Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

56th Thessaloniki International FIlm Festival day 9

Σάββατο 14 Νοεμβρίου


Trois souvenirs de ma jeunesse
του Arnaud Desplechin
Ο Πολ Ντενταλύς ετοιμάζεται ν’ αφήσει το Τατζικιστάν. Θυμάται... Τα παιδικά του χρόνια στο Ρουμπαί... Τις κρίσεις τρέλας της μητέρας του... Τη στενή του σχέση με τον αδελφό του, Ιβάν, ένα ευλαβικό και βίαιο παιδί. Θυμάται... Να γίνεται 16 χρονών... Τον πατέρα του, τον απαρηγόρητο χήρο... Το ταξίδι του στη Σοβιετική Ένωση, όπου μια μυστική αποστολή τον οδήγησε να προσφέρει την ταυτότητά του σ’ έναν νεαρό Ρώσο... Θυμάται τον εαυτό του στα 19, την αδελφή του, Ντελφίν, τον ξάδελφό του, Μπομπ, τα πάρτι με την Πενελόπ, τον Μέχντι και τον Κοβαλκί, τον φίλο του που έμελλε να τον προδώσει... Θυμάται τον εαυτό του ως φοιτητή στο Παρίσι, τη συνάντησή του με τον Δρ. Μπεχανζέν, θυμάται την ολοένα και πιο ισχυρή του κλίση προς την ανθρωπολογία... Και πάνω απ’ όλα, ο Πολ θυμάται την Εστέρ. Ήταν η καρδιά της ζωής του. Μια «φανατική καρδιά».
OLYMPION: Σάββατο 14 Νοεμβρίου 14, 2015 - 21:00 (ταινια τελετής λήξης)
OLYMPION Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 15, 2015 - 23:00

Zvizdan του Dalibor Matanić
 
Τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης με φόντο τρεις διαδοχικές δεκαετίες, σε δύο γειτονικά βαλκανικά χωριά όπου μαίνεται εδώ και χρόνια το διεθνοτικό μίσος. Μια ταινία για τους κινδύνους –αλλά και την παντοτινή δύναμη– του απαγορευμένου έρωτα.
Βραβείο της Επιτροπής του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» –Φεστιβάλ Καννών 2015, Γαλλία
Βραβείο Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου (Κροατικό Διαγωνιστικό, σύνολο επτά βραβείων) – Pula FF 2015, Croatia
Βραβείο CICAE – Sarajevo IFF 2015, Bosnia
STAVROS TORNES: Σάββατο14  Νοεμβρίου 14, 2015 - 20:15




The Diary of a Teenage Girl της Marielle Heller

Όπως και τα περισσότερα κορίτσια στην εφηβεία τους, έτσι κι η Μίνι λαχταρά τον έρωτα, την αποδοχή κι ένα σκοπό στη ζωή της. Η Μίνι ξεκινά μια πολύπλοκη ερωτική σχέση με τον εραστή της μητέρας της, «τον πιο όμορφο άντρα στον κόσμο». Τα γεγονότα που θ’ ακολουθήσουν συνθέτουν μία οξυδερκή, αστεία και προκλητική περιγραφή της σεξουαλικής και καλλιτεχνικής αφύπνισης ενός κοριτσιού, χωρίς καμία διάθεση επίκρισης. Με φόντο το Σαν Φρανσίσκο του 1976, η ταινία ξεκινάει καθώς δύει το κίνημα του χιπισμού και ανατέλλει η πανκ ροκ. Με ρεπορτάζ για τη δίκη της Πάτι Χιρστ στο φόντο, σε πρώτο πλάνο βλέπουμε τα νέα, εκφραστικά μάτια της Μίνι να ρουφούν τις εικόνες μιας πόλης βυθισμένης στα ναρκωτικά, μιας πόλης που βρίσκεται σε μετάβαση – εκεί όπου η επαναστατικότητα των εφήβων συγκρούεται με τις ευθύνες των ενηλίκων σε χαρακτήρες χωρίς προσανατολισμό αλλά γεμάτους επιθυμίες. Μια ιστορία ενηλικίωσης τόσο συγκινητική όσο και ανησυχαστική.
Grand Prix of the Generation 14plus International Jury – Berlin IFF 2015, Καλύτερη Διεθνής Μεγάλου Μήκους Ταινία – Edinburgh IFF 2015, UK
Βραβείο Σκηνοθεσίας «Directors to Watch» – Palm Springs IFF 2015, USA
Βραβείο Φωτογραφίας – Sundance FF 2015, USA
FRIDA LIAPPA:       Σάββατο14  Νοεμβρίου 14, 2015 - 23:00





Δεν υπάρχουν σχόλια: