Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

THESS DOC FEST Day 5


Τρίτη 19 Μαρτίου 2013


ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:   Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 - 13:00
Χιλή, ένας γαλαξίας προβλημάτων του Πατρίσιο Γκουσμάν
Μερικοί δημοσιογράφοι, ιστορικοί, δικηγόροι και ψυχολόγοι μιλούν για τη χιλιανή αμνησία, σε σχέση με το ιστορικό παρελθόν. Συμμετέχει επίσης ο Χουάν Εμίλιο Τσέιρε, πρώην επικεφαλής του χιλιανού στρατού, που πήρε μέρος στο πραξικόπημα ενάντια στον Σαλβαδόρ Αλιέντε το 1973.
Χιλή, η επίμονη μνήμη του Πατρίσιο Γκουσμάν
Πριν από είκοσι χρόνια, γυρίστηκαν πολλές ταινίες με θέμα τον απίστευτο επαναστατικό πυρετό που είχε καταλάβει τη Χιλή τη δεκαετία του ’70, επί κυβέρνησης Αλιέντε. Ένα από αυτά τα ντοκιμαντέρ, Η μάχη της Χιλής, αποτύπωσε εναργώς αυτήν την πραγματικότητα και ταξίδεψε σ’ όλο τον κόσμο. Το 1997, ο δημιουργός του επέστρεψε στη Χιλή, συνοδεία ενός μικρού συνεργείου, για να επισκεφτεί για μια φορά ακόμη τον τόπο όπου εκτυλίχτηκαν τα γεγονότα και να συναντήσει κάποιους από τους χαρακτήρες της παλαιότερης ταινίας.

TΩNIA MAPKETAKH:          Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 - 17:30
Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους – Έξω από τα δόντια του  Μενέλαου Καραμαγγιώλη
Στην Ελλάδα της κρίσης, το ποδόσφαιρο μοιάζει διέξοδος για έξι ακροατές που μοιράζονται τηλεφωνικά τα προβλήματά τους με τον παραγωγό μιας ραδιοφωνικής εκπομπής. Η καθημερινή επαφή τους με τον Γιώργο Γεωργίου δίνει στους ακροατές βήμα, συζητάνε όσα τους καίνε και διαμορφώνει –με πρόσχημα το ποδόσφαιρο–έναν καινούργιο τρόπο επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και εξομολογήσεων με ψυχοθεραπευτικές διαστάσεις. Οι ήρωες αυτοί, που συμμετέχουν καθημερινά στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γεωργίου, θα συναντηθούν με τον παρουσιαστή της εκπομπής στο τέλος; Το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο που αποκαθιστά την επικοινωνία; Το ποδόσφαιρο και οι προσδοκίες του είναι ένας τρόπος να ελπίζει κανείς για το μέλλον του;

TZON KAΣΣABETHΣ:           Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 - 20:00
Στη σκιά του ήλιου  του Χάρι Φρίλαντ
Στην Τανζανία, οι μάγοι του χωριού εξακολουθούν να προπαγανδίζουν την άποψη πως τα μέλη του σώματος αλμπίνων φέρνουν υγεία και καλή τύχη. Με φόντο μια σειρά άγριες δολοφονίες αλμπίνων, δύο αλμπίνοι μάχονται για τα δικαιώματά τους: ο Γιοζεφάτ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μαχόμενος τις διακρίσεις κατά των αλμπίνων και καταγγέλοντας τις δολοφονικές πράξεις ομοεθνών του, ενώ ο 15χρονος Βεντάστους είναι έξυπνος και δημιουργικός, αλλά η ασθενής όρασή του στέκεται εμπόδιο στην ακαδημαϊκή του πρόοδο. Τώρα ελπίζει για μια νέα ευκαιρία σε ειδικό σχολείο. Μια ιστορία για τις βαθιά ριζωμένες δεισιδαιμονίες, τα βάσανα και την αδιανόητη δύναμη.

OΛYMΠION: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 - 23:00
Η πράξη του φόνου  των Τζόσουα Όπενχαϊμερ, Κριστίν Σιν, &  Ανώνυμων
Όταν η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανατράπηκε από πραξικόπημα το 1965, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο Ανουάρ και οι φίλοι του, από μαυραγορίτες εισιτηρίων προάχθηκαν σε αρχηγούς ταγμάτων θανάτου. Ο Ανουάρ σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια εκατοντάδες άτομα. Στην Πράξη του φόνου, ο Ανουάρ και οι φίλοι του συμφώνησαν να μας εξιστορήσουν αυτούς τους φόνους. Αλλά το βασικό τους κίνητρο για να συμμετάσχουν δεν ήταν η κατάθεση της μαρτυρίας τους: ήθελαν να πρωταγωνιστήσουν ο καθένας στο αγαπημένο του είδος ταινίας – ουέστερν. κατασκοπείας, μιούζικαλ. Γράφουν τα σενάρια. Παίζουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Και παίζουν επίσης τα θύματά τους. Μια εφιαλτική εικόνα, ένα ταξίδι στις μνήμες και στη φαντασία των αμετανόητων δραστών, αλλά και στον σοκαριστικά τετριμμένο κόσμο διαφθοράς και ατιμωρησίας στο οποίο κατοικούν. (Για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών στην Ινδονησία, ο τρίτος σκηνοθέτης, αλλά και άλλοι συντελεστές της ταινίας, παραμένουν ανώνυμοι.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: