Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

55th Thessaloniki International FIlm Festival - day 2


Σάββατο 1  Νοεμβρίου  2014

photo by Vassilis Terzopoulos 


A Second Chance της  Σούζαν Μπίερ (ΟΛΥΜΠΙΟΝ στις 8 μμ)
Ο Αντρέας, ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός ντετέκτιβ, έχει πολλά στο κεφάλι του. Στο σπίτι, αυτός και η γυναίκα του, Άννε, βασανίζονται με τον νεογέννητο γιο τους, που από τη στιγμή που ξυπνάει δεν σταματάει να κλαίει. Εντω-μεταξύ, στη δουλειά, ο Αντρέας παλεύει να συμμαζέψει τον συνάδελφό του, Σίμον, που μόλις πήρε διαζύγιο και περνά τον περισσότερο καιρό σε στριπτιζάδικα, μεθυσμένος και έτοιμος για καυγά. Μια μέρα, ο Αντρέας κι ο Σίμον δέχονται μια κλήση για κατ’ οίκον παρενόχληση. Εκεί βρίσκουν τον Τρίσταν, έναν έμπορο ναρκωτικών μ’ ένα ιστορικό βίας, ο οποίος έχει φτάσει πια να παίρνει ο ίδιος ναρκωτικά και να αναγκάζει τη φιλενάδα του, Σάνε, να κάνει το ίδιο. Όταν ο Αντρέας και ο Σίμον παρεμβαίνουν στον καυγά του ζευγαριού, γίνονται μάρτυρες μιας εξοργιστικής πράξης αμέλειας που στέλνει έναν έξω φρενών Αντρέας πίσω στη θαλπωρή της οικογένειάς του. Ώσπου μια νύχτα συμβαίνει κάτι αδιανόητο και μια ξαφνική τραγωδία βρίσκει τη μικρή οικογένεια. Όταν ο Αντρέας βλέπει τη ζωή του να αποσυντίθεται, κάνει μια επιλογή που θα οδηγήσει τον ίδιο αλλά και όσους ξέρει σ’ ένα αδιέξοδο ηθικής αταξίας.



Τρία παράθυρα και ένας απαγχονισμός  του  Ισά Τσόσια ( ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 8.30μμ)
Σ’ ένα παραδοσιακό χωριό του Κοσόβου, το 2000, ένα χρόνο μετά τον πόλεμο και καθώς οι άνθρωποι ξαναχτίζουν τις ζωές τους, η δασκάλα Λούσε, υπακούοντας στη φωνή της συνείδησής της, δίνει συνέντευξη σε μία ξένη δημοσιογράφο και της λέει πως η ίδια και άλλες τρεις γυναίκες από το χωριό έπεσαν θύματα βιασμού από Σέρβους στρατιώτες. Όταν τα νέα δημοσιοποιούνται και οι άνδρες του χωριού συνειδητοποιούν πως ήταν η Λούσε που μίλησε στη δημοσιογράφο, της γυρνάνε την πλάτη, δεν της μιλάνε, αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στην τάξη της και απαιτούν να φύγει απ’ το χωριό μαζί με τον μικρό της γιο. Παράλληλα, προσπαθούν να μάθουν αν οι γυναίκες τους ήταν ανάμεσα σε εκείνες που βίασαν οι στρατιώτες. Οι άντρες συνεχίζουν ν’ ασκούν πίεση, ώσπου επιστρέφει στο σπίτι ο Ίλιρ, ο άνδρας της Λούσε, που ήταν όλον αυτόν τον καιρό αιχμάλωτος πολέμου. Τότε, οι συγχωριανοί του προσπαθούν να πείσουν τον Ίλιρ να χωρίσει τη Λούσε...


Χειμερία νάρκη  του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν (ΟΛΥΜΠΙΟΝ στις 10.15 μμ)

Ο Αϊντίν, πρώην ηθοποιός, λειτουργεί ένα μικρό ξενοδοχείο στην κεντρική Ανατολία με τη νεαρή γυναίκα του, Νιχάλ, με την οποία έχει μια θυελλώδη σχέση, και με την αδελφή του, Νετζλά, η οποία υποφέρει λόγω του πρόσφατου διαζυγίου της. Το χειμώνα, καθώς το χιόνι αρχίζει να πέφτει, το ξενοδοχείο γίνεται καταφύγιο, αλλά κι ένα αναπόδραστο μέρος που οξύνει τις μεταξύ τους έριδες.



Σίβας  του  Κάαν Μυζντετζί ( ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 11 μμ)
Με φόντο ένα ζοφερό χωριό της Ανατολίας στην Ανατολική Τουρκία, η ταινία Σίβας αφηγείται την ιστορία του 11χρονου Ασλάν, κι ενός ταλαιπωρημένου από τις κυνομαχίες σκύλου, που δένονται με μια δυνατή φιλία αφότου ο Ασλάν βρίσκει τον Σίβας εγκαταλειμμένο σ’ ένα χαντάκι, γεμάτο πληγές κι έτοιμο να πεθάνει. Εντωμεταξύ, μια σχολική παράσταση της Χιονάτης και των επτά νάνων κυριαρχεί στο φόντο της ιστορίας, καθώς ο Ασλάν είναι απογοητευμένος που έχασε το ρόλο του πρίγκιπα από τον Οσμάν, τον αντίπαλό του στον έρωτα και γιο του προέδρου του χωριού. Κι ενώ ο Οσμάν προπορεύεται στον αγώνα των δύο αγοριών να κερδίσουν την καρδιά της Αϊσέ, της «πριγκίπισσας» του χωριού, ο Ασλάν προσπαθεί να την εντυπωσιάσει με τον καινούργιο του φίλο. Ο Σίβας, που έχει ξαναζωντανέψει, κερδίζει τη μία κυνομαχία μετά την άλλη, δίνοντας πόντους στον Ασλάν έναντι του Οσμάν. Ωστόσο, καθώς η επιτυχία του Σίβας στο πεδίο της μάχης τραβά ολοένα και πιο πολύ την προσοχή του προέδρου του χωριού, οι ρόλοι αλλάζουν ανεπαίσθητα κι ο Ασλάν βρίσκεται ξαφνικά να ενηλικιώνεται πριν την ώρα του, αφήνοντας ξωπίσω του την πριγκίπισσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: