Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

54th Thessaloniki International Film Festival DAY 9


ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Σέρλι οράματα πραγματικότητας του  Γκούσταβ Ντόιτς
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:  Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013 - 15:30


Δεκατρείς πίνακες του Έντουαρντ Χόπερ ζωντανεύουν μέσα από μια ταινία που αφηγείται τη ζωή μιας γυναίκας, της οποίας οι σκέψεις, τα συναισθήματα κι οι στοχασμοί μάς επιτρέπουν να παρατηρήσουμε μια εποχή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Σέρλι είναι μια γυναίκα στην Αμερική του ’30, του ’40, του ’50 και των αρχών του ’60. Μια γυναίκα που θα ήθελε να επηρεάσει τον ρου της ιστορίας με την επαγγελματική της δραστηριότητα και την κοινωνικοπολιτική της δράση. Μια γυναίκα που δεν αποδέχεται ως δεδομένη την πραγματικότητα της Οικονομικής Ύφεσης του 1930, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του Μακαρθισμού, των φυλετικών συγκρούσεων και των εκστρατειών για τα δικαιώματα του πολίτη, αλλά τη θεωρεί μια ρευστή κατασκευή. Μια γυναίκα που η δουλειά της ως ηθοποιού την έχει εξοικειώσει με το στήσιμο της παραγματικότητας, με την αμφισβήτηση και τη διαμόρφωσή της. Μια γυναίκα που δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον παραδοσιακό ρόλο της συζύγου, αλλά που λαχταρά να έχει έναν σύντροφο. Μια γυναίκα που εξοργίζεται με την πολιτική καταστολή, αλλά δεν απελπίζεται, ενώ δεν τρέφει παρά μόνο περιφρόνηση για την προδοσία. Η Σέρλι, μια γοητευτική, χαρισματική, αφοσιωμένη, χειραφετημένη γυναίκα.



Βορειοδυτικά του  Μίκαελ Νόερ
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:  Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013 - 20:15
Βραβείο FIPRESCI – Göteborg IFF 2013, Sweden


Το Νόρντβεστ είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες, πολυπολιτισμικές περιοχές της Κοπεγχάγης. Εδώ ζει, μαζί με τη μητέρα του, τον νεότερο αδελφό του και τη μικρή του αδελφή, ο δεκαοχτάχρονος Κάσπερ, που παλεύει να τα βγάλει πέρα πουλώντας κλεμμένα εμπορεύματα σ’ έναν απ’ τους αρχηγούς της τοπικής συμμορίας. Όταν το οργανωμένο έγκλημα φτάνει στο Νόρντβεστ, η ιεραρχία στη γειτονιά αλλάζει, κι ο Κάσπαρ αποκτά μια ευκαιρία να αναρριχηθεί σ’ αυτήν. Σύντομα θα βρεθεί σ’ έναν κόσμο ναρκωτικών, βίας και πορνείας. Καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται, τα παιδικά του λημέρια γίνονται πεδίο μάχης. Στην πορεία, ο Κάσπερ κι η οικογένειά του θα βρεθούν στο κέντρο μιας σύγκρουσης που απειλεί να τους καταστρέψει.



Χαεουόν, κανενός η κόρη  του Χονγκ Σανγκ-Σου
ΦPINTA ΛIAΠΠA:      Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013 - 20:30
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:  Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013 - 22:30



Η Χαεουόν, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο, θέλει να βάλει τέλος στην κρυφή ερωτική σχέση που διατηρεί με τον καθηγητή της, Σεοντζγιούν. Νιώθοντας μελαγχολία αφότου αποχαιρέτησε τη μητέρα της, που πρόκειται να μεταναστεύσει την επόμενη μέρα στον Καναδά, η Χαεουόν αναζητά τον Σεοντζγιούν μετά από πολύ καιρό. Εκείνη τη μέρα, συναντούν τυχαία τους συμφοιτητές της σ’ ένα εστιατόριο και η σχέση τους αποκαλύπτεται. Η Χαεουόν εξάπτεται περισσότερο κι ο Σεοντζγιούν τής κάνει την παράτολμη πρόταση να φύγουν μαζί. Η Χαεουόν ονειρεύεται συχνά. Τα όνειρά της μπορούν να συγκριθούν με ονειροφαντασίες, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως είναι μόνο φανταστικά.


Nebraska του Αλεξάντερ Πέιν
OΛYMΠION:   Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013 - 21:00
OΛYMΠION:   Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013 - 17:30
Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου – Φεστιβάλ Καννών 2013



Ένας φτωχός ηλικιωμένος που ζει στη Μοντάνα επιμένει να το σκάει από το σπίτι, με σκοπό να πάει στη Νεμπράσκα για να εισπράξει τα χρήματα από ένα τζακ ποτ που νομίζει πως έχει κερδίσει. Η οικογένειά του, αγανακτισμένη από την άνοιά του που επιδεινώνεται, συζητά το ενδεχόμενο να τον βάλουν σε κλινική, ώσπου ένας από τους δύο γιους του προσφέρεται να πάει τον πατέρα του στη Νεμπράσκα με το αμάξι του, παρότι καταλαβαίνει τη ματαιότητα του εγχειρήματος. Καθ’ οδόν, ο πατέρας του έχει ένα ατύχημα, κι έτσι οι δυο τους πρέπει να μείνουν μερικές μέρες στη μικρή, παρηκμασμένη πόλη της Νεμπράσκα όπου γεννήθηκε ο πατέρας, κι όπου, υπό το άγρυπνο βλέμμα του γιου του, θα βρεθεί απέναντι στο παρελθόν του. (Μην ανησυχείτε – είναι κωμωδία.) Η ταινία, γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ, με φόντο τέσσερις αμερικανικές πολιτείες, φέρνει κοντά επαγγελματίες ηθοποιούς με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την υποκριτική, και φιλοδοξεί να αποδώσει την ατμόσφαιρα και τους ρυθμούς αυτών των εξωτικών τόπων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: