Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

THESS DOC FEST 15 Day 4



Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013


ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 - 13:00
Η μάχη της Χιλής Μέρος ΙΙΙ: Η δύναμη του λαού του Πατρίσιο Γκουσμάν
Στο περιθώριο των μεγάλων γεγονότων που αφηγούνται τα δύο πρώτα μέρη της Μάχης της Χιλής, παρατηρούνται και άλλα, χωρίς προηγούμενο φαινόμενα –κάποια απ’ αυτά εφήμερα κι ανολοκλήρωτα– τα οποία συγκεντρώνει το τρίτο μέρος της ταινίας. Πολλές μερίδες του πληθυσμού και ιδίως τα κοινωνικά στρώματα που υποστηρίζουν τον Αλιέντεστήνουν μια σειρά συλλογικών δράσεων: κοινοτικές αποθήκες τροφίμων, Συντονιστικές Εργοστασιακές Επιτροπές Αγώνα, επιτροπές αγροτών κ.ά., που έχουν ως στόχο να εξουδετερώσουν το χάος και να ξεπεράσουν την κρίση. Οι οργανώσεις αυτές, που στην πλειοψηφία τους συγκροτούνται αυθόρμητα, συνιστούν ένα «κράτος» εν κράτει.

OΛYMΠION: Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 - 14:00
Η ιστορία της καμήλας που δάκρυσε  των Μπιαμπασούρεν Νταβάα & Λουίτζι Φαλόρνι
Άνοιξη στην έρημο Γκόμπι, στην Ανατολική Μογγολία. Μια οικογένεια νομάδων βοσκών βοηθούν στη γέννα τις καμήλες τους. Ειδικά μία καμήλα έχει πάρα πολύ δύσκολο τοκετό, αλλά τελικά, με τη βοήθεια της οικογένειας, γεννιέται ένα σπάνιο άσπρο καμηλάκι. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των βοσκών, η μητέρα απορρίπτει το νεογέννητο και δεν δέχεται να του δώσει ούτε γάλα ούτε τη μητρική της αγάπη. Όταν πια κι η τελευταία ελπίδα για τη μικρή καμήλα πάει να χαθεί, η οικογένεια στέλνει τα δυο νεότερα αγόρια της να φωνάξουν έναν μουσικό. Όταν επιτέλους ο βιολιστής φτάσει στον καταυλισμό τους, θα συμμετάσχει σε μια συναρπαστική τελετή για να σωθεί το νεογέννητο...

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 - 17:30
Όνειρα κονσέρβα της  Κάτια Γκάουριλοφ
Το Όνειρα κονσέρβα είναι ένα λυρικό ταξίδι ανά τον κόσμο, που σκιαγραφεί τους απλούς, καθημερινούς εργάτες μέσα απ’ τις προσωπικές τους ιστορίες. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ακολουθούμε την πορεία ενός συσκευασμένου τροφίμου που ξεκινά τη διαδρομή του από την άλλη άκρη του κόσμου και διασχίζει ολόκληρη την Ευρώπη. Πίσω απ’ αυτό το προϊόν βρίσκονται αναρίθμητα χέρια και οι ιστορίες τους.

TZON KAΣΣABETHΣ:        Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 - 22:30
Ο λάκκος του  Ρικάρδο Ίσκαρ
Κρυμμένοι μες στο λάκκο, απαράλλαχτοι χάρη στα μαύρα τους κοστούμια, δεκάδες μουσικοί από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετικά μουσικά όργανα, βάζουν τα δυνατά τους για να υπηρετήσουν ένα κοινό σκοπό: να γίνουν μία ομάδα και να βάλουν τον εαυτό τους στην άκρη, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι το σύνολο. Ποιοι είναι όμως αυτοί; Πώς λειτουργεί μια λυρική σκηνή; Ο Λάκκος είναι μια ταινία για τους μουσικούς που παίζουν στην ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής του Gran Teatro del Liceo της Βαρκελώνης, για τις ζωές, τη δουλειά, τους φόβους και τα πάθη τους.

TΩNIA MAPKETAKH:       Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 - 22:30
Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)  του Κωστή Ζουλιάτη
Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) συγκαταλέγεται στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα, αν και για πολλούς σήμερα παραμένει ένας μεγάλος άγνωστος. Ο πρόωρος θάνατός του σε τραγικό δυστύχημα στέρησε από τον κόσμο της σύγχρονης μουσικής ένα από τα πλέον συναρπαστικά και προκλητικά ταλέντα του. Η ταινία σκιαγραφεί την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης, ακολουθώντας τη διαδρομή της σύντομης ζωής του που υπήρξε συνυφασμένη με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό. Μέσα από την παρουσίαση των έργων του, σπάνιων οπτικοακουστικών ντοκουμέντων και συνεντεύξεων με όλο σχεδόν τον δημιουργικό και φιλικό κύκλο του, το ντοκιμαντέρ μάς φέρνει πιο κοντά στο μυστήριο που άφησε πίσω του ο δημιουργός και μας κάνει να αναρωτηθούμε για όλες τις μεγάλες στιγμές της τέχνης που συνήθως οι εποχικές συγκυρίες κρύβουν στη σκιά τους.



OΛYMΠION: Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 - 23:00
Ο αόρατος πόλεμος  του Κέρμπι Ντικ
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ της Χρονιάς – Chicago Film Critics Association 2012, USA
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ της Χρονιάς – San Diego Film Critics’ Awards 2012, USA
Βραβείο Κοινού Καλύτερου Αμερικανικού Ντοκιμαντέρ – Sundance FF 2012, USA
Βραβείο Νέστορ Αλμέντρος – Human Rights Watch Festival FF 2012
Βραβείο «Αργυρή Καρδιά» – Dallas IFF 2012, USA
Βραβείο Κοινού – Seattle IFF 2012, USA
Βραβείο Κοινού – Provincetown IFF 2012, USA
Μια ρηξικέλευθη έρευνα για ένα από τα πιο ντροπιαστικά και καλά κρυμμένα μυστικά της Αμερικής: την επιδημία βιασμών στις τάξεις του αμερικανικού στρατού. Η ταινία δίνει μια ανησυχαστική εικόνα της έκτασης του προβλήματος – σήμερα, μια γυναίκα-στρατιώτης σε εμπόλεμη ζώνη είναι πιθανότερο να βιαστεί από συμπολεμιστή της, παρά να σκοτωθεί από εχθρικά πυρά. Το Υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως μόνο το 2010, 19.300 γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις υπέστησαν σεξουαλική επίθεση – ένα νούμερο απίστευτο. Επικεντρώνοντας στις συγκλονιστικές μαρτυρίες των θυμάτων βιασμού, ο Αόρατος πόλεμος είναι ένα συγκινητικό κατηγορώ κατά της συστημικής αυτής κάλυψης των σεξουαλικών εγκλημάτων στο στρατό κι ένα χρονικό του αγώνα των γυναικών να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και να παλέψουν για δικαιοσύνη. Η ταινία περιλαμβάνει άβολες συνεντεύξεις με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και μέλη του Κονγκρέσου που αποκαλύπτουν τον τέλειο συνδυασμό συνθηκών που επικρατούν και που επιτρέπουν το βιασμό στο στρατό, την ιστορία του φαινομένου που έμενε για χρόνια θαμμένη, και για το τι μπορεί να γίνει για να επιφέρει την τόσο απαραίτητη αλλαγή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: