Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

17th Thessaloniki Documentary Festival day 7

Πέμπτη 19 Μαρτίου 
FRIDA LIAPPA: Πέμπτη,  18:00
Μητέρα ενός αγέννητου της Nadine Salib
Βραβείο FIPRESCI Καλύτερου Ντοκιμαντέρ – Abu Dhabi FF 2014, UAE
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής «Πίτερ Ουϊντόνικ» στον Διαγωνισμό Πρωτοεμφανιζόμενων – IDFA 2014, The Netherlands

Η απόλυτη αλήθεια βρίσκεται στις έννοιες της ζωής και του θανάτου... Η γονιμότητα είναι πράγματι το θαύμα της δημιουργίας. Άραγε, όμως, απαντά στο ερώτημα περί ευτυχίας ή είναι απλώς μια ψευδαίσθηση; Σε μια ξεχασμένη γωνιά της Αιγύπτου ζει η «Χανάν», που προσπαθεί να κάνει παιδί εδώ και 12 χρόνια. Λόγω της στειρότητάς της, η Χανάν δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζει στο περιθώριο της κοινωνίας. Ταλανίζεται ανάμεσα σ’ ένα όνειρο που σιγά-σιγά απομακρύνεται και στον αγώνα της να βρει έναν τόπο ν’ ανήκει, ενώ όλα όσα την περιστοιχίζουν σχετίζονται με τη γονιμότητα και τη θνητότητα. Σε μια ονειρική αφηγηματική φόρμα, η Χανάν συμμετέχει σε άμεσες, συγκινητικές συνομιλίες για το νόημα της ζωής, της πίστης και του χρόνου

TONIA MARKETAKI: Πέμπτη, 22:30
Η τελική ευθεία από τις Anne de Mare & Kirsten Kelly

Η Κέισι, ο Άντονι κι ο Ρόκι είναι τρεις έξυπνοι και φιλόδοξοι έφηβοι που ζουν στο Σικάγο. Όπως και πολλά άλλα άτομα της ηλικίας τους, παλεύουν να έχουν καλούς βαθμούς για να βγάλουν το λύκειο. Αυτό που τους διακρίνει από τους υπόλοιπους είναι πως, όταν τελειώνει κάθε μέρα το σχολείο, εκείνοι δεν πάνε σπίτι. Αντ’ αυτού, περνούν τις νύχτες τους ψάχνοντας για ένα ζεστό, ασφαλές μέρος να κοιμηθούν. Οι νέοι αυτοί είναι τρεις από τους 19.000 άστεγους μαθητές που φοιτούν στα δημόσια σχολεία του Σικάγου και που, όπως τόσοι άλλοι, έχουν πέσει θύματα υποθέσεων δικαιοσύνης ανηλίκων, μετανάστευσης, ανάδοχων οικογενειών, αλλά και κάθε είδους διακρίσεων. Ένα ντοκιμαντέρ γροθιά, που ακολουθεί τις ιστορίες τους και τις ιστορίες όσων τους υποστηρίζουν καθώς –παρά τη δύσκολή τους θέση– επινοούν νέους, ευφάνταστους ορισμούς του τι σημαίνει «σπίτι». Θα μπορέσουν άραγε να συνέλθουν από τα τραύματα της εγκατάλειψης και της άστεγης ζωής και να χτίσουν το μέλλον που ονειρεύονται;


OLYMPION: Πέμπτη, 23:00
 Αποφεύγοντας την τρέλα  της Μπάρμπαρα Κοπλ
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Key West FF 2013, USA
Μουσική: Music Box, LLC (“Steps In Static Progression,” “Upon Eager Eyes,” “Under The New Sun” performed by The Giants)


Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει την προσωπική διαδρομή της Μάριελ Χέμινγουεϊ, μοντέλου και ηθοποιού και εγγονής του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, καθώς παλεύει να κατανοήσει εις βάθος την αυτοκτονία και πνευματική διαταραχή που επηρέασε τόσα μέλη της οικογένειάς της, όπως τον παππού της, την αδελφή της και γνωστό μοντέλο Μάργκο Χέμινγουεϊ, αλλά και τη μεγαλύτερη αδελφή της, ζωγράφο Τζόουν «Μάφετ» Χέμινγουεϊ. Προσωπικές, ρεαλιστικές σκηνές και σκληρές, γεμάτες συναίσθημα συνεντεύξεις συνυφαίνονται με σπάνιο και εντυπωσιακό αρχειακό υλικό από το παρελθόν της οικογένειάς της, μέσα από τα οποία το κοινό ταξιδεύει στο χρόνο και ξαναεπισκέπτεται τη διάσημη οικογένεια και την αξιοσημείωτη, αν και συχνά σπαρακτική κληρονομιά της.

STAVROS TORNES: Πέμπτη,  23:00
Ulrich Seidl und die Bösen buben του Constantin Wulff


Το κινηματογραφικό αυτό πορτρέτο αναπαριστά τον αμφιλεγόμενο Αυστριακό σκηνοθέτη Ούριχ Ζάιντλ επί το έργον και δημιουργεί μια γλαφυρή εικόνα της πολυσυζητημένης «μεθόδου Ζάιντλ»: Η κάμερα παρακολουθεί υπομονετικά πίσω από τον ώμο του Ζάιντλ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ Στο υπόγειο και τον συνοδεύει καθώς κάνει πρόβες για την πιο πρόσφατη, προκλητικότατη θεατρική του δουλειά, Böse Buben/FieseMänner. Μ’ ένα υπαινικτικό μοντάζ, που συνδυάζει εκτενείς συνεντεύξεις και αποσπάσματα από προηγούμενες ταινίες του, το ντοκιμαντέρ αυτό παρέχει μια ματιά στον κόσμο ενός συναρπαστικού και πολύ ιδιαίτερου καλλιτέχνη. Αποκαλύπτει ακριβώς τον μεγάλο βαθμό στον οποίο το ίδιο το έργο του Ζάιντλ συνιστά μια αναζήτηση, κατά την οποία αφήνει τον εαυτό του να καθοδηγηθεί τόσο από την «πραγματικότητα» όσο κι από τα προσωπικά οράματα και τους δαίμονές του.
La Vida Pura του  Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Ο Τζόνι είναι ένας 25χρονος άντρας από την Βαρκελώνη και η ταινία παρακολουθεί μία πλασματική μέρα από τη ζωή του. Πρωινό ξύπνημα, τηλεόραση, φωτογραφική συνεδρία, μεσημεριανό με τη μητέρα και τον αδελφό του, δουλειά, επίσκεψη σε μια εταιρεία παραγωγής πορνό, συνάντηση μ’ έναν φίλο και συνάδελφο, σκέψεις για τη ζωή και τον έρωτα, τις δυσκολίες του δοσίματος και της αγάπης, δείπνο στο σπίτι φίλων ένα βράδυ με πανσέληνο. Η σχέση του με την οικογένεια, τη σκυλίτσα του και τον κόσμο. Η μοναχικότητά του. Μια μητέρα που λατρεύει, ένας πατέρας απών, μια θέαση του μέλλοντος χωρίς υπέρμετρες φιλοδοξίες και δυσανάλογα όνειρα. Μια καθαρή ζωή, σαν το τατουάζ που παρακολουθούμε να χτυπάει στα πλευρά του σε όλη την διάρκεια της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: