Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

59th Berlinale /2


Το Βερολίνο, κρύο. Η ατμόσφαιρα έχει μιά αμηχανία, σαφως το πρόγραμμα είναι καλύτερο απο το περσινό φεστιβάλ. Η μόνη πραγματικά Ελληνική συμμετοχή, η Στρέλλα του Πάνου Κούτρα, δεν κατάφερε να έχει την επίσημη Ελληνική υποστήριξη. Τα παράλληλα τμήματα Panorama και Forum συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των βερολινέζων, που απλά βαριούνται να περιμένουν σε αμερικάνικου τύπου ουρές στην κεντρική αίθουσα του επίσημου προγράμματος. Η Berlinale γίνεται 59 ετών. Το ενωμένο Βερολίνο 20. Δυο νοοτροπίες που αγωνίστηκαν πολύ, ειλικρινά και με πάθος να αποδεχτεί η μιά την άλλη. Ενα πολιτικό σύστημα, ο ναζισμός με εστίες αναζωπύρωσης που σβήνονται με συνεχή αυτοκριτική. Μιά χώρα πολιτισμού, αξιών και ενας λαός εν ενεργεία και σε διαρκή αφύπνιση. Μια χώρα που δεν θα γίνει ποτέ η Ελλάδα.



ΠΕΜΠΤΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009
THE INTERNATIONAL
USA, Germany, 2008, 118 min
Director: Tom Tykwer
Cast: Clive Owen, Naomi Watts, Armin Müller-Stahl, Brian F. O'Byrne, Ulrich Thomsen, Jack McGee






Οι τράπεζες σαν παρακρατικές οργανώσεις σε τουτο το κοσμογυρισμένο πολιτικοοικονομικό θρίλερ δεν είναι κακό σα θέμα αλλα είναι πολυ ασπρο μαυρο καλοί κακοί κι η φόρμα είναι κατα βαθος και παρα το πρωχό του θέματος παλιοκαιρίσια. Ιδανική ταινία για ποπκορνάφικα φαστφουντ μαγαζιά των εμπορικών κέντρων, αλλά με τίποτε ταινία για φεστιβαλ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

LITTLE SOLDIER
Denmark, 2008, 100 min
Director: Annette K. Olesen
Cast: Trine Dyrholm, Finn Nielsen, Lorna Brown, Rasmus Botoft, Jens Jørgen Spottag
Η Λότε είναι στρατιωτίνα που επιστρέφει σε κακή ψυχολογική κατάσταση στην Δανία μετά από μια αποστολή σε ξένη χώρα. Ο πατέρας της ,της βρίσκει δουλειά σαν σωφέρ ,σε μια κυρία που αποδυκνείεται ότι δουλεύει σαν πόρνη πολυτελείας. Η αφεντικίνα της έχει μια κόρη στην Νιγηρία που έχει να την δεί 5 χρόνια. Η λότε αποφασίζει να την βοηθήσει να φύγει πίσω στην χώρα και την κόρη της, Όμως δεν υπολογίζει αστάθμητους παράγοντες και κυρίως ότι η ιδια δεν θέλει να σωθεί από τη ζωή που κάνει…




RICKY
France, Italy, 2009, 90 min
Director: François Ozon
Cast: Alexandra Lamy, Sergi Lopez, Mélusine Mayance, Arthur Peyret

Ο Οζον στο κόσμο του μαγικού ρεαλισμού. Μιά κανονική μάνα , ένας κανονικός πατέρας κι ένα μωρό καρπός του ερωτά τους που γεννιέται με ...φτερά. Θέλει πολλή αντοχή από όλους να το κατανοήσουν. Η σκηνή που δεμένο σα μπαλόνι το μωράκι φεύγει απο τα χέρια της μάνας του , από τον φόβο άραγε του τηλεοπτικού συνεργείου που καταφτάνει μας έκανε να σκεφτούμε πως απέχουμε πολύ απο τα εγκεφαλικά κύτταρα του δημιουργού που αν δεν κάηκαν απο το τζόιντ της εμπνευσης, τότε εχουμε μπροστα μας ενα αριστούργημα του ακατανόητου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

ABOUT ELLY
Iran, 2009, 119 min
Director: Asghar Farhadi
Cast: Golshifteh Farahani, Taraneh Alidousti, Mani Haghighi, Saber Abar
Αφού ξόδεψε τα χρόνια του στην Γερμανία ο Αχμάντ επιστρέφει στη γενέτειρα του το Ιράν για διακοπές. Οι φίλοι του από τα σχολικά χρόνια οργανώνουν ένα τριήμερο στην Κασπία Θάλασσα. Μια από την παλιπαρέα, η Σεπιντέχ που της αρέσουν οι πλάκες, παίρνει κρύφα από τους υπόλοιπους την πρωτοβουλία να καλέσει, κρύφα από τους υπόλοιπους μια νεαρή γυναίκα την Ελλη, που είναι νοσοκόμα στο νηπιαγωγείο της κόρης της.
Ο Αχμάντ μόλις έχει φύγει από ένα ατυχο γάμο και ηδη εχει πάρει διαζύγιο από την Γερμανίδα γυναίκα του.Θέλει πολύ να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με μια γυναίκα από την πατρίδα του. Οι φίλοι του γνωρίζουν την επιθυμία του και νομίζουν ότι η κίνηση της Σεπιντέχ αποσκοπεί στην αποκατάσταση του φίλου τους. Η Ελλη γίνεται το επίκεντρο της προσοχής τους και τους αρέσει ο τρόπος που τραγουδά., ώσπου την δεύτερη μέρα των διακοπών τους, η Ελλη εξαφανίζεται μυστηριωδώς.
Εντελώς ξαφνικά η ξέγνοιαστη διάθεσή τους εξατμίζεται. Ολοι αναρωτιούνται και ψάχνουν να βρουν τις αιτίες της εξαφάνισης. Επικοινωνουν με τους γονείς της Ελλης, οι οποίοι δεν έχουν ιδέα, αρχίζουν να ξανασυζητούν με άλλη διάθεση τα γεγονότα της προηγούμενης μέρας και σιγά σιγα η όμορφη εκδρομή, μετατρέπεται σε εφιάλτη. Κατηγορούν την Sepideh για την πρόσκληση της Elly που τους κατέστρεψε τις διακοπές. Ο πανικός λόγω της αναίτιας εξαφάνισης μεγαλώνει Ωσπόυ την τελευταία μέρα λάμπει η αλήθεια…
Η καλύτερη ταινία μέχρι στιγμής στο επίσημο διαγωνιστικό.
In The Electric Mist
France, USA, 2008, 117 min
Director: Bertrand Tavernier
Cast: Tommy Lee Jones, John Goodman, Peter Sarsgaard, Ned Beatty, Kelly MacDonald



Στους βάλτους της Λουιζιάνα με την ατμόσφαιρα του Φώκνερ παντού, ενας ντετέκτιβ ψάχνει, και βρίσκει τελικά εναν serial killer. Το θέμα είναι πως τον βρίσκει και κατορθώνει

ο Τομυ λι Τζόουνς να παίξει πάνω στην μανιέρα του σκηνοθετημένος από έναν οτέρ σαν τον Ταβερνιέ!



STORM
Germany, Denmark, Netherlands, 2009, 110 min
Director: Hans-Christian Schmid
Cast: Kerry Fox, Anamaria Marinca, Stephen Dillane, Rolf Lassgård

Ενα εξαιρετικό πολιτικόδικαστικο θρίλερ με έμφαση στα παραδικαστικά κυκλώματα που δρούν παρασκηνιακά σε μια δίκη Σέρβων. Δυνατές ερμηνείες. Αψογος ρυθμός. Σασπένς.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

GIGANTE
Uruguay, Germany, Argentina, Netherlands, 2008, 84 min
Director: Adrián Biniez
Cast: Horacio Camandulle, Leonor Svarcas, Néstor Guzzini, Federico García, Fabiana Charlo, Ernesto Liotti, Diego Artucio, Carlos Maria Lissardy
Ενα love story στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, με ζευγάρι των 700ευρώ, ανεργία, φόβο και ηλεκτρονική υπεραγορά παρακολούθησης.
MAMMOTH
Sweden, Germany, Denmark, 2009, 120 min
Director: Lukas Moodysson
Cast: Gael García Bernal, Michelle Williams, Sophie Nyweide, Tom McCarthy, Marife Necesito


Στην διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ταϊλάνδη, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας αναθεωρεί τις επιλογές και τη ζωή του. Πίσω στη Νέα Υόρκη, η γυναίκα του και η κόρη του καταφέρνουν να πλησιάσουν περισσότερο η μία την άλλη, με τη βοήθεια της νταντάς τους, που κι αυτή με τη σειρά της παρόλο που βοηθάει τους άλλους, είναι απούσα από τις ζωές των δικών της ανθρώπων. Μια σειρά γεγονότων θα αποδείξουν πώς οι επιλογές των ανθρώπων και οι συνέπειες τους δεν είναι ποτέ ατομικές. Από το σκηνοθέτη των ταινιών “Δείξε μου αγάπη” και “Λίλια για πάντα”, τον μεγαλύτερο νέο δημιουργό όπως τον αποκάλεσε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μια ταινία για την επιθυμία ενός προσώπου, ενός αντικείμενου, μιας ζωής, καθώς και για την αλληλεπίδραση που έχουν οι ζωές των ατόμων μέσα σε μια οικογένεια.
Ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης σχολιάζει απο το Βερολίνο για την Ελευθεροτυπία:
Η ταινία του Λούκας Μούντισον «Μαμούθ» αναφέρεται σε ένα ζευγάρι Αμερικανών μεσαίας τάξης, που παραμελεί το παιδί του ενδιαφερόμενο κυρίως για τις δουλειές του· ο σύζυγος είναι «ιδιοφυΐα» του Διαδικτύου και η σύζυγος χειρουργός. Η Φιλιππινέζα παραδουλεύτρα τους μεταφέρει την αγάπη για τα δύο παιδιά της, που άφησε στην πατρίδα της, στη μικρή κόρη του ζευγαριού. Ο Μούντισον τοποθετεί και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στην ιστορία του: καταστροφή του πλανήτη, φτώχεια του Τρίτου Κόσμου, εκμετάλλευση παιδιών και νεαρών κοριτσιών. Η προσέγγισή του όμως παραμένει παραδοσιακή, χωρίς να υπάρχουν στην αφήγηση εξάρσεις ή ευρήματα, στοιχεία που συναντάμε σε άλλες, καλύτερες ταινίες του (Fucking Amal, Lilya-4-ever, Container), ενώ η ταινία του θα κέρδιζε σε ρυθμό, αν ήταν μικρότερη σε διάρκεια. Η ταινία δίχασε την κριτική, μέρος της οποίας τη βρήκε «συνηθισμένη» και με πολλά κλισέ.«Η Αμερική είναι το κέντρο του δυτικού κόσμου, γι' αυτό και τοποθέτησα την ταινία μου εκεί» ανέφερε ο σκηνοθέτης στη συνέντευξη Τύπου. «Εκείνο που είναι στο κέντρο της δεν είναι οι Φιλιππινέζες γκουβερνάντες των μωρών, ούτε η παγκοσμιοποίηση, αλλά το θέμα της πατρότητας» συμπλήρωσε ο Σουηδός σκηνοθέτης.Για τον πρωταγωνιστή της ταινίας Γκάελ Γκαρσία Μπερνάλ («Babel», «Τα ημερολόγια της μοτοσικλέτας») «ο ρόλος ήταν πολύπλοκος, είχε και μια κοινωνικοπολιτική πλευρά. Δεν ήταν μόνο η πατρότητα που τον αφορούσε αλλά και η γενικότερη κατάσταση των πραγμάτων. Γνωρίζω τους ανθρώπους με τους οποίους ο χαρακτήρας μου έχει σχέση, γιατί κι εμείς στο Μεξικό αναγκαζόμαστε συχνά να μεταναστεύσουμε και ν' αναζητήσουμε δουλειά αλλού» είπε.

RAGE
United Kingdom, USA, 2008, 99 min
Director: Sally Potter
Cast: Dame Judi Dench, Jude Law, Dianne Wiest, Steve Buscemi, Riz Ahmed, Eddie Izzard, Lily Cole, Simon Abkarian

"Η μουσική των προσώπων" του Νίκου Κορνήλιου από το πρόσφατο Digital Wave, στο περισπούδαστό της και στο πιο βαρύγδουπο. Η αν θέλετε το πίσω μπρός του Μπλέ του Τζάρμαν με πρόσωπα της μόδας και καλά ,που ομιλούν με κομπορυμοσύνη (η κάνουν πλάκα) Απίστευτη η Τζούντι Ντένς, γραφικά γελοίος ο Τζουντ λόου και η Σάλυ Πότερ που προχωράει σε δρόμους ακραίας διανόησης που θυμηθείτε το, δεν θα της βγούν σε καλό...


Aυτά ως προς το επίσημο διαγωνιστικό, όμως είδαμε κι αρκετές στα παράλληλα προγράμματα με αρκετές παράπλευρες απώλεις κι αλλες τόσες ανακαλύψεις:


Absolute Evil
USA, Germany, 2008, 80 min
Director: Ulli Lommel
Cast: David Carradine, Carolyn Neff, Rusty Joiner, Ulli Lommel
Section: Panorama Special
Ο Φασμπίντερ ΖΕΙ στην Αμερική και μεταφέρει την προβληματική του στο σύγχρονο Τέξας. Ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό;
Pedro
USA, 2008, 93 min
Director: Nick Oceano
Cast: Alex Loynaz, Justina Machado, Hale Appleman, DaJuan Johnson
Section: Panorama Special
Ο Pedro Ζamora θα μπορούσε να είναι ο Milk των 90’ς αλλά δεν έγινε ποτέ. Η ταινία αφηγείται την αληθινή ζωή του από τα παιδικά του στην Αβάνα , μέχρι το MTV. Τα χρόνια του Aids και την απόφασή του, τα αρνητικά γεγονότα της ζωής του να τα μετατρέψει σε ακτιβισμό. Με λίγα λόγια επί του αποτελέσματος, εκπαιδευτική τηλεόραση για εκκολαπτόμενους gay.
Nord
Norway, 2008, 78 min
Director: Rune Denstad Langlo
Cast: Anders Baasmo Christiansen, Marte Aunemo, Lars Olsen, Mads Sjogard Pettersen, Astrid Solhaug, Kyrre Hellum
Section: Panorama Special
Νορβηγικό Παρίσι Τέξας με πολύ χιόνι πάλλευκους ηθοποιούς και κατάμαυρες προθέσεις, αν ήταν λίγο πιο εμφανίσιμοι οι πρωταγωνιστές θα ήταν και σέξι
Cea mai fericita fata din lume
The Happiest Girl in the World
Romania, Netherlands, 2009, 100 min
Director: Radu Jude
Cast: Andreea Bosneag, Violeta Haret, Vasile Muraru
Μετά τις ρουμανικές εκτρώσεις, τώρα οι δωροθέτες. Νεαρή κερδίζει διαγωνισμό με κουπόνι από αναψυκτικό με προϋπόθεση να γυρίσει διαφημιστικό σποτ. Στα γυρίσματα ξεδιπλώνεται ένα ευφάνταστο φροντιστήριο ταχείας εκμάθησης του καπιταλισμού.


συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: