Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

53rd Thessaloniki International Film Festival DAY 5


DAY 5
Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

photo by Costas Potakidis
Τα παιδιά του Σεράγεβο της Αιντα Μπέγκιτς
ΣTAYPOΣ TOPNEΣ:            Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012 - 20:30
Η 23χρονη Ραχίμα και ο 14χρονος Νεντίμ ορφάνεψαν στον πόλεμο της Βοσνίας. Ζουν στο Σεράγεβο, σε μια μεταβατική κοινωνία που έχει χάσει τον ηθικό της προσανατολισμό, ακόμα και σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα παιδιά των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας για την ελευθερία της πόλης τους. Μετά από μια ταραχώδη εφηβεία, η Ραχίμα βρίσκει καταφύγιο στο Ισλάμ κι ελπίζει πως κι ο αδελφός της θα ακολουθήσει στα βήματά της. Όλα όμως δυσκολεύουν από τη μέρα που ο Νεντίμ μπλέκεται σε καυγά στο σχολείο και πιάνεται στα χέρια με τον γιο του ντόπιου προύχοντα. Αυτό το περιστατικό πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων που θα κάνουν τη Ραχίμα να ανακαλύψει πως ο αδελφός της ζει διπλή ζωή...

Μεθυσμένα Άλογα του  Μπαχμάν Γκομπαντί
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:  Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012 - 21:30
Στο Ιρανικό Κουρδιστάν, πολύ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, πέντε αδέλφια ζουν στα όρια της εξαθλίωσης. Το μικρότερο αγόρι πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια. Τα φάρμακα που παίρνει είναι ακριβά, κι ο γιατρός υποστηρίζει πως θα πρέπει να εγχειριστεί για να παραμείνει στη ζωή. Παρά τις προσπάθειες του μεγαλύτερου αδελφού, που αναλαμβάνει πολλές παράξενες δουλειές, η οικογένεια αδυνατεί να πληρώσει την επέμβαση. Έτσι, η μεγαλύτερη αδελφή αποφασίζει να παντρευτεί έναν Ιρακινό που είναι έτοιμος να τους προσφέρει οικονομική βοήθεια για την εγχείριση, που θα γίνει στο Ιράκ. Στο τέλος όμως, η οικογένεια του γαμπρού απαγορεύει στο άρρωστο αγόρι να περάσει τα σύνορα μαζί τους. Αντ’ αυτού, του δίνουν ένα άλογο. Ο μεγάλος γιος επιστρέφει στο Ιράν με τον αδελφό του, αλλά ο χρόνος που απομένει για την εγχείριση μετρά αντίστροφα.

Νεκρή Ευρώπη του Τόνι Κράβιτς
OΛYMΠION:   Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012 - 22:30
Ένας νεαρός φωτογράφος ονόματι Άιζακ, καθώς πηγαίνει τις στάχτες του πατέρα του από την Αυστραλία στην Ελλάδα, μαθαίνει ένα φοβερό μυστικό για ένα έγκλημα του παρελθόντος που σχετίζεται με την οικογένειά του και ένα Εβραιόπουλο. Παρά την προσπάθειά του να ξεχαστεί κάνοντας ή ρίχνοντάς το στο περιστασιακό σεξ και ναρκωτικά, ο κόσμος του Άιζακ αρχίζει να καταρρέει όταν συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να ξεφύγει από τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Στην προβολή θα βρισκεται και η Δαναη Σκιαδη μια από τις πρωταγωνιστριες της ταινιας.(βασισμενο στο παγκόσμιο best seller του Χρηστου Τσιόλκα) . Η ταινια είναι αφιερωμενη στη μνημη της ηθοποιου Ζωζως Ζάρπα.

Η επιστροφή του Κρόνου (97΄)  & Η ηλεκτρική σκούπα (7΄) του Λιόρ Σαμρίζ
TΩNIA MAPKETAKH:          Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012 - 24:00
 Δυο ακομη από τις 10 συνολικα ταινιες του αγαπημενου των ξενύχτηδων του Φεστιβαλ. Lior Shamriz.  Στο Saturn Returns η Λούσι, μια προνομιούχα Βορειαμερικανίδα που ζει στο Βερολίνο του σήμερα, πιστή στα πρότυπα του ηδονισμού που διακρίνει την post-punk σκηνή, αλωνίζει τους δρόμους της πόλης με τον κολλητό της, τον Ντέρεκ. Γι’ αυτούς, η πόλη είναι μια παιδική χαρά, μια σκηνή, ένα πάρτι που δεν τελειώνει ποτέ. Στη ζωή τους θα μπει η Γκάλια, μια νεαρή Ισραηλινή που υπόσχεται έναν καλύτερο, πιο καθαρό τρόπο ζωής. Ένα αφιέρωμα στην άντεργκραουντ πανκ σκηνή μετατρέπεται σ’ ένα μελόδραμα που καθρεφτίζει τις ρευστές ψυχικές διαθέσεις της Λούσι και της Γκάλια. Οι ματιά που ρίχνουμε εμείς στη ζωή τους, αλλά και η μία στη ζωή της άλλης, δεν είναι παρά η εξερεύνηση ενός κενού προσωπείου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: