Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

14th Thessaloniki Documentary Festival day 6


Τα θραύσματα (Το στόμα μου, η ανταρσία μου, το όνομά μου) του Συλβέν Ζορζ

TΩNIA MAPKETAKH: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 - 18:00

Θραύσματα από φωνές, γέλια και οργή· κομμάτια από λέξεις, εικόνες κι αναμνήσεις· οι λέξεις κοντά και μακριά, απ’ το χτες κι απ’ το σήμερα, η ανάσα του ανέμου, το νεύμα του ήλιου που βασιλεύει, οι αντανακλάσεις του, κόκκινες σαν το αίμα· οι έφοδοι της αστυνομίας, πομπές πολεμιστών, δικαστήρια... Ένας χάρτης της βίας που ασκείται στους μετανάστες, της αποικιοκρατίας που επαναλαμβάνεται, και της άρνησης να δεχτούμε τον «κόσμο όπως είναι».

Ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου: Η συναρπαστική ιστορία του μηχανισμού των Αντικυθήρων του Μάικ Μπέκαμ

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 - 22:30

Μια ιστορική και επιστημονική έρευνα που περιγράφει την εκπληκτική ιστορία του πώς οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν έναν υπολογιστή πριν από 2.000 χρόνια. Με φόντο το υπέροχο σκηνικό της κλασικής Ελλάδας, η ταινία αφηγείται το πώς οι αρχαίοι είχαν τη γνώση και τη δημιουργικότητα για να πραγματοποιήσουν μια τέτοια μηχανή. Παρουσιάζει τον ιδιοφυή εφευρέτη που κρύβεται πίσω από αυτό, αλλά και περιγράφει τη λειτουργία αυτού του υπολογιστή. Εστιάζοντας στο έργο ενός άλλου επιστήμονα, η ταινία ακολουθεί μια διεθνή ερευνητική ομάδα, που τελικά κατάφερε να συνθέσει το παζλ του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Επιστημονικές ανακαλύψεις απεικονίζονται με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, ενώ τα εκπληκτικά γραφικά αποκαλύπτουν μια σειρά από μυστηριώδεις αριθμούς που έλυσαν το αίνιγμα των γραναζιών – μια πραγματική ιστορία, ένας κώδικας Da Vinci που στήθηκε στην αρχαία Ελλάδα.

ΚΑΛΒΕ του Ντόμινικ Άλαν

TZON KAΣΣABETHΣ: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 - 22:30

Ο Ζαν Μαρκ Καλβέ ζούσε μια σκοτεινή και βίαιη ζωή. Ώσπου στην ηλικία των 38 ετών, ύστερα από μια τρομακτική εμπειρία, όπου γνώρισε την κόλαση στη γη, κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία. Στοιχειωμένος από το παρελθόν του, κατέληξε φυγάς στην κεντρική Αμερική. Εκεί, κλείστηκε σ’ ένα σπίτι κι αποφάσισε πως ο θάνατος ήταν η μόνη του διαφυγή. Για εννιά μήνες υποβλήθηκε σε μια τρομακτική μεταμόρφωση και σώθηκε χάρη σ’ ένα δοχείο βιομηχανικής μπογιάς. Τώρα είναι επιτυχημένος καλλιτέχνης που κάνει ατομικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και πουλά τα έργα του έναντι πολλών χιλιάδων δολαρίων. Όμως, αποζητώντας ακόμα τη λύτρωση, αποφασίζει να επιστρέψει στη Γαλλία και να βρει τον εξάχρονο γιο που εγκατέλειψε πριν από 12 χρόνια χωρίς να πει κουβέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: