Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

65th Venice International Film Festival

H Βενετία φέτος μοιάζει πολύ μακρινή. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε στο τέλος του καλοκαιριού, όταν εμείς ακούγαμε εκνευρισμένοι να επαναλαμβάνεται η φράση «τα κεφάλια μέσα».
Στις 27 Αυγούστου κάτι έφτασε ως τα αυτιά μας. Κλούνεϊ, Πιτ και αδερφοί Κόεν στα κόκκινα χαλιά και τα φλας να αστράφτουν.

Το «Burn after Reading», η καινούργια πικρή κωμωδία των περσινών θριαμβευτών αδερφών Κοέν, φαίνεται πως έρχεται να επιβεβαιώσει τη δαιμονιώδη φόρμα στην οποία βρίσκονται αυτή την περίοδο: Ρίχνοντας το κέρμα από την άλλη πλευρά, αυτή τη φορά επέλεξαν κωμωδία. Αφορμή, τα απομνημονεύματα ενός πρώην πράκτορα της CIA που πέφτουν σε λάθος χέρια και όχημα οι μαύρες, βιτριολικές ατάκες τους και φημισμένο καστ. Το αποτέλεσμα φαίνεται να έχει ενθουσιάσει και τους πιο απαιτητικούς, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες.
Η επόμενη «φωτιά» από το Χόλυγουντ, είναι το «The Burning Plain», η πρώτη ταινία του Γκιγιέρμο Αριάγκα, που άφησε χλιαρές μάλλον εντυπώσεις, με τη Σαρλίζ Θερον. Οι αγαπημένες του Αριάγκα (21 Γραμμάρια, Βαβέλ) σπονδυλωτές ιστορίες είναι κι εδώ παρούσες, καθώς ξετυλίγονται οι παράλληλες δραματικές ιστορίες τριών γυναικών που τις ενώνει ένα τραγικό γεγονός.

Η λάμψη του Χόλυγουντ όμως εξαντλήθηκε γρήγορα στις πρώτες μέρες του Φεστιβάλ. Δίνοντας, επιτέλους, βάρος σε επιλογές λιγότερο εντυπωσιακές και περισσότερο.. πολυσυλλεκτικές, εικόνες και δημιουργοί από όλο τον κόσμο κάνουν δειλά την εμφάνισή τους στο κοσμικό Λίντο και διεκδικούν την προσοχή του προέδρου της επιτροπής, που φέτος είναι ο Βιμ Βέντερς.
Το Birdwatchers του ιταλού Marco Bechis στρέφει το φακό του στους ινδιάνους, ενώ πολύ καλές εντυπώσεις έχει αφήσει και η νέα ταινία του λατρεμένου μάγου των κινουμένων σχεδίων Χαγιάο Μιγιαζάκι «Ponyo on the Cliff», που αυτή τη φορά πλάθει με τη φαντασία του ένα κόσμο όπου ένα πεντάχρονο αγόρι ερωτεύεται ένα χρυσόψαρο που γίνεται προγκίπισσα.
Το «Vegas: based in a true story», έρχεται μεν τυπικά από την Αμερική, όμως ο ιρανός σκηνοθέτης Αμίρ Ναντέρι μας βγάζει μακριά από τους συνηθισμένους ρυθμούς, παρουσιάζονται μια ταινία που συζητήθηκε θετικά, ενώ από τη Γαλλία το «Ιντζού, το κτήνος στη σκιά», ένα είδος ακραίου φιλμ νουάρ, προκάλεσε και συζητήθηκε...

Η 6η Σεπτεμβρίου πλησιάζει, και για τον χρυσό Λεόντα δεν υπάρχουν ακόμα φαβορί. Περιμένοντας ακόμα την ταινία που θα κάνει την έκπληξη, κριτικοί και θεατές καταναλώνουν εικόνες στη φετινή Μόστρα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη σεζόν που τώρα ξεκινά.
Το κεφάλια μέσα λοιπόν.
Στις αίθουσες.
Τις εντυπώσεις μέχρι στιγμής τις έχουνκλέψει τρεις ταινίες.
Τα κινούμενα σχέδια του Μιγιαζάκι
Ο τελευταίος Τακέσι Κιτάνο και
η ιταλική "Ο πατέρας της Τζιοβάνα".
Με το βραβείο Γκούτσι, βραβεύτηκε ο Στηβ Μακ Κουήν του Hunger ,που θα παιχτεί στην Ελλάδα από την Seven Films με τίτλο " 66 μέρες" κάνοντας πρεμιέρα στις Νύχτες Πρεμιέρας 2008, που ξεκινούν στις 17/9/08, ενω τις σινεφιλ εντυπώσεις έκλεψε το παράλληλο πρόγραμμα του επίσημου Φεστιβάλ " Μέρες Βενετίας" κάτι σαν το δικό μας " Μέρες Ανεξαρτησίας" που επιμελούνται Ιταλοί κριτικοί και σινεφίλ, διαλέγοντας ότι πιό φρέσκο έχει να παρουσιάσει ο παγκόσμιος κινηματογράφος.
Μαριάννα Ράντου - Τέλλος Φίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: