Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

55th Thessaloniki International FIlm Festival day 8


Παρασκευή 7  Νοεμβρίου  2014






Η ζωή που κυλά της Ναόμι Καουάσε (ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΑ 8.30μμ)
Στο νησί της Ιαπωνίας Αμάμι Όσιμα, στην υποτροπική ζώνη, οι παραδόσεις σχετικά με τη φύση είναι ακατάλυτες. Τη νύχτα των παραδοσιακών χορών για την πανσέληνο του Αυγούστου, ο 16χρονος Κάιτο ανακαλύπτει ένα πτώμα να επιπλέει στη θάλασσα. Η φιλενάδα του, Κιόκο, θα επιχειρήσει να τον βοηθήσει να κατανοήσει αυτή την μυστηριώδη ανακάλυψη. Μαζί, οι δυο τους θα μάθουν να είναι ενήλικες μέσα από την εμπειρία των συνυφασμένων κύκλων της ζωής, του θανάτου και του έρωτα.


Βάρβαροι του Ιβάν Ίκιτς (ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ 8.30μμ)
17 Φεβρουαρίου 2008. Το Κόσοβο κηρύσσει την ανεξαρτησία του και η σερβική κυβέρνηση ανακοινώνει μαζικές διαδηλώσεις για να εκφράσει ο λαός τη δυσαρέσκειά του. Ο Λούκα, ένας ανήσυχος έφηβος στο κατώφλι της ενηλικίωσης, ζει στο Μλαντένοβατς, μια κατεστραμμένη πρώην βιομηχανική πόλη στις παρυφές του Βελιγραδίου. Μαζί με τον κολλητό του, τον Φλας, ηγούνται του συλλόγου οπαδών της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Στη διάρκεια απροειδοποίητης επίσκεψης μιας κοινωνικής λειτουργού, ο Λούκα έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα οικογενειακό μυστικό: πως ο πατέρας του, που θεωρείτο αγνοούμενος μετά τον πόλεμο με το Κόσοβο, είναι ζωντανός και τον αναζητά. Πιεζόμενος από οικογενειακά προβλήματα κι από το γεγονός ότι είναι αποφυλακισμένος με περιοριστικούς όρους, και τρέφοντας αισθήματα για ένα κορίτσι που δεν μπορεί ν’ αποκτήσει, ο Λούκα μαζεύει δυνάμεις για να συναντήσει επιτέλους τον πατέρα του που τον εγκατέλειψε πριν από χρόνια.



Forget Me Not του Γιάννη Φάγκρα ( ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ 10μμ)

Ένα ρόουντ μούβι στη θάλασσα και μια ερωτική περιπέτεια. Η ιστορία δύο εραστών στην
άκρη του κόσμου. Γυρισμένη στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στη θάλασσα Μπέρινγκ, στην Αλάσκα και στη Νέα Ορλεάνη. Μια ταινία με δύο Έλληνες πρωταγωνιστές, για ένα μύθο χωρίς σύνορα, φτιαγμένο στο χέρι σε φιλμ 35 χιλιοστών.
Πρωταγωνιστουν : Αλίκη Δανέζη–Κνούτσεν &  Γιάννης Στάνκογλου
Μουσική :  Ακης Καπράνος
Φωτογραφία : Παναγιώτης Σαλαπάτας



Ο δούκας της Βουργουνδίας του  Πίτερ Στρίκλαντ (ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΑ 10.30μμ)
Η Έβελιν, μια ερασιτέχνις λεπιδοπτερολόγος στα τριαντακάτι της, φτάνει με το ποδήλατο στο σπίτι μιας μελετήτριας ορθόπτερων, όπου αναλαμβάνει διάφορες δουλειές του σπιτιού. Η Σύνθια περνά την Έβελιν περίπου 15 χρόνια. Οι ψυχρές κι αδίστακτες εντολές της δεν συνάδουν με την κομψότητά της, ωστόσο η Έβελιν υπομένει την κακομεταχείρισή της. Ανάμεσα στις διάφορες εξορμήσεις της, κατά τις οποίες μελετά πεταλούδες και νυχτοπεταλούδες, η Έβελιν επιστρέφει στο σπίτι, όπου η Σύνθια την υποβάλλει σε ολοένα και πιο ταπεινωτική μεταχείριση. Τα καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσει η Σύνθια είναι όλο και πιο προσωπικά, στα πρόθυρα του εξευτελισμού, αλλά ποτέ δεν διαμαρτύρεται. Η Σύνθια και η Έβελιν αγαπιούνται. Κάθε μέρα, ανάμεσα στο ζευγάρι διεξάγεται μια απλή τελετή που καταλήγει στην τιμωρία της Έβελιν, αλλά η Σύνθια λαχταρά μια πιο συμβατική σχέση. Η εμμονή της Έβελιν σύντομα θα γίνει ένας εθισμός που θα εξωθήσει τη σχέση τους στα άκρα.


Κάτι πρέπει να σπάσει του  Έστερ Μάρτιν Μπέργκσμαρκ (ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ 11μμ)

Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο νέους άνδρες: τον ανδρόγυνο Σεμπάστιαν και τον Αντρέας, που δεν είναι γκέι. Γίνονται σύμμαχοι. Οι δυο τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την καλογυαλισμένη σουηδική Ιkea-κοινωνία. Ονειρεύονται να ξεφύγουν από την ανία και τον κίνδυνο να γίνουν όπως όλοι οι άλλοι. Κι έπειτα έχουμε την Έλι –τη σούπερ γυναίκα που μεγαλώνει μέσα στον Σεμπάστιαν– την οποία ο Αντρέας αγαπά και φοβάται. Αυτό το καλοκαίρι, θα συμβούν τα πάντα, και οι δυο τους θα διαλέξουν μονοπάτια που θα καθορίσουν τη ζωή τους για πάντα. Πρόκειται για μια μάχη για την αγάπη, στην οποία ο Σεμπάστιαν θα πρέπει τελικά να καταλάβει πως πρέπει να αφήσει ελεύθερη την Έλι, να βρει τη δύναμη μέσα του και να μην αφήσει την ευτυχία του στα χέρια κάποιου άλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: