Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Αφιέρωμα Οκτωβρίου 2014


Ο Τέλλος Φίλης προτείνει 35 ταινίες  που δεν είδατε στο cinema



Nymphomaniac. Volume I
Nymphomaniac. Volume II
Η ακραια πολιτική προσέγγιση αυτού που λέμε ενωμένη Ευρώπη από τον μέγιστο προβοκάτορα του σινεμά. Η Ευρώπη ως νυμφομανής. Ο διαφωτισμός σαν κινκυ γούστο των τζανκι  του σεξ.

The Broken Circle Breakdown Ραγισμένα όνειρα
Η πιο κλαφτερή ταινία της χρονιάς, δεν είναι μελό. Κι έχει μουσική κάουντρυ.
  
The Congress Η πλέον κλασσική ταινία της χρονιάς με επίφαση την επιστημονική φαντασία, είναι το πιο βαθύ σχόλιο για το που βαδίζουμε σαν άτομα σε έναν κόσμο θεάματος,  κοινωνικών δικτύων και άπληστων Εγώ.

 Dom Hemingway Πάντα θα υπάρχει ένας Άγγλος γκάνγκστερ, με στυλ, μαύρο χιούμορ και ατάκες για να συγκρίνουμε πόσοι σαχλοί είναι οι αμερικάνοι. 
Dallas Buyers Club
Η δύναμη της θέλησης εναντίον του θανάτου και η τρομερή διαδικασία αποδοχής του διαφορετικού σε συνθήκες επιβίωσης. Το μέλλον μιας κοινωνίας ζούγκλας σε εξέλιξη.


The Grand Budapest Hotel
Ο παλιός κλασσικός κινηματογράφος με το πιο σύγχρονο και προβοκατόρικο τρόπο εξέλιξης του μύθου από έναν σκηνοθέτη που αγαπάμε να μισούμε.


            The Railway Man ο Κύκλος των Αναμνήσεων
Ο θυρωρός της Νύχτας από την ανάποδη με μια σύγκρουση τιτάνων ηθοποιίας Colin Firth, Tanroh Ishida Jeremy Irvine και η Nicole Kidman, κερασάκι συναισθηματικής τούρτας. 

Venus in Fur η Αφροδίτη με τη Γούνα
Το αρσενικό, το θηλυκό, η πάλη και η πιο εύστοχη διαπίστωση του ποιος είναι νικητής η νικημένος σε έναν αγώνα που το μόνο που απαιτεί είναι η συμπόρευση.

Frances Ha
Η πιο αισιόδοξη ασπρόμαυρη ταινία της χρονιάς. Όταν όλα σου πάνε στραβά μπορείς τα τα ισιώσεις με την διάθεση σου.
  

The German Doctor Ο Γερμανός Γιατρός
            Συναρπαστικό θρίλερ που στις γωνίες του κρέμεται από το περιθώριο    ιστορικών γεγονότων. Η ανθρωπινή πλευρά των έμμονων ενός εγκληματία και η υποδοχή του ως κανονικού ανθρώπου από αδαείς οικοδεσπότες.

             Like Father, Like Son  Πατέρας & Γιος
Τι είναι τελικά η πατρότητα; Είναι ιδιότητα η συναίσθημα; Mια τρυφερή κι όχι κραυγαλέα ταινία που σε κάνει να σκεφτείς και να αναθεωρήσεις πολλά πράγματα πάνω σε κάτι που οι περισσότεροι το αποφεύγουν προτιμώντας έναν αγώνα μπάσκετ.
  
Wadjda Το Απαγορευμένο ποδήλατο
Το πάθος για το ποδήλατο μιας έφηβης που δεν μπορεί να καταλάβει γιατί είναι αμαρτία μια γυναίκα να ποδηλατεί όταν είναι μουσουλμάνα

LEcumes Des Jours Ο Αφρός των ημερών
Ο έρωτας σαν παραμύθι πόνου, η ζωή σαν βίντεο κλιπ, τα δάκρυα σαν νιφάδες χιονιού, ο τρόπος να αντέξεις. 

The Selfish Giant Ο Εγωιστής γίγαντας
Η σπουδαιότερη  βρετανική ταινία των τελευταίων χρόνων είναι μια σκληρή αλλά , κοινωνικά ευαίσθητη ιστορία  με πικρό χιούμορ και σκληρή ειλικρίνεια, η Κλίο Μπάρναρντ καταθέτει μια  μια συγκλονιστική  ιστορία ενηλικίωσης με φόντο τη απολύτως χρεωκοπημένη σε κάθε επίπεδο  μεταβιομηχανική ευρωπαϊκή πραγματικότητα. 

J.A.C.E.
Η ταινία του Μενέλαου Καραμαγκιώλη είναι για τη  γενιά της μεταπολίτευσης ότι ο Θίασος του Αγγελόπουλου για τη γενιά του Εμφύλιου 

The Wolf of Wall Street Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ
Το χρήμα σα βιταμίνα επιβίωσης σε ανθρώπους χωρίς παιδεία, παρά μόνο απληστία. Η καλύτερη εξήγηση γιατί φτάσαμε εδώ και από ποιους. Μια αληθινή ιστορία που ακόμη κάποιοι δεν μπορούν να τη πιστέψουν.

Nebraska
Απ’ τις ταινίες που σε γραπώνουν με το συναίσθημά τους και κάνουν τη δική τους δουλειά στο εσωτερικό σου, ενώ εσύ χαίρεσαι σινεμά. Ασπρόμαυρο με ηλικιωμένους ήρωες, χιούμορ σου αφήνει μια διάθεση να θες να αγκαλιάσεις όλον τον κόσμο, μόλις τελειώνει.

La Grande Bellezza Η τέλεια ομορφιά
Μια κοσμοπολίτική ταινία για την ματαιότητα, ο μεσήλικας ήρωας διαπιστώνει ότι ποτέ άλλοτε τόσα πάρτι και μαζεμένες ηδονές δεν κατέληξαν στην πιο πικρή αποδοχή του: «τα πάντα ματαιότης» 

The Best Offer Το τέλειο χτύπημα
Μια ταινία για τις εμμονές της ωριμότητας, την διαχείριση του έρωτα και την αγάπη για τη ζωγραφική που γίνεται ένα αστυνομικό θρίλερ, σχεδόν σαν την ανομολόγητη αληθινή μοναξιά μας.

In a World Ακουσέ με
 Ένα μάθημα για τη δύναμη της αυτοπεποίθησης με χιούμορ και ανατροπές για ένα κορίτσι που αποφασίζει από δασκάλα φωνητικής να γίνει η καλύτερη αφηγήτρια διαφημιστικών τρέιλερ.

In the Name Of
Μια πολωνέζα σκηνοθέτιδα προσεγγίζει ένα από τα ταμπού της εκκλησίας, την ομοφυλοφιλία στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας μέσα από μια εξαιρετικής  εσωτερικής έντασης ιστορία ανάμεσα σε έναν ιερέα κι έναν παραβατικό νέο.

The Hunt ΤΟ κυνήγι
Απλά ένα αριστούργημα για τη δύναμη της κοινής γνώμης που κάνει το σωστό ακόμη κι αν καταστρέφει τη ζωή ενός μέχρι χθες άψογου ανθρώπου. Μια ιστορία χωρίς νικητές η νικημένους για τη δύναμη της λάσπης που όταν την βάζεις μπροστά σε ανεμιστήρα λερώνει τους πάντες. Η ερμηνεία του Μαντς Μίκελσεν η καλύτερη της χρονιάς

Place Beyond the Pines Στο τέλος του δρόμου
Η πατρότητα κι ο ανδρισμός σε δυο ακραίες εκδοχές ο λούζερ κι ο μελλοντικός πολιτικός, ο παράνομος περιθωριακός κι ο τηρητής του νόμου. Σπάνια βλέπουμε τόσο αντρική ταινία να είναι δράμα χωρίς να διαπραγματεύεται  έρωτα.
  Twice Born Γεννημένοι Ξανά
Οι αχαρτογράφητες παράπλευρες απώλειες του πολέμου και τα σταματημένα όνειρα  με φόντο τον πόλεμο στη Βοσνία. Υπέροχη μουσική και φωτογραφία.
  
Childs Pose Οικογενειακή Υπόθεση
  1. Η μάνα είναι ιδία σε όλες της χώρες όμως στη Ρουμανία της διαπλοκής και της δωροδοκίας είναι πολύ πιο Ελληνίδα προκειμένου να σώσει τον γιόκα της.
      
            What Maisie Knew Το μυστικό της Μέϊζι
      Το παΐδι ανάμεσα στους τεράστιους εγωισμούς των γονιών του όταν τους τελειώνει ο έρωτας. Το παιδί και τα μυστικά του…  
  
Sleeping Beauty Η Ωραία Κοιμωμένη
Η απόλυτη no sense ταινία ένα συνεχές test drive του θεατή για τα ταμπού και την επιθυμία με την πιο εξωφρενική σκηνοθετική αθωότητα.

Side Effects Παρενέργειες 
Το φιλμ  νουάρ  της χρονιάς με τον αφελή ήρωα μοναχικό και σιωπηλό, τις φαμ φαταλ που θα κάνουν την ανατροπή και στο φόντο φαρμακευτικές εταιρίες σε έναν ακήρυχτο βιομηχανικό πόλεμο.
  
Prisoners
            Μια  σκοτεινή, βίαιη και γνήσια  τρομακτική, με όλη τη σημασία της λέξης, το         “Prisoners” είναι μια ταινία γροθιά στο στομάχι, που θα σας στοιχειώνει για μέρες.

Philomena Μόνο Άγγλοι μπορούν να κάνουν μια απολαυστική ταινία βάζοντας μια δραματική αληθινή ιστορία στο μίξερ μαζί με δυο ανομοιογενείς ήρωες και να προκύπτει διαχρονικό αριστούργημα


  August: Osage County Αύγουστος
 Η οικογένεια στα όρια της. Μερυλ και Τζούλια μετά από χρόνια εκτός εαυτού σε ρεσιτάλ ερμηνειών.

 Les Garcons et Guillaume a table! Εγώ, ο Εαυτός μου και η Μαμά
 Ένα περιθωριακό stand up γίνεται η δημοφιλέστερη και πολυβραβευμενη ταινία στην Γάλλια.

  Mud Ένα καλοκαίρι
Το καλοκαιρό του τέλους της αθωότητας, ένα ποίημα από τον αμερικανικό νότο


 Footnote Γράψε Λάθος
Πατέρας γιος, πανεπιστημιακές διατριβές και ανταγωνισμός, οικειοποίηση και εφήμερη δόξα, μια πικρή κωμωδία από το Ισραήλ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: