Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

14th Thessaloniki Documentary Festival day 1


Ειδική πτήση του Φερνάν Μελγκάρ Ελβετία 2011
(TΩNIA MAPKETAKH18:00 μμ)
Περιμένοντας την οριστική τους απέλαση από το ελβετικό έδαφος, οι μετανάστες προφυλακίζονται στο διοικητικό κέντρο Φραμπουά. Καθώς το αίτημά τους για άσυλο δεν έχει γίνει δεκτό, παίρνουν διαταγή να φύγουν, αν και πολλοί έχουν ήδη περάσει αρκετά χρόνια στην Ελβετία, δουλεύοντας, πληρώνοντας φόρους και δημιουργώντας οικογένεια. Αν και η κάθειρξη μπορεί να διαρκέσει 18 μήνες, η απέλαση ανακοινώνεται χωρίς προειδοποίηση και η εφαρμογή της γίνεται άμεσα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της φυλακής, η ένταση μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Από τη μια μεριά βρίσκονται φύλακες με ανθρωπιστικές αξίες, από την άλλη άνδρες στο τέλος της διαδρομής τους, ηττημένοι από το φόβο και το άγχος. Σχέσεις φιλίας και μίσους, σεβασμού και αποστροφής δημιουργούνται μέχρι την ανακοίνωση της απέλασης, που έρχεται σαν μαχαιριά. Η σχέση τελειώνει με θλίψη και εξευτελισμό. Όσοι αρνούνται να φύγουν, επιβιβάζονται βίαια στο αεροπλάνο, δεμένοι με χειροπέδες. Σ’ αυτή την ακραία κατάσταση, η απόγνωση έχει όνομα: ειδική πτήση.

Παιδιά των ταραχών του Χρίστου Γεωργίου Ελλάδα 2011
(ΦPINTA ΛIAΠΠA 22:15 μμ)
Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο δεκαπεντάχρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος σκοτώθηκε από την αστυνομία ενώ ήταν έξω με φίλους του. Χιλιάδες παιδιά βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν. Oι ταραχές που ακολούθησαν, με την Αθήνα να καίγεται και τη βία και το χάος να έχει απλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, κράτησαν 3 βδομάδες. Σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ, κάποια από τα παιδιά που έζησαν το θάνατο του Αλέξανδρου και τις ταραχές που ακολούθησαν θυμούνται τα γεγονότα ενώ αντιμετωπίζουν την ζωή στην Ελλάδα της κρίσης του 2011. Η ταινία δίνει φωνή στα παιδιά αυτά που ο Δεκέμβρης του 2008 άλλαξε την ζωή τους. Βλέπουμε τις ζωές τους, τις ελπίδες και τα όνειρά τους, καθώς πορεύονται προς ένα αβέβαιο μέλλον μέσα από μια εποχή μεγάλης ταραχής.

Ερωτομανής της Περνίλ Ρόζε Γκρένκγιερ Δανία 2011
(TZON KAΣΣABETHΣ: 15:00 μμ)
Ιστορίες για όνειρα, για την εμμονή και τη λαχτάρα. Πώς νιώθει κάποιος που είναι εθισμένος στον έρωτα; Κάποιος που από άγνωστος γίνεται αυτοκόλλητος με την πρώτη ματιά;Μέσα από επτά προσωπικές ιστορίες χτίζεται μια αφήγηση για το υπέρτατο αφροδισιακό της ζωής: τον έρωτα. Οι εθισμένοι εγκλωβίζονται στο φαντασιακό τους και ντοπάρονται με την ιδέα της αιώνιας, παθιασμένης αγάπης. Μια ταινία για τον απόλυτο ψυχαναγκασμό να κερδίσεις την αγάπη των άλλων, για την εναλλαγή της εμπιστοσύνης με την απόρριψη, των ονείρων με τις αυταπάτες, της ευχαρίστησης με τον πόνο, και της λογικής με την τρέλα. Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι πως, τελικά, αυτό που θέλουμε όλοι είναι ν’ αγαπάμε και να μας αγαπούν.

Να πεθάνω όρθια της Χακαράντα Κορέα Μεξικό 2011
(ΣTAYPOΣ TOPNEΣ 20:30)
Γεμάτο ανατροπές και εναλλάσσοντας αρχειακό υλικό με συνεντεύξεις και σινεμά παρατήρησης, το ντοκιμαντέρ Να πεθάνω όρθια σκιαγραφεί το πορτρέτο της ακτιβίστριας Ιρίνα Λάγιεβσκα και την καθημερινότητά της στο πλευρό της συντρόφου της, Νελίντα. Παλιές φωτογραφίες και κινηματογραφικά αποσπάσματα ρίχνουν φως στο παρελθόν αυτής της 50χρονης γυναίκας. Τη δεκαετία του ’60, οι γονείς της, μάχιμοι αριστεροί, έδωσαν στα παιδιά τους αυστηρή κομμουνιστική ανατροφή. Σε νεαρή ηλικία, η Ιρίνα διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Παρά τα προβλήματα υγείας της, τη δεκαετία του ’80, η Ιρίνα υπήρξε πολύ δραστήρια στο κίνημα αλληλεγγύης προς την Κούβα, εμπνεόμενη από τις ιδέες του Τσε Γκεβάρα. Καθηλωμένη εδώ και χρόνια σε αναπηρικό αμαξίδιο, τώρα είναι πλέον και τυφλή, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο εξαρτημένη από τη σύντροφό της. Η υγεία της ολοένα και φθίνει, τα ιδεώδη του Τσε παραμένουν ανεκπλήρωτα, αλλά ο προσωπικός αγώνας της Ιρίνα ενάντια στη διάκριση και την προκατάληψη συνεχίζεται αδιάπτωτος.

Αγανακτισμένοι του Τόνι Γκατλίφ Γαλλία 2011

(ΟΛΥΜΠΙΟΝ 20.30μμ)

Οι Αγανακτισμένοι είναι μια μυθοπλαστική αφήγηση, σε πραγματικό χρόνο, του τι συμβαίνει σήμερα. Η ταινία μάς βυθίζει στην έντονη πραγματικότητα της Ευρώπης που εξεγείρεται. Το βιβλίο του Στεφάν Εσέλ Αγανακτήστε! προκάλεσε μια γενική αφύπνηση, ασχέτως ηλικίας, η οποία κερδίζει έδαφος σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή. Στο επίκεντρο των γεγονότων, στην καρδιά του κινήματος των Αγανακτισμένων, ανακαλύπτουμε – μέσα από τα μάτια και την εμπειρία της Μπέτι, μιας νέας, παράνομης μετανάστριας από την Αφρική– άντρες και γυναίκες που ορθώνουν το ανάστημά τους στο σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: