Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Tον καιρό των Ελλήνων του Λάκη Παπαστάθη



Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Σενάριο: Λάκης Παπαστάθης
Φωτογραφία :Θόδωρος Μαργας
Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης
Σκηνικα-Κοστούμια : Νικος Πολίτης
1981
Ηθοποιοί: Αλέξης Δαμιανός, Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Σαμπάνης, Σταύρος Μερμήγκης, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Συμεών Καπετανάκης, Βαγγέλης Γούσιας, Σταύρος Νικολαΐδης, Υβόννη Μαλτέζου, Μίμης Χρυσομάλλης, Ντίνος Λύρας, Νενα Μεντή, Σμαράγδα Σμυρναίου

Στα τέλη του 19ου αιώνα , μια συμμορία ληστών απαγάγει ένα νεαρό Έλληνα αστό ζητώντας λύτρα από την οικογένειά του. Κατά την διάρκεια της ομηρίας του, ο νεαρός έχει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τις διαφορές ανάμεσα στην αστική του καταγωγή και την ζωντανή λαϊκή παράδοση που ‘φέρουν’ οι ληστές, να επηρεαστεί αλλά και να επιδράσει σε αυτούς. Όταν τα λύτρα καταβάλλονται και τον απελευθερώνουν, ο λήσταρχος εγκαταλείπει τους συντρόφους του και, αμνηστευμένος πια, κατατάσσεται στον τακτικό στρατό.

«Είναι μια ταινία που κινείται στα λεπτά όρια του ιστορικού και του ποιητικού
 Η ελληνικότητα του Παπαστάθη είναι αδιαμφισβήτητη. Το ίδιο και η ποιητική του οπτική. Στον "Καιρό των Ελλήνων", την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, γυρνάει στα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους (μετά την επανάσταση), ανακατεύεται με τη λαϊκή και θρησκευτική παράδοση του λαού μας, και αποδομεί τις εντελώς ξεκάθαρες ταξικές διαφορές των «πρώτων» κατοίκων της μικρής -τότε- χώρας.
 Διαφορετική η θέαση της ταινίας, τότε και τώρα. Και ενώ στη σοσιαλιστική (και αριστερή στην κουλτούρα της) δεκαετία του ’80 άπαντες τάχθηκαν στο πλευρό του ληστή της πλουτοκρατίας (σε μια έξοχη ερμηνεία ο σκηνοθέτης Αλέξης Δαμιανός), σήμερα δεν θα παραξενευόμουν αν έβλεπα θεατές να συμπάσχουν με τον Έλληνα αριστοκράτη, τον αρχαιολάτρη, τον εθνικόφρονα. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται και τώρα η «αριστερή» ματιά.

 Μιλάω για όλα αυτά, διότι πολύ απλά ο "Καιρός των Ελλήνων" είναι μια βαθιά πολιτική ταινία. Ένα σχόλιο των τάξεων.» (Νέστορας Πουλάκος –SevenArt)

Δεν υπάρχουν σχόλια: