Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

66. Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica Day 9



FATIH AKIN - SOUL KITCHEN Germany, 99'Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Uenel

Η ταινία του Φατίχ Ακίν, «Soul Kitchen» είναι εμπνευσμένη, όπως ανέφερε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, από το ομότιτλο εστιατόριο του φίλου του Αδάμ Μπουσδούκου, που έγραψε και το σενάριο. Κεντρικό πρόσωπο στην ταινία είναι ο Ζήνος (Μπουσδούκος), ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Αμβούργο, που αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα: την αναχώρηση της αγαπημένης του για τη Σανγκάη, τον αδερφό του, Ηλία (Μόριτς Μπλάιμπτράου), που έχει αποφυλακιστεί υπό όρους και που το πάθος του για τον τζόγο βάζει σε κίνδυνο το εστιατόριο, έναν άλλο Ελληνα, τον γέρο-Σωκράτη, που δεν πληρώνει νοίκι, έναν σεφ που προσπαθεί να του αλλάξει το μενού (αρχικά με αποτυχία, αν και αργότερα με ανέλπιστα μεγάλη επιτυχία) κι έναν Γερμανό που κάνει ό,τι μπορεί για να του πάρει το εστιατόριο.
Ο Ακίν αντιμετωπίζει την ιστορία του με χιούμορ, ωραίους, ζωντανούς διάλογους, ωραία (ελληνική στα περισσότερα σημεία) μουσική, δίνοντας μια ρόδινη ατμόσφαιρα στην ταινία και αποσπώντας πολύ καλές ερμηνείες απ' όλους τους ηθοποιούς, ιδιαίτερα τον Μπουσδούκο.

GIUSEPPE CAPOTONDI - LA DOPPIA ORA Italy, 95'Ksenia Rappoport, Filippo Timi, Giorgio Colangeli

Στη «Διπλή ώρα», ο Τζιουζέπε Καποτοτόντι καταφέρνει, μέσα από την ιστορία μιας γκαρσόνας από τη Λουμπλιάνα που χάνει τον αγαπημένο της (έναν αστυνομικό που σκοτώνεται ενώ προσπαθεί να σταματήσει μια ληστεία), να φτιάξει μια ταινία που συνδυάζει με επιτυχία το φιλμ νουάρ με το μελόδραμα και τις ταινίες ψυχολογικού τρόμου. Πολύ καλή η ερμηνεία της Ξένιας Ράποπορτ στον ρόλο της γκαρσόνας Σόνιας.

AHMED MAHER - AL MOSAFER (THE TRAVELLER) Egypt, 125'Omar Sharif, Cyrine AbdelNour, Khaled El Nabawy

Δεν υπάρχουν σχόλια: