Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

THESS DOC FEST 15 Day 2



Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 - 13:30
Η μάχη της Χιλής Μέρος Ι: Η εξέγερση της μπουρζουαζίας  του Πατρίσιο Γκουσμάν
Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε βάζει μπρος ένα πρόγραμμα ριζικών κοινωνικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Από την πρώτη μέρα, η Δεξιά ξεκινά μια σειρά απεργιών εναντίoν του, ενώ ο Λευκός Οίκος ασκεί ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις. Παρά το μποϊκοτάζ, το Μάρτιο του 1973 τα κόμματα που στηρίζουν τον Αλιέντε κερδίζουν το 43,4% των ψήφων. Η Δεξιά αρχίζει να καταλαβαίνει πως δεν θα την ωφελήσουν οι νόμιμες διαδικασίες. Στο εξής, η στρατηγική τους θα είναι αυτή του πραξικοπήματος. Η Μάχη της Χιλής είναι μια νωπογραφία που δείχνει, βήμα προς βήμα, αυτές τις πράξεις που συντάραξαν τον κόσμο.

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:   Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 - 17:30
Σάλμα  της Κιμ Λοντζινότο
Όταν η Σάλμα έγινε έφηβη, οι γονείς της την απομόνωσαν από τον κόσμο. Πέρασε εννιά χρόνια παγιδευμένη σ’ ένα μικρό δωμάτιο. Εκατομμύρια νέες γυναίκες υποφέρουν από την ίδια μοίρα, αλλά η Σάλμα αρνήθηκε να επιτρέψει στα τόσα χρόνια φυλάκιση να τη δαμάσουν. Σε κομμάτια χαρτί που μάζευε και φύλαγε, κατάφερε να διακινήσει λαθραία τα ποιήματά της, όπου εξέφραζε την κρυφή οργή και τον πόνο της. Τα ποιήματα σκανδάλισαν την κοινότητά της, αλλά ενέπνευσαν αναγνώστες σ’ όλη τη Νότια Ινδία. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, η γενναία ανυπακοή της Σάλμα γίνεται φάρος ελπίδας.

ΤΩNIA MAPKETAKH:          Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 - 20:00
Μουσικό χωριό του  Αντρέα Σιαδήμα
Μουσική, άνθρωποι, περιβάλλον. Τρεις φίλοι δημιουργούν την ευτοπία τους στο παραδοσιακό χωριό Άγιος Λαυρέντιος του Πηλίου: το Μουσικό Χωριό. Με στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας μουσικής κοινότητας και όχημα το συλλογικό και συμβιωτικό καλλιτεχνικό βίωμα, η μουσική εκπαίδευση αναπτύσσεται πρωτοποριακά. Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής δημιουργικών ιδεών και εργασιών μεταξύ συμμετεχόντων αναγνωρισμένων σε διεθνές επίπεδο; Ποια είναι η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία; Πόσο ανεκτή είναι η ελευθερία;

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ  Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 - 20:15
Μαρτσέλα  της  Χελένα Τρεστίκοβα
Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή της Μαρτσέλα, μιας συνηθισμένης γυναίκας από την Τσεχία, για ένα διάστημα 26 ετών. Καθώς τα τραγικά γεγονότα της ζωής της ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας, νιώθει κι ο θεατής την ανάγκη να παλέψει στο πλάι της, ιδιαίτερα μετά τον απρόσμενο θάνατο της κόρης της, γεγονός που την οδήγησε σχεδόν στην αυτοκτονία. Κι όμως, η ευθύνη που νιώθει για τον διανοητικά καθυστερημένο γιο της τής δίνει τη δύναμη να επιβιώσει. Αρχικά η ταινία ήταν μέρος μιας εικοσαετούς μελέτης της τσεχικής τηλεόρασης με θέμα την έγγαμη ζωή στην Τσεχία. Τα γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή της Μαρτσέλα προκάλεσαν ένα κύμα αλληλεγγύης από την τσέχικη κοινωνία, που τη στήριξε οικονομικά και ψυχολογικά. Η οδυνηρή μοίρα αυτής της γυναίκας και η αγάπη που της έδειξαν οι συμπολίτες της άξιζαν να γίνουν μια ξεχωριστή ταινία. Τώρα, η Μαρτσέλα ευελπιστεί σ’ ένα καλύτερο μέλλον.

ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 - 22:00
Λιβ και Ίνγκμαρ  του  Ντιράτζ Ακολκάρ
Η ταινία αυτή είναι μια ιστορία αγάπης, που καλύπτει μια σχέση 42 ετών και 12 ταινιών, ανάμεσα στη θρυλική ηθοποιό Λιβ Ούλμαν και τον μεγάλο σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Ένας φόρος τιμής – ένας τρυφερός, αλλά ειλικρινής απολογισμός δύο αλληλένδετων βίων που πέρασαν μαζί απ’ όλο το φάσμα των συναισθημάτων, έζησαν ανεπανάληπτες εποχές και μας άφησαν δημιουργίες που αντέχουν στο χρόνο, ως απόδειξη του πάθους της σχέσης που είχαν, εντός και εκτός κάδρου. Αυτή η βιογραφική ταινία για μια σπάνια σχέση, έτσι όπως την αφηγείται η Λιβ Ούλμαν μέσα από μια συνέντευξη, είναι δομημένη σαν ένα κολάζ από εικόνες και ήχους από τις διαχρονικές ταινίες τους, στιγμιότυπα από τα παρασκήνια των γυρισμάτων, φωτογραφίες, αποσπάσματα από το βιβλίο της Λιβ, Αλλάζοντας, και από την προσωπική τους αλληλογραφία. Μια απροκάλυπτη ματιά, όχι μόνο σε δύο από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του καιρού μας, αλλά και σε δύο ανθρώπους που ήταν φίλοι και αδελφές-ψυχές.

TZON KAΣΣABETHΣ:           Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 - 22:30
Στοιχειώδες  των Εμάνιουελ Βον-Λι & Γκάιατρι Ροσάν
Η ιστορία τριών ανθρώπων που έρχονται κοντά χάρη στη βαθιά τους σύνδεση με τη φύση και αποκτούν κίνητρο για να αντιμετωπίσουν μερικά από τα πιο πιεστικά οικολογικά ζητήματα του καιρού μας. Η ταινία παρακολουθεί τον Ραζέντρα Σινγκ, έναν Ινδό κρατικό αξιωματούχο που έχει αποφασίσει να δράσει μόνος του, σ’ ένα προσκύνημα 40 ημερών, καθώς διαπλέει τον άλλοτε πεντακάθαρο ποταμό Γάγγη, που σήμερα αργοπεθαίνει μέσα στη μόλυνση. Αντιμέτωπος με την τοπική κοινότητα και με προσωπικές αμφιβολίες, ο Σινγκ παλεύει για να κλείσει εργοστάσια, να σταματήσει την κατασκευή φραγμάτων και να αφυπνίσει την κοινή γνώμη στην Ινδία για να φερθεί με σεβασμό στον ιερό Γάγγη. Στον Βόρειο Καναδά, η Έριελ Ντέρεντζερ δίνει τη δική της μάχη ενάντια στη βιομηχανική εκμετάλλευση του Ταρ Σαντς, ενός κοιτάσματος πετρελαίου μεγαλύτερου από την πολιτεία της Φλόριδας, κι ενός προτεινόμενου αγωγού μήκους 3.200 χλμ. που θα καταστρέψει τις κοινότητες των ιθαγενών και θα απειλήσει ολόκληρη την ήπειρο. Και στην Αυστραλία, ο εφευρέτης κι επιχειρηματίας Τζέι Χάρμαν αναζητά επενδυτές πρόθυμους να ρισκάρουν εκατομμύρια σε μια επαναστατική συσκευή που πιστεύει πως θα ανασχέσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου – άραγε θα δουλέψει;

ΦPINTA ΛIAΠΠA:    Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 - 23:45
Από πού πάμε σπίτι μας;  Της  Ρεμπέκα Καμίζα
Ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες στη διαδρομή τους μέσα από το Μεξικό, καθώς προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ. Είναι παιδιά όπως η Όλγα και ο Φρέντι, δύο 9χρονα από την Ονδούρα, που προσπαθούν απεγνωσμένα να φτάσουν στους γονείς τους στις ΗΠΑ· ο Χοσέ, ένας 10χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ, τον οποίο εγκατέλειψαν λαθρέμποροι και βρίσκεται τώρα μόνος του σ’ ένα κέντρο προφυλάκισης στο Μεξικό· και ο Κέβιν, ένα 14χρονο «παιδί της πιάτσας» από την Ονδούρα, του οποίου η μητέρα ελπίζει πως θα καταφέρει να φτάσει στην Αμερική για να της στείλει λεφτά. Πρόκειται για ιστορίες ελπίδας και θάρρους, απογοήτευσης και θλίψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: