Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

14th Thessaloniki Documentary Festival day 7


οι προτάσεις για την Πέμπτη 15 Μαρτιου 2012

Δεν είμαι ροκ σταρ της Μπόμπι Τζο Χαρτ

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 - 20:00

Το Δεν είμαι ροκ σταρ είναι η ιστορία ενηλικίωσης της εικοσάχρονης Μαρίκας Μπουρνάκη, ενός κοριτσιού της διπλανής πόρτας που είναι αποφασισμένη να γίνει πιανίστρια διεθνούς φήμης, όνειρο που είχε από την ηλικία των πέντε, όταν ο πατέρας της την ενθάρρυνε να ξεκινήσει να παίζει. Τα γυρίσματα, στο ύφος του σινεμά βεριτέ, που κράτησαν πάνω από οκτώ χρόνια, ξεκίνησαν όταν η Μαρίκα ήταν 12 χρονών και πήγαινε κάθε Σάββατο από το Μόντρεαλ στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα προετοιμασίας για το περίφημο μουσικό κολέγιο Τζούλιαρντ. Σε ηλικία 14 ετών, η Μαρίκα μετακόμισε μόνη της στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε τις συναυλίες και τις οντισιόν ανά την υφήλιο. Οι συνέπειες αυτής της μακρόχρονης θυσίας των γονιών της για να κάνουν το παιδί τους διάσημο αρχίζουν να διαφαίνονται, ενώ μέσα στους τοίχους του Τζούλιαρντ η Μαρίκα συναντά μια αδελφή ψυχή και τον πρώτο της έρωτα. Η ταινία αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα του τι σημαίνει να επιβιώνει κανείς στον αδυσώπητο κόσμο της κλασικής μουσικής, αλλά και το πώς η Μαρίκα ωριμάζει αρκετά ώστε κάποια στιγμή να αμφισβητήσει την πορεία της και να διεκδικήσει ξανά την αγάπη της για τη μουσική. Για χάρη της ίδιας πια, όχι των άλλων.

Να πεθάνω όρθια της Χακαράντα Κορέα

TZON KAΣΣABETHΣ: Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 - 20:00

Γεμάτο ανατροπές και εναλλάσσοντας αρχειακό υλικό με συνεντεύξεις και σινεμά παρατήρησης, το ντοκιμαντέρ Να πεθάνω όρθια σκιαγραφεί το πορτρέτο της ακτιβίστριας Ιρίνα Λάγιεβσκα και την καθημερινότητά της στο πλευρό της συντρόφου της, Νελίντα. Παλιές φωτογραφίες και κινηματογραφικά αποσπάσματα ρίχνουν φως στο παρελθόν αυτής της 50χρονης γυναίκας. Τη δεκαετία του ’60, οι γονείς της, μάχιμοι αριστεροί, έδωσαν στα παιδιά τους αυστηρή κομμουνιστική ανατροφή. Σε νεαρή ηλικία, η Ιρίνα διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Παρά τα προβλήματα υγείας της, τη δεκαετία του ’80, η Ιρίνα υπήρξε πολύ δραστήρια στο κίνημα αλληλεγγύης προς την Κούβα, εμπνεόμενη από τις ιδέες του Τσε Γκεβάρα. Καθηλωμένη εδώ και χρόνια σε αναπηρικό αμαξίδιο, τώρα είναι πλέον και τυφλή, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο εξαρτημένη από τη σύντροφό της. Η υγεία της ολοένα και φθίνει, τα ιδεώδη του Τσε παραμένουν ανεκπλήρωτα, αλλά ο προσωπικός αγώνας της Ιρίνα ενάντια στη διάκριση και την προκατάληψη συνεχίζεται αδιάπτωτος.

Η τιμή του σεξ της Μίμι Τσακάροβα

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 - 22:30

Η Τιμή του σεξ είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για τις νέες γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη που έχουν βυθιστεί στον υπόκοσμο του τράφικινγκ και της κακοποίησης. Πρόκειται για μια άκρως προσωπική, οδυνηρή, αλλά και αποκαλυπτική ιστορία. Αφηγήτριες είναι οι ίδιες οι γυναίκες-θύματα, που δεν άφησαν τη ντροπή, το φόβο και τη βία να τις φιμώσουν. Η φωτορεπόρτερ Μίμι Τσακάροβα, που μεγάλωσε στη Βουλγαρία, μας παίρνει μαζί της σ’ ένα ταξίδι εξερεύνησης, με σκοπό να ξεσκεπάσει τον σκιώδη κόσμο της παράνομης διακίνησης και εμπορίας γυναικών, από την Ανατολική Ευρώπη στη Δυτική, αλλά και στη Μέση Ανατολή. Κάνοντας κρυφά γυρίσματα σε μέρη όπου σπάνια αποκτά κανείς πρόσβαση, η Τσακάροβα διαπιστώνει πως, παρά το γεγονός πως κάποιες γυναίκες κατάφεραν να ξεφύγουν και να πουν την ιστορία τους, το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο εξακολουθεί να ευδοκιμεί.

Τώρα είμαι γυναίκα του Μιχίλ φαν Ερπ

TΩNIA MAPKETAKH: Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 - 23:00

Το Τώρα είμαι γυναίκα σκιαγραφεί τα πορτρέτα πέντε ηλικιωμένων τρανσέξουαλ που χειρουργήθηκαν από τον ίδιο «θαυματουργό» γιατρό, τον Ζορζ Μπυρού. Στην κλινική του στην Καζαμπλάνκα δεν τηρούνταν κάποιες προϋποθέσεις ούτε και τίθονταν ερωτήσεις, αρκεί οι ασθενείς να κατέθεταν τον οβολό τους. Αυτές οι πρωτοπόρες νιώθουν άραγε ολοκληρωτικά γυναίκες; Τους έδωσε η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκαν την πληρότητα που περίμεναν στη ζωή τους; Μια ταινία για το κυνήγι ενός σχεδόν άπιαστου ονείρου, για το κενό ανάμεσα στην υλοποίησή του και τη σκληρή πραγματικότητα που πολλές φορές ακολουθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: