Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ρετροσπεκτίβα Lior Shamriz



Επιστρέφοντας ξημερώματα από το λιμάνι, μόλις έχω αφήσει στο ξενοδοχείο του , τον Lior Shamriz και σκέφτομαι ποιο είναι το υλικό που γίνονται οι σκηνοθέτες.
Ποια είναι αυτή η γλυκόπικρη ουσία που τους ποτίζουν, για να μπορούν να σβήνουν, αυτά που τους καίνε, κάνοντας τα, φιλμική εμπειρία.
Από τους Abba, χιτακια απο το Narouto, λυγμικές μελωδίες της Μεσογείου, μέχρι ένα ποίημα του Κ.Π.Καβαφη, να μπορούν να  τα μετουσιώνουν  σε συναισθήματα και να τολμούν να τα καταθέτουν, για να τα μοιραστούν με τους θεατές, αποχαιρετώντας η καλοσωρίζοντας τους, με ένα απολύτως πικρό  μονοπλάνο του τείχους της Γάζας καθώς φτάνουμε με ένα τραγούδι, από την πατρίδα που έχουν αυτοξεριζωθει,  στους τίτλους τέλους.
Το σινεμα του Lior είναι αντισυμβατικο βεβαίως, τολμηρό πιθανά, φτωχό ίσως σε φαντασμαγορίες, αλλά πολύ ειλικρινές.
Ακριβώς γι'αυτο οφείλουμε να το γνωρίσουμε και να το υποστηρίξουμε.
Οι επόμενες προβολές των ταινιών του , είναι πάντα στην αίθουσα ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ  και ξεκινούν ακριβώς  τα μεσάνυχτα. .

Το πρόγραμμα αναλυτικά :

4.11 Κυριακή:
Ho! Terrible Exteriors 28
Ενα υβρίδιο ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικά είδη ταινιών: από τη μία, ένα ποιητικό, οριενταλιστικό, ερωτικό αρχέτυπο ενός ζευγαριού, «παιδιών της πόλης», που προσπαθούν να έρθουν ξανά σ’ επαφή με τη φύση. Από την άλλη, έχουμε μια αστική κωμωδία για ένα ερωτικό τρίγωνο στο Τελ Αβίβ. Μια ιστορία για νέους ανθρώπους που δεν ξέρουν πώς να ζήσουν, και προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν αξίες που έχασαν το νόημά τους, όπως ο έρωτας, η φύση και η λειτουργία του κινηματογράφου ως νοηματοδότη

japan japan 65
Η ιστορία του Ιμρί, που στα 19 του πηγαίνει να ζήσει στο Τελ Αβίβ, αλλά ονειρεύεται να βρεθεί κάποτε στην Ιαπωνία. Παρακολουθούμε τις σχέσεις και τις συναντήσεις του με άλλους ανθρώπους, και με τη βοήθεια διάφορων κινηματογραφικών τεχνικών, μαθαίνουμε για τη ζωή του νεαρού άντρα. Μια εξερεύνηση της καθημερινότητας στο εξωτικό Τελ Αβίβ, μέσα από τα μάτια ενός ήρωα που γυρεύει κι ο ίδιος τον δικό του προσωπικό εξωτικό προορισμό. Μια μοναδική σύζευξη επιτυγχάνεται ανάμεσα στην ψευδή εικόνα που έχει ο ίδιος για την Ιαπωνία κι εμείς γι’ αυτόν.

6.11 Τρίτη:
The Vacuum Cleaner 7
Ο Στάνλεϊ επισκέπτεται το σπίτι του Ντέρεκ. Ο Ντέρεκ του μιλά για την ημέρα που γεννήθηκε.
Saturn Returns 97
Η Λούσι, μια προνομιούχα Βορειαμερικανίδα που ζει στο Βερολίνο του σήμερα, πιστή στα πρότυπα του ηδονισμού που διακρίνει την post-punk σκηνή, αλωνίζει τους δρόμους της πόλης με τον κολλητό της, τον Ντέρεκ. Γι’ αυτούς, η πόλη είναι μια παιδική χαρά, μια σκηνή, ένα πάρτι που δεν τελειώνει ποτέ. Στη ζωή τους θα μπει η Γκάλια, μια νεαρή Ισραηλινή που υπόσχεται έναν καλύτερο, πιο καθαρό τρόπο ζωής. Ένα αφιέρωμα στην άντεργκραουντ πανκ σκηνή μετατρέπεται σ’ ένα μελόδραμα που καθρεφτίζει τις ρευστές ψυχικές διαθέσεις της Λούσι και της Γκάλια. Οι ματιά που ρίχνουμε εμείς στη ζωή τους, αλλά και η μία στη ζωή της άλλης, δεν είναι παρά η εξερεύνηση ενός κενού προσωπείου.

8.11 Πέμπτη :
A LOW LIFE MYTHOLOGY 80
Ένα μπουρλέσκ για διανοουμένους: μια ιστορία αγάπης με φόντο το Βερολίνο, ανάμεσα σε δύο καλλιτέχνες της video art που ψάχνουν τη θέση τους σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά αδυνατούν να «ζήσουν τη στιγμή», καθώς η αντίληψή τους για την πραγματικότητα διαμεσολαβείται από τις ταινίες τους.

Beyond Love and Companionship  18
Η Έλινορ μαθαίνει τι είναι αυτό το πράγμα που της καταστρέφει τη ζωή.

10.11 Σάββατο :
Albania  7
Μια ταινία μικρού μήκους για τρία κορίτσια.

Before The Flowers Of Friendship Faded Friendship Faded 7
Η ιστορία της συνάντησης τριών παλιών φίλων, όπως τη βλέπουμε κυρίως μέσα από διαλόγους. Το σκοτεινό σάουντρακ ηχογραφήθηκε και μιξαρίστηκε πριν αρχίσουν τα γυρίσματα. Κατόπιν πρότασης του βοηθού σκηνοθέτη Ιμρί Καν, ο τίτλος είναι ένα δάνειο από ποίημα της Γερτρούδης Στάιν.

Mirrors For Princes 63
«Είπαν στον πατέρα μου πως ήμουν νεκρός. Αλλά δεν ήμουν. Πήραν το αίμα μου. Του τό ’δωσαν. Του τό ’ δειξαν. Τον ρώτησαν: “Είναι αυτό το αίμα του γιου σου;” Κι ο πατέρας μου κοίταξε το αίμα· και είπε: “Αυτό είναι το αίμα του γιου μου». Ένας πατέρας, μαζί με τον γιο του, παλεύουν να χαράξουν ένα μονοπάτι για να ξεφύγουν απ’ τη σκιά που έχουν ρίξει πάνω τους νεκροί άνθρωποι και πολιτισμοί. Μια ιστορία βασισμένη στην αρχαία σουμεριακή λογοτεχνία και στη
The Magic Desk 10
Μια ταινία μικρού μήκους για μια μητέρα κι έναν γιο.



( περισσοτερες πληροφοριες http://pictures.spektakulativ.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: