Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

THESS DOC FEST 15 - Day 1



Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013


TZON KAΣΣABETHΣ:           Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 - 15:00
Don’t Stop Believin’: Ταξίδι με τους Journey  της Ραμόνα Σ. Ντίαζ
Βραβείο Κοινού – Traverse City FF 2012, USA
Βραβείο Κοινού Καλύτερου Ντοκιμαντέρ – Palm Springs IFF 2012, USA
Όταν ο Φιλιππινέζος μουσικός Αρνέλ Πινέντα έχασε τη δουλειά του ως τραγουδιστής σε μια μπάντα με έδρα το Χονγκ Κονγκ που παίζει διασκευές, το μέλλον διαγράφηκε ζοφερό. Ώσπου τα μέλη του θρυλικού ροκ συγκροτήματος Journey είδαν στο Διαδίκτυο ένα βίντεο της μπάντας του Αρνέλ και αποφάσισαν να του δώσουν μια ευκαιρία να γίνει τραγουδιστής τους. Το Don’t Stop Believin’ (μη χάνεις την πίστη σου) είναι η απίστευτη ιστορία ενός ανθρώπου γεννημένου για μεγάλη ζωή, που πέρασε απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια της ροκ βιομηχανίας.

ΦPINTA ΛIAΠΠA:    Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 - 16:30
Μαθήματα για έναν πόλεμο  του Χουάν Μανουέλ Σεπούλβεδα
Ανάμεσα στο 1982 και το 1996, οι φυλές Ιξίλ και Κιτσέ κρύφτηκαν στα βουνά της Γουατεμάλας, ψάχνοντας καταφύγιο για να σωθούν από τις σφαγές που ξεκίνησε ο επίσημος στρατός της χώρας, θανατώνοντας περισσότερους από 200.000 ιθαγενείς. Οι κοινότητες αυτές κατέληξαν στο βορειοδυτικό τμήμα της οροσειράς, μια περιοχή που βρίσκεται τώρα υπό πολιορκία εξαιτίας του φυσικού της πλούτου. Το Μαθήματα για έναν πόλεμο εξυμνεί την αντίσταση των ανθρώπων που ετοιμάζονται να αμυνθούν ενάντια σ’ έναν άλλο, επερχόμενο πόλεμο. Μια επωδός ελπίδας για μια κοινωνία που δεν θα παραδώσει τα όπλα.

ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 - 20:30
Ο Σταυρός του Νότου του Πατρίσιο Γκουσμάν
Έχοντας ως συνδετικό μοτίβο τα θρησκεύματα της Λατινικής Αμερικής, η ταινία εστιάζει στις προκολομβιανές μυθολογίες, στον ερχομό του λευκού ανθρώπου, στον συγκρητισμό που ακολούθησε και στη θεολογία της απελευθέρωσης. Το κεντρικό θέμα είναι η «λαϊκή θρησκοληψία». Στη Λατινική Αμερική, η θρησκοληψία αυτή σχηματίζει ένα είδος ιερής περιοχής, όπου βρίσκουν καταφύγιο εκατομμύρια ιθαγενείς. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει στη Βραζιλία, όπου τα αφρικανικά θρησκεύματα συγκροτούν άλλη μία δυσπρόσιτη περιοχή, που λειτουργεί επίσης ως οχυρό και καταφύγιο.

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:   Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 - 22:30
Συλλαμβάνοντας τους Φρίντμαν  του  Άντρου Τζαρέκι
Η ζωή των Φρίντμαν, μιας τυπικής αμερικανικής μεσοαστικής οικογένειας, άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν ο πατέρας κι ο μικρός γιος της οικογένειας κατηγορήθηκαν, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αγοριών. Ο μεγάλος γιος της οικογένειας επιμένει μέχρι και σήμερα ότι οι κατηγορίες είναι ψευδείς και παραχώρησε στον σκηνοθέτη Άντρου Τζαρέκι βίντεο με τις οικογενειακές στιγμές των Φρίντμαν ως τεκμήριο. Ο Τζαρέκι δομεί την ταινία του σαν αστυνομική έρευνα, εξετάζοντας όχι μόνο μια οικογένεια, αλλά και μια ολόκληρη κοινότητα, ένα νομικό σύστημα και μια εποχή. Αλλάζοντας συνέχεια οπτική και καλλιεργώντας στον θεατή την αμφιβολία μέχρι τέλους, η ταινία δείχνει πόσο δύσκολη είναι τελικά η σύλληψη της αλήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: