Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

55th Thessaloniki International FIlm Festival - day 4


Δευτερα 3  Νοεμβρίου  2014



Μάθημα αποκατάστασης του  Ιβάν Ι. Τβερντόφσκι (ΟΛΥΜΠΙΟΝ 3.15μμ)
Μαζί με την πρωταγωνίστρια Λένα μπαίνουμε σε μια τάξη αποκατάστασης στη Ρωσία όπου συμμετέχουν έφηβοι με κινητικές δυσκολίες ή ψυχολογικά προβλήματα. Η Λένα αποδεικνύει τελικά πως δεν είναι απλά και μόνο ένα άτομο με μυοπάθειά, καθώς κηρύσσει τον πόλεμο κόντρα στην αδιαφορία και την προκατάληψη και μαθαίνει, μέσα από πικρά πείρα, πως οι διακρίσεις δεν κάνουν... διακρίσεις και δεν μπορούν ν’ αποφευχθούν. Μια ελεύθερη μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος της Εκατερίνα Μουράσοβα, παιδοψυχολόγου από την Αγία Πετρούπολη, που συνιστά ταυτόχρονα ένα δριμύ «κατηγορώ» απέναντι στο παρωχημένο σχολικό σύστημα και στη γενικότερη υποκρισία της ρωσικής κοινωνίας, αλλά κι έναν ύμνο στη νιότη – στους ενθουσιασμούς της και στους αγώνες της.



















Φιντέλιο – Η Οδύσσεια της Αλίκης  της Λυσί Μπορλετώ
Η Αλίς είναι ναυτικός. Με τον σύντροφό της, Φελίξ, να την περιμένει στη στεριά, επιβιβάζεται σ’ ένα παλιό φορτηγό πλοίο, το «Φιντέλιο», ως δεύτερη μηχανικός. Αφού μπαρκάρουν, η Αλίς μαθαίνει όχι μόνο πως η προκάτοχός της πέθανε, αλλά και πως ο καπετάνιος του καραβιού είναι ο πρώτος της μεγάλος έρωτας. Η Αλίς βρίσκει στην καμπίνα της το ημερολόγιο της νεκρής. Καθώς διαβάζει τις σημειώσεις της –ένα μείγμα μηχανικών προβλημάτων, σεξουαλικών κατακτήσεων και ερωτικής μελαγχολίας– διαπιστώνει πως, όλως περιέργως, μοιάζουν με αυτά που απασχολούν και την ίδια. Καθώς το καράβι πιάνει στα διάφορα λιμάνια, περιστοιχισμένη από ένα ανδρικό πλήρωμα και παλεύοντας με τα σκαμπανεβάσματα των συναισθημάτων της, η Αλίς προσπαθεί να κρατήσει μια σταθερή ρότα...


Ίαση – Η ζωή μιας άλλης της  Αντρέα Στάκα (ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 8.30μμ)
Ντουμπρόβνικ 1993: ένα χρόνο μετά την πολιορκία της πόλης από τις σερβικές δυνάμεις. Η 14χρονη Λίντα και ο πατέρας της έχουν μετακομίσει ξανά στην Κροατία από την Ελβετία. Η νέα καλύτερή της φίλη, η Έτα, την οδηγεί στο απαγορευμένο δάσος στα ορεινά της πόλης. Τα δύο κορίτσια μπλέκονται σ’ ενα εμμονικό, σεξουαλικά φορτισμένο παιχνίδι ρόλων και ανταλλαγής ταυτοτήτων, που οδηγεί σε μια μοιραία πτώση. Το επόμενο πρωϊνό, η Λίντα θα επιστρέψει μόνη. Σιγά σιγά, αρχίζει να παίρνει τη θέση της Έτα στην οικογένειά της. Ο Ίβο, το αγόρι της Έτα, συμπαρασύρεται κι αυτός απ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι γυναίκες και οι απώλειες που έχουν υποστεί λόγω του πολέμου, η Λίντα κινδυνεύει να μείνει μετέωρη, καθώς παγιδεύεται σ’ έναν άλλο, ακραίο κόσμο, έναν κόσμο όπου η Έτα επανέρχεται διαρκώς για να τη φέρει αντιμέτωπη με τον εαυτό της.


The Little Death του  Τζος Λώσον (ΟΛΥΜΠΙΟΝ 10.45μμ)
Μια κωμωδία για το σεξ, τον έρωτα, τις σχέσεις και τα ταμπού, ο Μικρός θάνατος είναι μια ταινία ξεκαρδιστική, ειλικρινής και τελικά συγκινητική, για την κρυφή σεξουαλική ζωή πέντε καθημερινών ζευγαριών. Η Μέιβ έχει μια επικίνδυνη σεξουαλική φαντασίωση που ο Πωλ πασχίζει να εκπληρώσει, η Ίβι και ο Νταν ανενεώνουν τη σχέση τους με παιχνίδια ρόλων, η Ροουίνα ανακαλύπτει πως αντλεί ευχαρίστηση από τον πόνο του συζύγου της Ρίτσαρντ, ο Φιλ ζει έναν πρωτόγνωρο έρωτα με τη σύζυγό του Μωρίν στις πιο ήσυχες στιγμές της, ενώ η Μόνικα κι ο Σαμ μπλέκονται σ’ ένα πονηρό και χαοτικό τηλεφώνημα. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζος Λώσον επιλέγει μερικούς από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της Αυστραλίας για να εξερευνήσει τις παράξενες, σπαρταριστές και καμιά φορά καταστροφικές καταστάσεις όπου μπορεί να μας οδηγήσει η επιθυμία μας, στο κυνήγι αυτής της φευγαλέας στιγμής σεξουαλικής έκστασης· της στιγμής που οι Γάλλοι αποκαλούν «la petite mort» – ο μικρός θάνατος.

Ολόδικός σου του  Νταβίντ Λαμπέρ ( ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΑ 11.30μμ)

Ο Λούκας, ένας άφραγκος νεαρός Αργεντίνος, εργάζεται ως αρσενική πόρνη και κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει στο Μπουένος Άιρες. Μια μέρα, γνωρίζει μέσω Ίντερνετ τον Ανρί, έναν μοναχικό Βέλγο φούρναρη που ονειρεύεται να τον σώσει από τη ζωή του στην πορνεία. Ο Λούκας διασχίζει τον Ατλαντικό για να μαθητεύσει στο πλευρό του Ανρί, αλλά σύντομα καταλήγει να νιώθει δέσμιος της αγάπης του ευεργέτη του. Η Ωντρύ, που δουλεύει πωλήτρια στο φούρνο, φαίνεται να έχει όλα τα εχέγγυα για να τον ευχαριστήσει, αλλά τον απορρίπτει...



Δεν υπάρχουν σχόλια: