Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

59th Berlinale /3


ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009
(ο μήνας έχει εννιά...)
ξεκινάμε από τα παράλληλα τμήματα:

Gururi no koto
All Around Us
Japan, 2008, 140 min
Director: Ryosuke Hashiguchi
Cast: Tae Kimura, Lily Franky, Mitsuko Gaisyo
Section: Panorama Special
Το δήθεν ως άποψη σε ταινία πολύ μα πολύ μεγάλου μήκους,

Laskar pelangi





The Rainbow Troops
Indonesia, 2008, 124 min
Director: Riri Riza
Cast: Cut Mini, Zulfani, Ferdian, Veris Yamarno, Ikranagara
Section: Panorama
Αφελής προπαγάνδα υπέρ της μόρφωσης και των αξιών που προσφέρει το Κοράνι, για μια θέση στα παραδείσια πιλάφια, από την νεόκοπη Ινδονησία του πολιτισμού.

Marin Blue





...αν και μπλε η Μαρίνα δεν είναι των βράχων είναι του ασπρόμαυρου πάτου.


High Life
Canada, 2008, 80 min
Director: Gary Yates
Cast: Timothy Olyphant, Stephen Eric McIntyre, Joe Anderson, Rossif Sutherland
Section: Panorama
μπορεί και να αρέσει σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται για μαύρες κωμωδίες αλλά κάτι τέτοιες ταινίες έχουν δημιουργήσει μια δυσφορία για τα αμερικάνικα ανέξαρτητα φίλμ.

la Journée de la jupe





France, Belgium, 2008, 87 min
Director: Jean-Paul Lilienfeld
Cast: Isabelle Adjani, Denis Podalydès, Yann Collette, Jackie Berroyer, Khalid Berkouz, Yann Ebongé, Sonia Amori, Kévin Azaïs, Sarah Douali, Hassan Mezhoud, Karim Zakraoui, Fily Doumbia, Salim Boughidene, Mélèze Bouzid
Section: Panorama

To καλύτερο με λίγα υλικά απλότητα αμεσότητα και μια υποδόρια επικαιρότητα αλλά όχι για όλους και κυρίως τους βιαστικούς, έχει επίσης μια συνέχεια-συγγένεια με το «ανάμεσα στους τοίχους» των Καννών.Καλοδεχούμενη η επιστροφή της αγνώριστης Ιζαμπέλ Αντζανί.

ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

EVERYONE ELSE
Germany, 2009, 119 min
Director: Maren Ade
Cast: Birgit Minichmayr, Lars Eidinger, Hans Jochen Wagner, Nicole Marischka

Η Κίτυ και ο Κρίς. Ένα ζευγάρι και οι διαδικασίες μετατροπής της αγάπης τους σε σχέση ζωής. Ενδιαφέρον.


THE MESSENGER
USA, 2008, 105 min
Director: Oren Moverman
Cast: Ben Foster, Woody Harrelson, Samantha Morton, Jena Malone, Steve Buscemi, Eamonn Walker
Προβλήματα επανένταξης μετά τον πόλεμο του Ιράκ για τον ήρωα. Μοναξιά, συναισθηματική ασφυξία και αμηχανία μπροστά σε ηθικά διλλήματα.
Ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης σχολιάζει απο το Βερολίνο για την Ελευθεροτυπία:
" Μιαν ασυνήθιστη εικόνα του αντίκτυπου του πολέμου του Ιράκ στους Αμερικανούς μάς δίνει στον «Αγγελιοφόρο» ο πρώην σεναριογράφος, πρωτοεμφανιζόμενος, εβραϊκής καταγωγής, σκηνοθέτης Ορεν Μόβερμαν. Το πώς δέχονται την ανακοίνωση του θανάτου των δικών τους οι συγγενείς των στρατιωτών. Αγγελιοφόροι του θλιβερού μηνύματος δύο αξιωματικοί, ο Γουίλ, «μαθητευόμενος», αν και ήρωας και με τραύματα από τον πόλεμο (Μπεν Φόστερ) και ο έμπειρος και κυνικός Τόνι (Γούντι Χάρελσον). Ο Μόβερμαν καταγράφει με ρεαλισμό τα καθημερινά ανυπόφορα «ταξίδια» των δύο αξιωματικών με τον κάθε συγγενή να τους αντιμετωπίζει με διαφορετικό -συχνά σκληρό- τρόπο, ενώ παράλληλα ο Γουίλ αρχίζει να ερωτεύεται τη χήρα ενός στρατιώτη. Ταινία σπαρακτική, που πρωτοπροβλήθηκε στο Σάντανς, με μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Μπεν Φόστερ («Το τρένο για τη Γιούμα»).«Ενας φίλος σεναριογράφος-παραγωγός», ανάφερε ο σκηνοθέτης, «μου πρότεινε να γράψουμε ένα σενάριο για τους αξιωματικούς Ανακοινώσεων των Θυμάτων. Θα μας έδινε την ευκαιρία να δείξουμε τον αντίκτυπο του πόλεμου από μια εντελώς διαφορετική οπτική, κάτι που δεν είχε γίνει πριν. Ταυτόχρονα ήταν για μένα μια ευκαιρία να ξορκίσω τους δικούς μου δαίμονες από τη στρατιωτική μου θητεία».


συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: