το όνομα μου είναι Οττο. Ζω στο Βερολίνο και κάποιες φορές η χάρις μου φτάνει και πιο Βόρεια. Ανάλογα με την διάθεση μου. Αν και μεταξύ μας μόνο μια διάθεση έχω, που μπορείτε να καταλάβετε. Είμαι νεκρός.
Για την ακρίβεια είμαι ένα gay Ζόμπι που αγαπά τον κινηματογράφο. Έτσι έμπλεξα με μια παρανοϊκή λεσβία και παραγωγό πρωτοποριακών κινηματογραφικών ταινιών που τη λένε Μήδεια. Με πούλησε όμως άσχημα, δίνοντας μου πολύ λίγα χρήματα . Εγώ που κάποτε ήμουν ο πρίγκιπας των Ζόμπι, τώρα έχω πέσει στην ανάγκη της.
Πιο ξεφτίλα δεν έχω.
Και τώρα συγχωρήστε με
Πρέπει να σας αφήσω
Πάω να τσιμπήσω κάποιον από το δρόμο γιατί κάτι πρέπει να φάω κι εγώ για να… ζήσω
Εις το επανειδειν
Οττο
Site:
http://www.ottothezombie.de

και το διαγωνιστικό συνεχίζεται...

Tropa de Elite (The Elite Squad) Στη Βραζιλία έχει σπάσει ταμεία. Ο σκηνοθέτης José Padilha (Bus 174) εξερευνεί τις τρομερές επιπτώσεις του εμπορίου ναρκωτικών στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα της Βραζιλίας, κι αποκαλύπτει τις καθημερινές μεθόδους μιας βίαιης και διεφθαρμένης ειδικής μονάδας της αστυνομίας. http://www.tropadeeliteofilme.com.br/

Julia
France
του Erick Zonca (The Dreamlife of Angels)
Παίζουν: Tilda Swinton, Aidan Gould, Saúl Rubinek
Η Τζούλια απαγάγει τον εγγονό ενός μεγιστάνα, ο οποίος τη βάζει σε μπελάδες, αλλά έπειτα δίνει άλλο νόημα στη ζωή της. Ρεσιτάλ ηθοποιίας σε μιά κατά τα αλλα μέτρια ταινία.
Lady Jane France
Γαλλία
Σκηνοθεσία : Robert CUÉDIGUAN
Παίζουν : Ariane ASCARIDE, Gérard Muriel, François and René
Τρεις παιδικοί φίλοι σταματούν να κλέβουν, αφού έχουν σκοτώσει ένα κοσμηματοπώλη. Δε βλέπονται συχνά, μέχρι που απαγάγεται ο γιος της μίας. Ξανασυναντιώνται για να βρούνε τα λύτρα..

Happy-Go-Lucky (UK)
Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Mike LEIGH
Παίζουν : Sally HAWKINS, Eddie MARSAN
Οι περιπέτειες της Πόπι. Είναι μήπως λίγο τρελή κι ανεύθυνη? Ή μήπως κατά βάθος είναι στ’ αλήθεια λογική? Έτσι κι αλλιώς όλοι την ερωτεύονται.. Εξαιρετική κωμωδία, μια ευχάριστη έκπληξη απο τον Μαικ Λη.


Elegy
USA
Βασισμένο στο διήγημα “Το ζώο που ξεψυχά” του Philip Roth)
Σκηνοθεσία: Isabel Coixet (My Life Without Me)
Παίζουν: Penélope Cruz, Ben Kingsley, Dennis Hopper
Μια εκλεπτυσμένη μαθήτρια μπλέκει με ένα καθηγητή της, ο οποίος έχει ψύχωση με τη γυναικεία ομορφιά. Πολλά χρόνια μετά τη σχέση τους, εκείνη έρχεται να αποκαλύψει ένα μυστικό που θ’ αλλάξει για πάντα τη ζωή τους. Ταινία που απογοήτευσε τους θαυμαστές της Coixet, αλλά διέσωσε την λάμψη της Πηνελόπης Κρούζ.

Kabei (Kabei – Our Mother) Japan
Σκηνοθεσία: Yoji Yamada
Παίζουν: Sayuri Yoshinaga, Mitsugoro Bando, Tadanobu Asano
Η ιστορία της προσπάθειας μιας οικογένειας να ανταπεξέλθουν σε σκοτεινούς καιρούς στο Τόκιο του 1940. Λίγο Όζου, λίγο ποίηση και το σάκε μου...

Be Kind Rewind USA
Σκηνοθεσία: Michel Gondry
Παίζουν: Jack Black, Mos Def, Danny Glover, Mia Farrow, Melonie Diaz
http://www.bekindmovie.com/


Il y a longtemps que je t’aime (I’ve Loved You So Long)
Χώρα : Γαλλία
Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Philippe CLAUDEL
Παίζουν : Kristin SCOTT THOMAS, Elsa ZYLBERSTEIN
Η Juliette και η Lea είναι δύο αδελφές των οποίων οι ζωές έχουν διαχωριστεί με τη βία. Η Juliette έχει περάσει 15 χρόνια στη φυλακή χωρίς καμία επαφή με την οικογένεια της. Όταν βγαίνει η αδελφή της την παίρνει στο σπίτι.. Μιά πραγματική star που εντυπωσίασε στο Βερολίνο η Κριστίν Σκότ Τόμας.

Kirschblüten - Hanami Διάρκεια : 126 minutes
Γερμανία
Σκηνοθεσία : Doris DÖRRIE
Μόνο η Trudi γνωρίζει ότι ο άντρας της Rudi πάσχει από καρκίνο. Είναι στο χέρι της αν θα του το πει ή όχι. Ο γιατρός προτείνει να κάνουν κάτι μαζί που θέλανε από καιρό..
ξεχώρισαν στο Panorama:

ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΤΟ ΒΕΛΕΣ
Της Θεώνης Στρούγκαρ Μιτέφσκα

Μια ταινία από τα Σκόπια που χρησιμοποιεί μια πρωτότυπη καλλιτεχνική κινηματογραφική γλώσσα για να περιγράψει μια δυνατή οικογενειακή τραγωδία με ηρωιδες τρεις αδελφές ,που σαν και τις ηρωιδες του Τσέχωφ,είναι διαφορετικές και όλες θέλουν να ξεφύγουν από την σκληρή πραγματικότητα της ζωης στην πόλη τους το ΤιτΟ Βέλες.
Η Σαπφώ που είναι η νεότερη βγαίνει με πολλά και διαφορετικά αγόρια σκοπός είναι να μη μείνει στο ράφι.
Η Αφροδίτη η μεσαία λόγω κάποιου προβλήματος, δεν μιλάει πολύ και την αντιμετωπίζουν σαν καθυστερημένη
Και η μεγαλύτερη η Σλάβισα, 35 χρονων,από τα 24 είναι σε θεραπεία μεθαδόνης κι ακόμα προσπαθεί να ξαναστησει την ζωή της.
Ζουν στο πρωην Τίτο Βέλες που τώρα πια λέγεται σκέτο Βέλες, Λόγω του παλιού εργοστασίου μόλυβδου που ακόμη λειτουργεί όλοι είναι μολυσμένοι.
Ήδη έχουν υπάρξει οι σχετικές τερατογενέσεις με τα κατσίκια με τα δυο κεφάλια και τους ανθρώπους με τα 7 δεκτυλα, ο μέσος όρος ζωης συνεχώς μικραίνει κι όλες οι γυναίκες πεθαίνουν από μορφές Καρκίνου.

Όλες θέλουν να φύγουν το συντομότερο. Αυτή όμως που βιάζεται πιο πολύ είναι η μικρότερη γι αυτό και ξημεροβραδιάζεται στην Ελληνική πρεσβεία των Σκοπίων για την πολυπόθητη visa.
Η ταινία έχει :

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕΡΑΓΕΒΟ
Για την εξαιρετική προσέγγιση της πραγματικότητας που ζουν οι 3 αδελφές και την προσέγγιση τους με έναν σύγχρονο μαγικό ρεαλισμό.

Chiko
Του Οζκγίρ Γιλντιρίμ

Wenn du der Beste sein willst, mußt du erst ‘ma Respekt kriegen, tamam mi.Wenn du Respekt kriegen willst,darfst du keinen Respekt zeigen.Und wenn du keinen Respekt zeigst,denken alle irgendwann,du hast den Respekt erfunden,weißt du, wie ich mein?“

Μια σκληρή ταινία για την πραγματικότητα στους δρόμους της Βόρειας Γερμανίας. Με ναρκωτικά, συμμορίες και γρήγορα κυνηγητά αυτοκινήτων.
«Επιβιώνει όποιος καταφέρει να έχει τον σεβασμό. Και ο σεβασμός αποκτιέται στον δρόμο. Και μόνο αν τον αποκτήσεις μπορείς να τον εξάγεις».
Η σχολή(μαζί με την εταιρία) του Φατιχ Ακιν βγάζει και τους πρώτους μαθητές.
Η συμμετοχή της Γερμανίας είναι μια σκληρή ταινία γυρισμένη από Τούρκο σκηνοθέτη που μεγάλωσε στη Γερμανία, μετανάστης 2ης γενιάς.
Ο Τσίκο είναι ένας νεαρός Τούρκος από το διάσημο γκετο το Μίμελμανσμπεργκ (Muemmelmannsberg) στα προάστια του Αμβούργου. Μαζί με τον κολλητό του φίλο Τιμπέτ προσπαθούν να μπουν στο κόσμο της εμπορίας ναρκωτικών και να πλουτίσουν, να γίνουν σημαντικοί,…. να προκόψουν. Σύντομα όμως διαπιστώνει ότι για να πετύχεις σε αυτή τη δουλειά πρέπει να «χτίσεις» πάνω στα ερείπια μιας δυνατής φιλίας.

Παίζουν:

Denis Moschitto στο ρόλο του Τσίκο

Volkan Özcan σε πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση στο ρόλο του Τιμπέτ

Παίζει κι ο ελληνικής καταγωγής, οδηγός αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων και κασκαντέρ Αντώνης Βαρβαρούσης στο ρόλο του Jamil.

Ο Τσίκο είναι Τούρκος 2ης γενιάς, μετανάστης στο Αμβούργο. Κι αυτη είναι η δραματική Ιστορία αυτού και του αδελφικού του φίλου Τιμπέτ.Ονειρό του μια λατάλευκη αυτόματη Μερσεντές και τα γρήγορα φράγκα απο το εμπόριο των ναρκωτικών. Η Ζωή όμως έχει τις δικές της προτεραιότητες κι όχι πάντα με την σωστή σειρά. Αλλα θέλει ο Τσίκο, άλλα ο Τιμπέτ, Άλλα το μεγαλο αφεντικό, άλλα η νεαρή Τουρκάλα πόρνη που ερωτεύεται ο ήρωας κι άλλα οι Αραβες ανταγωνιστές στην πρέζα.

Κάποιοι θα χαθουν γιά πάντα . Κάποιοι θα ζήσουν με τις τύψεις τους και κάποιοι άλλοι ακολουθώντας εναν προσωπικό ηθικό κώδικα θα βρεθούν εκτός.

Ταινία μιάς νέας ηθικής που σχηματίζεται υπόγεια στις Ευρωπαικές μεγαλουπόλεις, πέρα από τα παλαιά σχηματικά πρότυπα του καλού και του κακού. Του σωστού και του λάθους.

Οσο το αίμα θα είναι κόκκινο, τόσο το ίδιο τρο συστημα θα δημιουργεί νέους Τσίκο παντού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: