Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Η Σιωπή της Λόρνα των αφων Νταρντέν


Με τους αδελφούς Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν να κρατούν στα χέρια τους το κινηματογραφικό βραβείο Λουξ (Lux) για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο έληξε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η μακρά διαδικασία που οδήγησε στην επιλογή τους.
Το βραβείο απένειμε στον Λικ Νταρντέν ο πρόεδρος του ΕΚ, Hans-Gert PSttering, σε μια τελετή που έλαβε χώρα στο ημικύκλιο του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία ευρωβουλευτών και εκπροσώπων των τριών υποψήφιων ταινιών.
Κατά τη διάρκεια της απονομής, ο Πρόεδρος του ΕΚ τόνισε ότι το βραβείο προάγει την πολυμορφία που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμβάλλει στο να συνειδητοποιήσει ο πολίτης αυτή τη βασική αξία. Από την πλευρά του, ο Βέλγος σκηνοθέτης ευχαρίστησε όλους τους συμπαραγωγούς της ταινίας και υπογράμμισε ότι το βραβείο Λουξ βοηθά τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το κινηματογραφικό βραβείο θέσπισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να δώσει ώθηση στη διανομή των ευρωπαϊκών ταινιών. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κινηματογραφιστές στην ευρωπαϊκή κοινότητα, το οποίο το Κοινοβούλιο ευελπιστεί να επιλύσει, κάνοντας αρχή με αυτό το βραβείο.
Η ταινία «Η Σιωπή της Λόρνα», όπως γίνεται με κάθε βραβευμένη με Λουξ ταινία, θα μεταγλωττιστεί στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα προσαρμοστεί στις ανάγκες των κωφών αλλά και των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Η ταινία η «Σιωπή της Λόρνα» επιλέχθηκε από μια κριτική επιτροπή απαρτιζόμενη από ευρωβουλευτές που παρακολούθησαν τις τρεις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο Λουξ.
Οι άλλες δύο ήταν το «Δέλτα», μια γερμανική και ουγγρική συμπαραγωγή και «Ο πολίτης Χάβελ», τσέχικης παραγωγής.
Παρόλα αυτά, η «Σιωπή της Λόρνα» δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί το φαβορί μεταξύ των τριών, αφού συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών ως μια από τις υποψήφιες για το Χρυσό Φοίνικα του διάσημου Φεστιβάλ, όπου τελικά απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης, η ταινία των Βέλγων Νταρντέν καταδεικνύει την παγκοσμιότητα των ευρωπαϊκών αξιών και την πολυμορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, συμβάλλοντας παράλληλα στις συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Στην ταινία, η οποία αποτελεί συμπαραγωγή Βελγίου, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Ιταλίας, κεντρική ηρωίδα είναι η Λόρνα, μια νεαρή Αλβανίδα που ζει στο Βέλγιο και δέχεται να συμμετάσχει στα διαβολικά σχέδια του μαφιόζου Φάμπιο προκειμένου να ανοίξει ένα σνακ μπαρ με το αγόρι της. Ο Φάμπιο οργανώνει έναν εικονικό γάμο μεταξύ της Λόρνα και του Κλοντί που θα τη βοηθήσει να αποκτήσει τη βελγική υπηκοότητα. Στη συνέχεια θα παντρευτεί ένα Ρώσο μαφιόζο ο οποίος είναι πρόθυμος να πληρώσει πολλά για να αποκτήσει και αυτός με τη σειρά του τη βελγική υπηκοότητα. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γάμος, ο Φάμπιο σκοπεύει να σκοτώσει τον Κλοντί.( από το http://www.politis-news.com/ )
Τη διανομή της ταινίας στην Ελλάδα έχει η Seven Fimls και η πανελλήνια πρεμιέρα της θα γίνει στα πλαίσια του αφιερώματος στους Αφους Νταρντεν του 49ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης., το Νοέμβριο του 2008.
Προγραμματισμένη έξοδος στην Αθήνα στις 11.12.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: