Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

55th Thessaloniki International FIlm Festival - day 5


Τρίτη 4 Νοεμβρίου  2014




Δίπλα της  του Άσαφ Κορμάν (ΟΛΥΜΠΙΟΝ 3.45μμ)
Δυο αδελφές μοιράζονται το ίδιο διαμέρισμα και μια μάλλον αρρωστημένη σχέση αλληλεξάρτησης. Οι ισορροπίες στη συμβίωσή τους γίνονται ακόμα πιο εύθραυστες όταν σ’ αυτήν την ήδη προβληματική «εξίσωση» προστίθεται ένα νέο πρόσωπο. Το ντεμπούτο του Άσαφ Κορμάν, ένας ύμνος στην πιο επώδυνη μορφή αγάπης, εκπλήσσει με την ακρίβεια και τη διαύγεια στον τρόπο που παρατηρεί τους χαρακτήρες του: πιστός στις αρχές του νατουραλισμού, ο σκηνοθέτης απογυμνώνει με λεπτότητα τα πρόσωπα και εκθέτει την αλήθεια τους μέσα από ένα στιβαρό σενάριο και ερμηνείες που καθηλώνουν, αποτυπώνοντας τη συναισθηματική σύγχυση που βιώνουν οι ήρωες.
Η ταινία προβλήθηκε στο πρόγραμμα προβολών της Αγοράς «Works in Progress» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2013.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας,
Σκηνοθεσίας,
Καλύτερου Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Liron Ben-Shlush), 
Καλύτερου Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Yaacov Daniel),
Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Dana Ivgy) – Israeli Academy of Film and Television 2014
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Eurasia IFF 2014, Kazakhstan


Άνεμοι του Αυγούστου του Γκαμπριέλ Μασκάρου(ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 5.30 μμ )
Η Σίρλι έχει αφήσει τη μεγάλη πόλη για να ζήσει σ’ ένα παραθαλάσσιο χωριό και να προσέχει την ηλικιωμένη γιαγιά της. Οδηγεί τρακτέρ σε μια τοπική φυτεία με κοκοφοίνικες, λατρεύει τη ροκ μουσική και θέλει να γίνει καλλιτέχνις τατουάζ. Ωστόσο, νιώθει παγιδευμένη σ’ αυτό το μικρό χωριό. Έχει μια σχέση με τον Ζέισον, που δουλεύει επίσης στη φυτεία και στον ελεύθερο χρόνο του βουτάει για αστακούς και χταπόδια. Τον Αύγουστο, όταν οι τροπικές καταιγίδες δέρνουν την ακτογραμμή, καταφθάνει στο χωριό ένας ερευνητής που καταγράφει τον ήχο των αληγών ανέμων που προέρχονται από τη Μεσοτροπική Ζώνη Σύγκλισης. Οι υψηλές παλίρροιες και οι όλο και πιο δυνατοί άνεμοι σημαδεύουν το χωριό για τις επόμενες ημέρες, ενώ μια απρόσμενη ανακάλυψη παρασέρνει τη Σίρλι και τον Ζέισον σ’ ένα ταξίδι που θα τους φέρει αντιμέτωπους με την αναμέτρηση ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, στην απώλεια και τη μνήμη, στον άνεμο και στη θάλασσα.




Δεν θα ξαναγυρίσω του  Ίλμαρ Ράαγκ ( ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 8μμ)
Η Άνια, μια νεαρή ακαδημαϊκός που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, είναι στα πρόθυρα της καταξίωσης όταν βρίσκεται κατηγορούμενη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Κι ενώ κρύβεται από την αστυνομία, παίρνει τους δρόμους με την Κριστίνα, ορφανή κι εκείνη αλλά νεότερη της Άνια, σε αναζήτηση της γιαγιάς της – η οποία πιθανώς να μην είναι υπαρκτό πρόσωπο.




Αυτοί είναι οι κανόνες του  Όγκνιεν Σβίλιτσιτς (ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 8.30μμ)
Μετά τον ξυλοδαρμό του γιου τους στο δρόμο, οι γονείς βλέπουν τον κόσμο τους –έναν κόσμο πλαστής ασφάλειας– να καταρρέει και αναγκάζονται να επανεξετάσουν τις ζωές τους και να θέσουν υπό αμφισβήτηση ό,τι πίστευαν ώς τώρα...


Βασίλισσα Αντιγόνη του  Τηλέμαχου Αλεξίου (ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ 10μμ)
Μια νεαρή γυναίκα ζει με τον βαριά άρρωστο πατέρα της και τον έφηβο αδελφό της σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας. Εργάζεται για μήνες άμισθη σ’ ένα κατάστημα ρούχων, ανήμπορη να αντεπεξέλθει οικονομικά στην ιατρική περίθαλψη του πατέρα της, προσπαθώντας απεγνωσμένα να προστατέψει τον αδελφό της από τον σχολικό εκφοβισμό. Θέλει να ξεσπάσει αλλά δεν βρίσκει λόγια. Θέλει να δραπετεύσει, αλλά τα πόδια της είναι δεμένα. Ψάχνοντας για τσιγάρα στην σχολική τσάντα του αδελφού της, βρίσκει την Αντιγόνη του Σοφοκλή και σταδιακά ταυτίζεται με την ηρωίδα. Αδύναμη και αυτοκαταστροφική, μετατρέπεται σε θύμα της μοίρας της, ακολουθώντας το μονοπάτι της τραγικής της πτώσης και της τελικής κάθαρσης, μ’ έναν χορό τριών νέων ανδρών να την οδηγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: