Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

17th Thessaloniki Documentary Festival day 10.-


Κυριακή 22 Μαρτίου 

OLYMPION: Κυριακή, 11:00
Δίδυμες αδελφές της  Mona Friis Bertheussen
Βραβείο Κοινού – IDFA 2013, The Netherlands
Βραβείο Κοινού – Göteborg IFF 2014, Sweden
Καλύτερο Μεσαίου Μήκους Ντοκιμαντέρ, Βραβείο Κοινού – The Norwegian Documentary FF 2014, Norway
Βραβείο Κοινού – EDox 2014, Lithuania


Ελεύθερη είσοδος για τα παιδιά με την έκδοση μηδενικού εισιτηρίου από τα ταμεία του Φεστιβάλ.
Το 2003, δύο μωρά βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα σ’ ένα χαρτόκουτο στην Κίνα και υιοθετήθηκαν σε δύο διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Το ένα πήγε σ’ ένα γραφικό χωριουδάκι της Νορβηγίας, όλο βουνά και φιορδ. Το άλλο, σε μία μεγάλη πόλη των ΗΠΑ. Οι θετοί γονείς δεν γνώριζαν την ύπαρξη της δίδυμης αδελφής του παιδιού τους. Η σχέση των δύο κοριτσιών έπρεπε να μείνει μυστική. Ωστόσο, η μοίρα τα έφερε αλλιώς. Μια ιστορία για την αδελφική αγάπη, τα ανθρώπινα διλήμματα και τα παιχνίδια της τύχης.

FRIDA LIAPPA: Κυριακή,  23:00
Im Keller του Ulrich Seidl

Αυτή η ταινία μιλά για ανθρώπους και για υπόγεια, και για το τι κάνουν οι άνθρωποι στα υπόγεια στον ελεύθερό τους χρόνο. Αυτή η ταινία μιλά για εμμονές. Αυτή η ταινία μιλά για τη μουσική χάλκινων πνευστών και για οπερατικές άριες, για ακριβά έπιπλα και φτηνά «ανδρικά» αστεία, για τη σεξουαλικότητα και για τη σκοποβολή, για τη σωματική άσκηση και για το φασισμό, για μαστίγια και για κούκλες. Μετά τη φιλόδοξη Τριλογία του Παραδείσου, ο Ούλριχ Ζάιντλ επιστρέφει στη φόρμα του ντοκιμαντέρ με το Στο υπόγειο. Ένα αστείο και μελαγχολικό κινηματογραφικό δοκίμιο που χρησιμοποιεί τη χαρακτηριστική εικονογραφία του σκηνοθέτη για να καταδυθεί στον υπόκοσμο της αυστριακής ψυχής.

OLYMPION: Κυριακή, 23:00
Εγκλωβισμένη – Οι δίκες της Πάμελα Σμαρτ  του  Τζερεμάια Ζέιγκαρ

Γεμάτη σεξ, ναρκωτικά και προδοσία, μια υπόθεση δολοφονίας σε μια μικρή πόλη της Νέας Αγγλίας έγινε μία από τις διασημότερες της τελευταίας 25ετίας. Η πρώτη περίπτωση εκδίκασης που προβλήθηκε εξ ολοκλήρου στην τηλεόραση, η δίκη της Πάμελα Σμαρτ ταρακούνησε τη συνείδηση της Αμερικής. Από την αρχή μέχρι το τέλος της δίκης, ένα ολόκληρο έθνος ήταν συντονισμένο στους δέκτες τους και εγένετο η τηλεόραση-ριάλιτι. Η δίκη, η αδιάκοπη προβολή από τα ΜΜΕ που τη συνόδεψαν, και τα γεγονότα που την προκάλεσαν αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης εδώ και 20 χρόνια για τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία, θεατρικά έργα και ταινίες, συμπεριλαμβανομένου και του Έτοιμη για όλα του Γκας Βαν Σαντ, με τη Νικόλ Κίντμαν. Με το σασπένς που θα έχτιζε ένα θρίλερ μυθοπλασίας, η ταινία ανατρέχει στα γεγονότα. Εξετάζει το κατά πόσο τα ακόρεστα σενάρια των μίντια, σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά και την αφέλεια της Πάμελα Σμαρτ σφράγισαν την ετυ- μηγορία πολύ προτού η υπόθεση εξεταστεί στο δικαστήριο. Το Εγκλωβισμένη μάς κάνει να αμφισβητούμε όλα όσα μας λένε, καθώς τα όρια ανάμεσα στην είδηση και την ψυχαγωγία εξακολουθούν να γίνονται όλο και πιο θολά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: