Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

71 Mostra Di Venezia Day 11

Belye nochi pochtalona Alekseya Tryapitsyna (The Postman’s White Nights)
Andrei Konchalovsky


Η ταινία εστιάζει στη ζωή των κατοίκων ενός απομακρυσμένου χωριού στη Ρωσία. Ο μόνος τρόπος που οι κάτοικοι μπορούν να φτάσουν στην στεριά είναι διασχίζοντας τη λίμνη με βάρκα. Μόνο λίγοι άνθρωποι ζουν εκεί, και όλοι μεταξύ τους γνωρίζονται πολύ καλά. Οι χωρικοί ζουν όπως ζούσαν οι πρόγονοί τους εδώ και αιώνες. Παράγουν μόνο όσα χρειάζονται για την επιβίωσή τους. Ένας ταχυδρόμος, που εκπροσωπεί τις τοπικές αρχές και τις κοινωνικές υπηρεσίες, είναι η μόνη σχέση τους με τον έξω κόσμο. Μια γυναίκα στο χωριό, με την οποία ο ταχυδρόμος είναι ερωτευμένος, αποφασίζει να δραπετεύσει από αυτή τη ζωή και να μετακομίσει στην πόλη. Την ίδια στιγμή, κάποιοι κλέβουν την εξωλέμβια μηχανή του ταχυδρόμου. …

Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικούς χαρακτήρες και στην ταινία οι χωρικοί παίζουν τον εαυτό τους. 
Ο Andrei Konchalovsky, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Κατά τα τελευταία χρόνια, με βασανίζει η αβεβαιότητα του αν μπορώ πραγματικά να κατανοήσω την ουσία του κινηματογράφου. Αυτή η ταινία είναι η προσπάθειά μου στην ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων που προσφέρονται από τις κινούμενες εικόνες που συνοδεύονται από ήχο. Μια προσπάθεια να δούμε τον κόσμο γύρω μας μέσα από τα μάτια ενός "νεογέννητου". Μια προσπάθεια για να μελετηθεί χωρίς βιασύνη η ζωή. Ο στοχασμός, η ενατένιση είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει επίγνωση της ενότητας του με το σύμπαν. Ίσως αυτή η ταινία είναι η προσπάθειά μου στο να ασκήσω την ακοή μου και να προσπαθήσω να ακούσω τους ψίθυρους του σύμπαντος».




Good Kill
Andrew Niccol


Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός πιλότου πολεμικού αεροπλάνου, του Major Tommy Egan, ο οποίος έχει πετάξει με F16 στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Εξακολουθεί ακόμα να πετά σε αποστολές στην Ασία, αλλά τώρα το κάνει από το εσωτερικό ενός πολύ διαφορετικού πιλοτηρίου -7000 μίλια μακριά στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Τώρα είναι πιλότος σε drone. Μετά από 8 ώρες πόλεμο με τους Ταλιμπάν, επιστρέφει στο σπίτι του, στα προάστια, για να τσακωθεί με τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Πρόκειται για τη νέα σχιζοφρένεια του πολέμου. Αυτή δεν είναι μια ιστορία για το μέλλον του πολέμου, είναι για το παρόν του. 

Με τους Ethan Hawke, Bruce Greenwood, January Jones, Zoë Kravitz, Jake Abel.
Ο Andrew Niccol, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Η ταινία εστιάζει στις ηθικές συγκρούσεις και τα διλήμματα που προκύπτουν από την χρήση αυτής της νέα τεχνολογίας (των drone). Ωστόσο είναι μια πάρα πολύ προσωπική ιστορία. Ο Tommy γίνεται ένα θύμα ενός πολέμου στον οποίο πολεμά από την άλλη άκρη της γης. Είναι ένας πιλότος, που θρηνεί για το θάνατο της αληθινής πτήσης, που υποφέρει από νευρικές διαταραχές λόγω του πολέμου, ενώ επιπλέον υποφέρει και από αισθήματα ενοχής επειδή είναι τόσο μακριά από τον πόλεμο, μέσα σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο, μέσα στην απόλυτη ασφάλεια. Είναι αποσυνδεμένος από την πραγματική ζωή. Είναι περισσότερο προσηλωμένος στους στόχους του και τις οικογένειές των, παρά στη δική του οικογένεια. (…) Η ταινία είναι μελέτη ενός χαρακτήρα –η κρίση στη ζωή ενός στρατιώτη -, αλλά είναι επίσης μια ιστορία επικών διαστάσεων με δίδαγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: